Türkiye ve PIIGS (Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan, İspanya) ülkelerinde dördüz açık analizi
Quadruplet deficits analysis for Turkey and PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain)
  1. Tez No: 652765
  2. Yazar: TUĞBA ARPAZLI FAZLILAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU GEDİZ ORAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İkiz Açıklar, Üçüz Açıklar, Dördüz Açıklar, Dengesiz Panel Veri Analizi, Twins Deficits, Triplet Deficits, Quadrouplet Deficits, Unbalanced Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
2008 Küresel Krizi ile Avrupa Birliği içerisinde merkez ve çevre ülkeler ayrımı daha keskin hatlar kazanmıştır. Bu ayrımda krizden en çok etkilenen ve dikkat çeken beş ülke Portekiz, İrlanda, İtalya, Yunanistan ve İspanya olmuştur. Türkiye ise kriz sonrası dönemde temel makro ekonomik göstergelerde PIIGS ülkeleri ile paralel bir yapı sergilemiştir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı; Türkiye ile PIIGS ülkelerinde dördüz açık hipotezinin test edilmesi ve sonuçların ortaya konmasıdır. Literatürde yer alan Keynesyen ve Ricardian görüşler, ekonomilerin dengelerine ilişkin farklı yaklaşımlar sergilemektedirler. Keynesyen görüş, bütçe açığını cari açık ile ilişkilendirirken; Ricardian görüş, cari açığı tasarruf açığına dayandırmaktadır. Konuyla ilgili mevcut literatürde, cari açık için farklı belirleyicilerin araştırılması gerektiğini belirten çalışmalar da bulunmaktadır. Çalışmamızda cari açık, bütçe açığı ve tasarruf açığı ile birlikte dördüncü bir açık türü olarak ele aldığımız çıktı açığı ise genellikle işsizlik ve/veya enflasyon ilişkisindeki rolüne dair analizlere konu olmaktadır. İlgili literatüre dayanarak bütçe açığı, tasarruf açığı ve çıktı açığının, cari açık üzerindeki etkilerinden söz edilip edilemeyeceğini araştırmak için; 1986-2018 yıllarına ait veriler kullanılmıştır. Elde edilen panel veriye uygun tanımlayıcı analizler yapıldıktan sonra değişkenler arasındaki ilişki, eş bütünleşme testi ile sınanmış ve ardından Prais-Winsten modeli kullanılarak uzun dönem katsayıları tahmin edilmiştir. Ulaşılan sonuçlar uzun vadede, yalnızca cari açıkla tasarruf açığı arasındaki ilişkiyi net olarak doğrulamıştır. Bu sonuçlar ışığında PIIGS ülkeleri ve Türkiye için dördüz açık hipotezinin geçerli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the 2008 Global Crisis, the distinction between center and peripheral countries within the European Union has gained sharper lines. In this distinction, the five countries most affected by the crisis and drawing attention were Portugal, Ireland, Italy, Greece and Spain. On the macro economic indicators in post-crisis period, Turkey has demonstrated a parallel structure with the PIIGS countries. In this context, the main purpose of the study is; Testing the hypothesis of quadruplets deficit in the PIIGS countries and Turkey and to set forth the results. Keynesian and Ricardian views in the literature show different approaches to the balances of economies. While the Keynesian view asserts that the budget deficit is related to the current account deficit, Ricardian view related on the saving deficit. In the current literature on the subject, there is also research indicating that different determinants for the current account deficit are investigated. The output gap, which we consider as a fourth type of deficit with current account deficits, budget deficit and savings gap in our study, is generally the subject of analyzes on its role in the relationship between unemployment and / or inflation. Based on related literature, to investigate whether or not mentioned the effects of budget deficit, savings deficit and output deficit on current account deficit, used data from 1986 to 2018. After descriptive analyzes were performed according to the obtained panel data, the relationship between the variables was tested with the cointegration test and then long-term coefficients are estimated using the Prais-Winsten model. In the long run, the results have clearly confirmed the relationship between the current account deficit and the saving deficit. But; the coefficients were not significant in the relationship between budget deficit and output deficit to current account deficit. In the light this results, quadruplet deficits hypotesis for the PIIGS countries and Turkey is invalid.