Karahanlılar döneminde Hoten (1026-1218)
Hoten in the period of the Karahanlis (1026-1218)
  1. Tez No: 909215
  2. Yazar: ABDULBASİT HEBİBOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hoten, Uygurlar, Karahanlılar, Udun Hanedanlığı, Budizm, Hoten, Uyghurs, Qarakhanids, Udun Dynasty, Buddhism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Hoten, Türk coğrafyasının önemli kentlerinden biri olmasına rağmen, Karahanlılar dönemi tarihiyle ilgili çalışmaların sayısı azdır. Bu çalışma, bölgenin tarihî süreç içerisinde geçirdiği evreleri temel alarak, mümkün mertebe birincil yerel kaynaklara müracaat etmek suretiyle, Karahanlı dönemindeki iktisadî, dinî, kültürel ve mimarî etkileşimlerini ve gelişimlerini tespit etmektir. Bu dönem, Hoten'in tarihsel süreçteki en köklü değişim ve dönüşümüne sahne olmuştur. Bölgenin Karahanlı hâkimiyetine girmesiyle, 1000 yılı aşkın süredir benimsenen Budizm'in terk edilerek İslâmiyet'in kabul edilmesi, konuyla ilgili dikkat çeken hususlardan biridir. Diğeri ise, verimli toprakları ve İpek Yolu ile göç yolları üzerindeki konumu nedeniyle ilk çağlardan beri önemli bir yerleşim yeri olmuştur. XI. yüzyılda Çin ile Batı dünyası arasında kurulacak ilişkilerde köprü rolü oynayan İpek Yolu'nun tekrar işlevsellik kazanması ve Hoten'in bu yolun bir güzergahı olması, şehrin önemini daha da arttırmıştır. Ayrıca Hoten, tarih boyunca Hunlar, Göktürkler, Uygurlar ve Çin sınırları içerisinde kurulmuş çeşitli hanedanların hâkimiyeti altına girmiştir. VII. yüzyılda İslâm'ın yayılmasıyla Türkistan bölgesi, 751'deki Talas Savaşı'ndan sonra tedricen İslâmiyet'i kabul etmeye başlamıştır. 920 yılında Karahanlılar, İslâm'ı resmi din olarak ilan eden ilk Türk devletlerinden biri olmuştur. Ancak Hoten, diğer adıyla Udun Hanlığı, Karahanlılar'a karşı çok direnmiş ve uzun süren mücadeleler sonucunda X. yüzyılın ilk başlarına doğru tamamen bir İslâm beldesi hâline gelmiştir. Savaşlar nedeniyle büyük tahribata uğrayan Hoten, İslâm'ın kabulüyle birlikte ekonomik, kültürel ve mimarî alanlarda gelişme gösterdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Although Hotan is one of the most important cities of the Turkish geography, there are few studies on the history of the Qarakhanid period. This study aims to explore the economic, religious, cultural and architectural interactions and developments during the Qarakhanid period, using primary local sources as much as possible, based on the phases the region went through in the historical process. This period witnessed the most radical change and transformation of Hotan in the historical process. The abandonment of Buddhism, which had been practiced for more than 1,000 years, and the adoption of Islam after the region came under Qarakhanid rule is one of the most noteworthy aspects of this period. The other is that it has been an important settlement since ancient times due to its fertile lands and its location on the Silk Road and migration routes. In the 11th century, the Silk Road, which played a bridge role in the relations between China and the Western world, regained its functionality and Hotan became a route of this road, which further increased the importance of the city. In addition, Hotan has been under the rule of the Huns, Turks, Uighurs and various dynasties established within the borders of China throughout history. With the spread of Islam in the 7th century, the Turkestan region gradually began to accept Islam after the Battle of Talas in 751. In 920, the Qarakhanids became one of the first Turkic states to declare Islam as the official religion. However, Hotan, also known as Udun Khanate, resisted against the Qarakhanids and became a completely Islamic town towards the beginning of the X. century as a result of protracted struggles. Hotan, which had suffered great destruction due to the wars, seems to have developed in economic, cultural and architectural fields after accepting Islam.