Tme disfonksiyonlu bireylerde, kondiler dejeneratif değişiklikler ile kalite ve kantite arasındaki ilişkisinin CBCT ve konvansiyonel radyografi üzerinden değerlendirilmesi.
Evaluation of the relationship between quality and quantity with condilar degenerative changes in individuals with tmj dysfunction by CBCT and conventional radiography
- Tez No: 909294
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN DURNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cone beam computed tomography, kondiler dejenerasyon, konvansiyonel radyografi, temporomandibular eklem, temporomandibular eklem disfonksiyon, Cone beam computed tomography, condylar degeneration, conventional radiography, temporomandibular joint, temporomandibular joint dysfunction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Bu tez çalışması, temporomandibular eklem disfonksiyonu (TMED) olan bireylerde kondiler dejeneratif değişikliklerin kalite ve kantite arasındaki ilişkisinin Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (Cone Beam Computed Tomography, CBCT) ve konvansiyonel radyografi yöntemleri ile değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Çalışma, TMED olan bireylerin kondiler bölgelerinde meydana gelen yapısal değişikliklerin tanımlanması, bu değişikliklerin kemiğin yapısı ile ilişkisi ve farklı görüntüleme teknikleri ile karşılaştırılması üzerine yoğunlaşmaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda; Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalına TME'ye yönelik şikâyetlerle başvuran ve TMED ön tanısı konulan 63 kadın, 37 erkek toplam 100 hasta değerlendirmeye alındı. Çalışmanın bir parçası olarak, sonuçların geçerliliğini ve güvenilirliğini artırmak amacıyla kontrol grubu olarak 100 sağlıklı birey (200 kondil) dâhil edildi. 400 mandibular kondil bölgesi hem CBCT hem de konvansiyonel radyografi yöntemleri ile görüntülendi. Görüntüler üzerinde kondiler bölgedeki dejeneratif değişikliklerin varlığı, türü, yaygınlığı ve şiddeti ile bu değişikliklerin kondil bölgesindeki kemiğin kalite ve kantitesi arasındaki ilişki analiz edildi. CBCT'de kondil değişiklikleri incelenirken; düzleşme (flattening), erozyon, osteofit, subkondral kist ve skleroze artışı gibi beş farklı dejeneratif değişiklik kaydedildi. Ayrıca CBCT'de kemik kalite indeksine bakılarak kemik kalite sınıflaması yapıldı. Panoramik radyografi üzerinde de kondiler kemiğe ait anatomik bölgelerde fraktal analiz uygulandı. Verilerin analizi, istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Araştırma verilerinden, kondiler dejeneratif değişiklikler ile kemiğin kalitesi ve kantitesi arasında ilişki olduğunu tespit ederek farklı ölçüm yöntemleri ile bunu destekleyen bulgular elde edildi. Kemik kalitesinin tip 3 ve tip 4 olduğu vakalarda, kondiler kemikteki dejeneratif değişikliklerde artış gözlendi. Fraktal boyut değeri TMED'li bireylerde, sağlıklı bireylerden daha düşük değerde gözlemlendi. Sonuç: Bu çalışmada; kemiğin kalite ve kantitesindeki değişimlerin, kondiler bölgedeki oluşabilecek dejenerasyon miktarını etkilediği sonucuna varılmıştır. TMED olan bireylerde kondiler dejeneratif değişikliklerin değerlendirilmesinde, kemik kalite indeksi ve fraktal boyut analizi, vakaların değerlendirilmesinde hekimin teşhisine yönelik önemli katkılar sağlamıştır. Bu bulgular ve verilerin değerlemesindeki yöntemler TMED tanısında daha etkili ve doğru yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis study aims to evaluate the relationship between quality and quantity of condylar degenerative changes in individuals with temporomandibular joint dysfunction (TMJD) using Cone Beam Computed Tomography (CBCT) and conventional radiography methods. The study focuses on identifying the structural changes that occur in the condylar regions of individuals with TMJD, their relationship with the structure of the bone, and their comparison with different imaging techniques. Materials and Methods: In our study; A total of 100 patients, 63 women and 37 men, who applied to the Department of Oral and Maxillofacial Radiology of Atatürk University Faculty of Dentistry with complaints about TMJ and were pre-diagnosed as TMJD, were evaluated. The regions of 200 mandibular condyles were imaged with both CBCT and conventional radiography methods. The presence, type, prevalence and severity of degenerative changes in the condylar region on the images and the relationship between these changes and the quality and quantity of the bone in the condylar region were analyzed. When examining condylar changes in CBCT; Five different degenerative changes such as flattening, erosion, osteophyte, subchondral cyst and increased sclerosis were recorded. Additionally, bone quality classification was made by looking at the bone quality index in CBCT. Fractal analysis of the condylar bone was also performed on the panoramic radiography. As part of the study, a control group 100 healthy individuals (200 mandibular condyles) was included in order to increase the validity and reliability of the results. The analysis of the data was carried out using statistical methods. Results: From the research data, it was determined that there was a relationship changes in the quality and quantity of bone affect the amount of degeneration that may occur in the condylar region. Findings were obtained that emphasize the importance of bone quality index and fractal analysis in the evaluation of condylar degenerative changes in individuals with TMJD. In cases with type 3 and type 4 bone quality, an increase in degenerative changes in the condylar bone was observed. The fractal dimension value was observed to be lower in individuals with TMJ than in healthy individuals. Conclusion: In this study, it was concluded that changes in the quality and quantity of bone affect the amount of degeneration that may occur in the condylar region. In the evaluation of condylar degenerative changes in individuals with TMJD, bone quality index and fractal analysis have made significant contributions to the physician's diagnosis in the evaluation of cases. This findings and methods for evaluating data may contribute to the development of more effective and accurate approaches to TMJD diagnosis.