Transhumanism: Immortality & Singularity in Do Androids Dream of Electric Sheep? and the Transhumanist Wager
Anrdoidler Elektrikli Koyun Düşler mi? ve Transhumanist Kumar'da Transhumanizm: Ölümsüzlük ve Tekillik
- Tez No: 542848
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİMUÇİN BUĞRA EDMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ölümsüzlük, Tekillik ve TranshumanizmBilim, Immortality, Singularity, Transhumanism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Geleceğin yapay zekalı robotlarla yönetilmesi ve onların gelecekteki nüfuslarının artması ihtimali insanlar için tehlike arz edebilir bir durumdur. Bu sebeple, gelecekte insanoğlunun çekişmeli bir halde olacağı bu robotları yok etmek dünyada azınlıkta olan insan oğluna yaşanabilir bir atmosfer yaratabilecek. Bu çalışmadaki ele alınacak ilk eser Transhümanist Kumar'ın baş karakter araştırmacı Jethro Knights hikayesinde Transhümanizm hakkında yazmış olduğu yazılarının ve araştırmalarının reddedilmesine rağmen hatta araştırması uğruna sevdiği insanı kaybetmesine rağmen, bütün bu engelleri Transhümanya'sını kurup ölümsüzlüğü başarma hedefine ulaşırken bir engel olarak değil akisne destekleyici unsur olarak görmüştür. Diğer seçilen eser Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?'nin baş karakteri Rick Deckard, bahsi edilen Transhümanya'ya benzer bir gezegende (kitapta bu gezegenin adı Mars'tır) yapay zekalı robotların artık insanlığın yararına değil, zararına yaşam sürdüklerini okuyucu anlatmak ister ve bir yandan da 'gerçek ve yapay' kavramları arasındaki farkı sunarken insanların robotlarla olan savaşını okuyucuya aktarır. Bu tez, iki edebi eser, Amerikalı yazar Philip K. Dick tarafından yazılmış Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? ve bir diğer Amerikalı yazar Zoltan Istvan tarafından yazılmış olan Transhumanist Kumar'da ölümsüz olmayı ve yapay zekayı oluşturma arzusunu temel alarak Fantastik Edebiyatın bir parçası olan Transhumanizm'in seçili edebi eserlere yansımalarını incelemektedir ve teknolojinin nihayi noktası olan Singularity yani sonu gelmeyen teknolojik çalışmalar ile ölümsüzlüğün mümkün olacağını belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
The domination of the future by robots which have artificial intelligence and the possibility of the increase in their population represents a situation which may create danger for people. For this reason, killing a robot with which a human being is having a clash may create a more liveable environment for the humans who are a minority on earth. The main character of the book which is one of the books as the main work for this study, the Transhumanist Wager, is Jethro Knights and the main character of the other book, Do Androids Dream of Electric Sheep? is Rick Deckard, and they both describe the conflict and duties throughout their own stories. Even though the first book's main character Jethro Knights is rejected because of his writings and research on Transhumanism, and he even loses his lover for the sake of this search, he overcomes all the obstacles while searching for his purpose in life. He wants to build his land, Transhumania, and achieve immortality. In the other work, the main character Rick Deckard lives on a place similar to Transhumania (it is called 'Mars' in the book) and inhabits a world where artificial intelligence robots do not serve for humanity any more. These robots work for the disadvantage of humanity in a war zone. The story takes place on a planet where artificial robots fight for their lives and a war between the 'real and artificial' takes place for the welfare of Earth. While underlining the differences between the terms 'real and virtual', his war and conflict against the robots are reflected onto the reader. This study analyzes the desire for immortality and the creation of artificial intelligence in these two literary works, Do Androids Dream of Electric Sheep? by Philip K. Dick and The Transhumanist Wager by Zoltan Istvan. Also, the reflection of Transhumanism which is a part of Fantastic Literature onto other selected literary works is examined and it defences that the immortality is possible by virtue of Singularity, the limitless level of technological studying.