6XXX serisi alüminyum alaşımlarının TIG kaynağı sonrası mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of microstructure and mechanical properties of 6XXX series aluminum alloys after TIG welding
- Tez No: 909163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP GERÇEKCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: AA 6061, AA 6082, alaşımları, TIG kaynağı, mekanik özellikler, mikro yapı, OM/SEM, sertlik, AA 6061, AA 6082, alloys, TIG welding, mechanical properties, microstructure, OM/SEM, hardness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Mevcut çalışmada ER4043 ve ER5356 alüminyum elektrotlar kullanılarak AA6061 ve AA6082 alüminyum alaşımı levha malzemeler kendi aralarında ve ikili kombinasyonları şeklinde kaynak edilmişlerdir. Kaynak işlemleri esnasında tüm kaynak parametreleri sabit tutulmuştur. Kaynak sonrasında yapılan incelemelerde her iki malzeme çiftinin kaynaklı bağlantıları için sertlik ve gerilme değerleri açısından ER5356 alüminyum elektrotlarla yapılan kaynaklı bağlantıların daha iyi sonuç verdikleri anlaşılmıştır. ER4043 elektrotların daha uygun bir kaynak dikişi sağladığı, buna mukabil ER5356 kaynak elektrotlarla yapılan kaynaklı bağlantıların risk oluşturabileceği kanaatine varılmıştır.Çünkü ER4043 elektrotlarla yapılan kaynaklı bağlantıların geçiş (ergime) sınırlarında ITAB ile kaynak bölgesi arasında çok iyi karışma meydana gelirken, ER5356 ile yapılan kaynaklı bağlantılarda bu sınır oldukça keskin halde meydana gelmiştir. Her iki elektrotlarla yapılan kaynaklı bağlantıların kaynak kök kısımlarına yakın bölgelerinde yetersi ergimeler meydan gelmiştir. Bu da kaynak dikişlerinin mukavemeti açısından dezavantaj teşkil etmektedir. Ayrıca kaynak dikiş bölgelerinde gözenek şeklinde kaynak hataları tespit edilmiştir. Burada özellikle yetersiz ergime bölgelerine gerekli çözümler getirilirse kaynaklı bağlantıların mukavemet değerlerinde gerekli artışlar sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
In the present study, AA6061 and AA6082 aluminum alloy sheet materials were welded among themselves and in dual combinations using ER4043 and ER5356 aluminum electrodes. During the welding operations, all welding parameters were kept constant. In the examinations conducted after welding, it was understood that the welded connections of both material pairs performed better in terms of hardness and stress values when welded with ER5356 aluminum electrodes. It has been concluded that ER4043 electrodes provide a more suitable weld seam, whereas welded connections made with ER5356 electrodes may pose a risk. Because in weld connections made with ER4043 electrodes, there is very good mixing between the ITAB and the weld zone at the transition (melting) boundaries, while in weld connections made with ER5356, this boundary is quite sharp. Insufficient melting has occurred in the areas near the root parts of the welded connections made with both electrodes. This also poses a disadvantage in terms of the strength of the weld seams. Additionally, weld defects in the form of pores have been detected in the weld seam areas. Here, if necessary solutions are provided for the insufficient melting areas, the required increases in the strength values of the welded joints will be achieved.