Yapay zekâlı robotların fail ve mağdur kavramları yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of artificial intelligent robots in terms of perpetrator and victim concepts
  1. Tez No: 909342
  2. Yazar: FERHUNDE CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN CANKAT TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Robot, Mağdur, Fail, Yaptırım ve Ceza, Artificial Intelligence, Robot, Victim, Perpetrator, Sanction and Punishment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Teknolojinin durmaksızın ilerleyişinin bir ürünü olarak ortaya çıkan yapay zekâ ve yapay zekâlı robotlar oldukça hızlı gelişim göstermektedir. Bu durum gelecekte bizleri ceza hukuku kapsamında ne gibi sorunların beklediğini düşünmeye maruz bırakmaktadır. Buna ilişkin olarak yapay zekâlı robotların gelecekte bir insan gibi kişilik ve özelliklere sahip olacağı varsayılarak ceza hukuku ve infaz hukuku alanında çıkabilecek sorun ve uyuşmazlıklar üzerinde inceleme yapılmıştır. Yapay zekâlı robotların özel hukuk kapsamı ile ilgili kısmına ise girilmemeye çalışılmıştır Çalışmada yapay zekâlı robotların, bir kişilik sahibi olduğu varsayılarak mağdur ve fail kavramları yönünden değerlendirilmiştir. Bu kapsamda karşılaştığımız durumlara ilişkin yürürlükte olan Türk Ceza Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un uygulanabilirliği ve yeterliliği hususu tartışılmıştır. Söz konusu hallerde yürüklükte olan ilgili kanunlara ne gibi yenilikler ve eklemeler yapılabileceği konusuna yer verilerek değerlendirme ve önerilerimizle çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence and Artificial intelligence robots, which emerged as a product of the continuous advancement of technology, are developing very rapidly. This situation forces us to think about what problems await us within the scope of criminal law in the future. Regarding this, assuming that Artificial intelligence robots will have personalities and characteristics like a human in the future, an examination has been made on the problems and disputes that may arise in the field of criminal law and execution law. We have tried not to go into the part regarding the private law scope of Artificial intelligence robots. In the study, Artificial intelligence robots were evaluated in terms of victim and perpetrator concepts, assuming that they had a personality. In this context, the applicability and adequacy of the Turkish Penal Code and the Law on the Execution of Penalties and Security Measures in force regarding the situations we encountered were discussed. The study was concluded with our evaluations and suggestions by discussing what innovations and additions could be made to the relevant laws in force in these cases.