Gebelı̇ğı̇n ı̇ntrahepatı̇k kolestazında maternal serum angı̇opoı̇etı̇n-1 sevı̇yesı̇nı̇n değerlendı̇rı̇lmesı̇
Evaluati̇on of maternal serum angiopoietin-1 level in intrahepatic cholestasis of pregnancy
- Tez No: 909473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERENEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gebelik kolestazı, Angiopoietin -1, Pregnancy, İntrahepatic Cholestasis of Pregnancy, Angiopoietin-1
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Gebeliğin intrahepatik kolestazı tanılı gebelerde ve sağlıklı gebelerde serum angiopoietin – 1 düzeylerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne Nisan 2024 ile Kasım 2024 tarihleri arasında başvuran 23-41 gebelik haftaları arasında ve 18-52 yaş arası kolestaz tanısı almış olan 44 gebe kolestaz grubunu oluşturdu. Kontrol grubunu ise aynı tarihler arasında herhangi bir ek hastalığı olmayan sağlıklı 42 gebe oluşturdu. Her 2 grup serum Angiopoietin – 1 düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Kontrol grubu ve kolestaz grubu yaş, gravida, parite ve abortus açısından benzerdi (p: 0.769 , p: 0.185 , p: 0.024 , p: 0.566 , sırasıyla) . Kolestaz grubunda aspartat aminotransferaz ve alanin aminotransferaz değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu. Kontrol grubunda serum Ang1 düzeyi kolestaz grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. İstatistiksek olarak anlamlı sonuç çıksa bile Ang 1 in daha yüksek bulunma sebebi kontrol grubunun gebelik haftalarının daha ileri olması olabileceği düşünüldü. Bu durumun kontrol grubunun gebelik haftalarının kolestaz grubu ile uyumlu olmamasından kaynaklanabileceğini düşünerek yaptığımız gebelik haftaları birbiriyle uyumlu onar kişilik subgrup karşılaştırmasında ise istatistiksel olarak anlamlı sonuç çıkmasa da kolestaz grubunun Ang-1 değeri daha yüksek olarak bulundu. Sonuç: Gebelik kolestazı tanısı almış grupta serum angiopoietin -1 düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşük olarak bulundu. Ang-1 in diagnostik bir marker olarak kullanılabilmesi için bu konuda daha fazla çalışma ve veriye ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare serum angiopoietin - 1 levels in pregnant women diagnosed with intrahepatic cholestasis of pregnancy and healthy pregnant women. Materials and Methods: Cholestasis group was formed by 44 pregnant women who were diagnosed with cholestasis between 23-41 weeks of gestation and 18-52 years of age and who applied to Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Gynecology and Obstetrics Department between April 2024 and November 2024. The control group consisted of 42 healthy pregnant women without any additional disease between the same dates. Both groups were compared in terms of serum Angiopoietin - 1 levels. Findings: The control group and the cholestasis group were similar in terms of age, gravida, parity and abortion (p: 0.769, p: 0.185, p: 0.024, p: 0.566, respectively). In the cholestasis group, aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase values were found to be statistically higher than in the control group. Serum angiopoietin levels were found to be higher in the control group than in the cholestasis group. Even though a statistically significant result was obtained, it was thought that the reason for the higher Ang-1 could be that the control group had more advanced gestational weeks. Considering that this situation could be due to the fact that the gestational weeks of the control group were not compatible with the cholestasis group, in the subgroup comparison of 10 people with compatible gestational weeks, the Ang-1 value of the cholestasis group was found to be higher, although no statistically significant result was obtained. Conclusion: Serum angiopoietin-1 levels were found to be lower in the group diagnosed with gestational cholestasis than in the control group. More studies and data are needed on this subject in order for Ang-1 to be used as a diagnostic marker.