Cari açık belirleyicilerinin bütünleşik performanslarının entropy temelli Fuca yöntemi ile ölçümü: G-20 ülkeleri karşılaştırılması
Measuring the integrated performance of current account deficit determinants with entropy based Fuca method: Comparison of G-20 countries
- Tez No: 909228
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KAVACIK, DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT BAYDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Cari Açık, Entropi, FUCA, G-20 ülkeleri, Türkiye, Current Account Deficit, Entropy, FUCA, G-20 countries, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, G-20 ülkelerinin cari açık belirleyicileri çerçevesinde makro ekonomik performansları Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri ile analiz edilmiştir. Verileri Dünya Bankası'ndan elde edilen 19 ülkenin beş yıllık (2018-2022) verileri, sıralama yapmak için FUCA (Faire Un Choix Adéquat) ve ağırlıklandırma için Entropy yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Enflasyon, doğrudan yabancı yatırım, ekonomik büyüme, reel efektif döviz kuru, kamu harcamaları, kamu gelirleri, brüt tasarruflar, işsizlik oranı ve bütçe açığı gibi kriterler kullanılarak G-20 ülkelerinin bir nevi cari açık performansı karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Kore, Japonya ve Çin gibi Asya ülkelerinin yüksek performans sergilediği; Arjantin, Meksika ve Güney Afrika'nın ise en düşük performansı sergilediği tespit edilmiştir. Özellikle Kore ve Japonya, tüm yıllarda istikrarlı bir performans sergileyerek öne çıkmıştır. Buna karşılık, Arjantin ve Güney Afrika gibi ülkeler, yüksek enflasyon ve bütçe açıkları gibi makroekonomik sorunlar nedeniyle performans sıralamasında alt sıralarda kalmıştır. Türkiye'nin ise bazı performans kriterlerinde iyi bazıların arka sıralarda ve diğerlerinde vasat bir performans gösterdiği söylenebilir. Bu çalışmanın bulguları, cari açığın belirleyicilerine dayalı ekonomik performans analizlerinin, ülkelerin makroekonomik politikalarını değerlendirmede ve iyileştirmede önemli bir araç olabileceğini göstermektedir. Çalışmanın cari açık performansı bağlamında ÇKKV ile yapılan ilk çalışmalardan olduğu değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, elde edilen sonuçlar karar verici ve politika yapıcılar için rehber niteliğinde olup, ekonomik dengeyi sağlamak adına dikkat edilmesi gereken alanları vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the macroeconomic performances of G-20 countries within the framework of current account deficit determinants were analyzed using Multi-Criteria Decision Making (MCDM) methods. The five-year (2018-2022) data of 19 countries obtained from the World Bank were evaluated using FUCA (Faire Un Choix Adéquat) for ranking and Entropy for weighting. A kind of current account deficit performance of G-20 countries was compared using criteria such as inflation, foreign direct investment, economic growth, real effective exchange rate, public expenditures, public revenues, gross savings, unemployment rate and budget deficit. According to the results obtained, it was determined that Asian countries such as Korea, Japan and China exhibited high performance, while Argentina, Mexico and South Africa exhibited the lowest performance. Korea and Japan in particular stood out by exhibiting a stable performance in all years. In contrast, countries such as Argentina and South Africa remained at the bottom of the performance ranking due to macroeconomic problems such as high inflation and budget deficits. It can be said that Turkey has shown good performance in some performance criteria, behind in others and mediocre in others. The findings of this study show that economic performance analyses based on the determinants of the current account deficit can be an important tool in evaluating and improving the macroeconomic policies of countries. It has been evaluated that the study is one of the first studies conducted with MCDM in the context of current account deficit performance. In this context, the results obtained are a guide for decision-makers and policy-makers and emphasize the areas that need to be considered in order to ensure economic balance.