Tersiyer bir merkezde HPV tip 16 ve HPV tip 18 pozitif olgularda serum inflamatuar markerların servikal displazi derecesini öngörüdeki anlamının incelenmesi
Investigation of the significance of serum inflammatory markers in predicting the degree of cervical dysplasia in HPV type 16 and HPV type 18 positive cases at a tertiary center
- Tez No: 909472
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ALKIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Human Papilloma Virus (HPV), Nötrofil/Lenfosit oranı (NLR), Trombosit/Lenfosit Oranı (TLR), Ortalama Trombosit Hacmi (MPV), Monosit/Lenfosit oranı (MLR), Sistemik İnflamatuar Yanıt İndeksi (SIRI), Servikal İntraepitelyal Neoplazi (CIN), Human Papilloma Virus (HPV), Neutrophil/Lymphocyte Ratio (NLR), Platelet/Lymphocyte Ratio (TLR), Mean Platelet Volume (MPV), Monocyte Lymphocyte Ratio (MLR), Systemic Inflammation Response Index (SIRI), Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Çalışmamızda HPV tip 16, HPV tip 18 pozitif olgularda serum inflamatuar biyomarkerların servikal displazi derecesini öngörmedeki rolünün incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntemler: Kliniğimizde retrospektif olarak Mayıs 2022 ve Mayıs 2024 tarihleri arasında HPV tip 16, HPV tip 18 ve HPV tip diğer saptanan ve kolposkopik biyopsileri yapılan 30-65 yaş aralığındaki toplam 252 olgu üç grup şeklinde çalışmaya dahil edildi. Kolposkopik muayene öncesinde bir hafta içinde herhangi bir nedenle alınan hemogramlarındaki nötrofil/lenfosit oranı (NLR), monosit/lenfosit oranı (MLR), trombosit lenfosit oranı (PLR), sistemik immüninflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamatuar yanıt indeksi (SIRI), sistemik inflamasyon toplam indeksi (AISI) ve ortalama trombosit hacmi (MPV) değerleri HPV tipleri ve kolposkopi sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Serum inflamatuar markerlar servikal displazileri derecelerini ve HPV tiplerini ayırmada yetersizdi. Ancak zayıf da olsa serum monosit ve SIRI değerleri, negatif servikal sitolojik sonuçları ASCUS, LSIL, HSIL (monosit için P = 0,015; sırayla AUC: 0,604, AUC: 0,628, AUC: 0,651; SIRI için P = 0,031; sırayla AUC: 0,591, AUC:0,666, AUC: 0,631) sonuçlardan ayırt edici bulundu. Monosit değerleri zayıf da olsa ASC-H olguları ASCUS, LSIL olgulardan ve orta düzeyde HSIL olgulardan ayırabildi (P = 0,009; sırasıyla AUC: 0,680, AUC: 0,696, AUC: 0,731). Kronik servisit saptanan hastaların MPV değeri servikal displazi grubundan daha yüksek bulunmasına rağmen ROC analizinde bu ayrım için yetersiz kanıt sunmuştur (P = 0,046, AUC: 0,580). Sonuç: Çalışmamızda değerlendirdiğimiz serum inflamatuar markerlar servikal displazileri öngörmede yeterli kanıta sahip değildir. Servikal sitolojiler üzerinde öngörücü etkisi zayıf da olsa özellikle negatif sitolojileri diğerlerinden ayırıyor olması gelecek çalışmalar açısından teşvik edici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aims to investigate the role of serum inflammatory biomarkers in predicting the degree of cervical dysplasia in HPV type 16 and HPV type 18 positive cases. Materials and Methods: A total of 252 cases between the ages of 30-65, who were detected to have HPV type 16, HPV type 18 and HPV type other and underwent colposcopic biopsies between May 2022 and May 2024, were included in the study in three groups. Neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), monocyte/lymphocyte ratio (MLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR), systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammation response index (SIRI), aggregate index of systemic inflammation index (AISI) and mean platelet volume (MPV) values in hemograms taken for any reason within a week before colposcopic examination were compared with HPV types and colposcopy results. Results: Serum inflammatory markers were insufficient to differentiate cervical dysplasia grades and HPV types. However, serum monocyte and SIRI values, although weakly, were found to distinguish negative cervical cytological results from ASCUS, LSIL, HSIL (P = 0.015 for monocyte; AUC: 0.604, AUC: 0.628, AUC: 0.651, respectively; P = 0.031 for SIRI; AUC: 0.591, AUC: 0.666, AUC: 0.631, respectively). Monocyte values, although weakly, were able to distinguish ASC-H cases from ASCUS, LSIL cases and moderately from HSIL cases (P = 0.009 AUC: 0.680 AUC: 0.696 AUC: 0.731, respectively). Although the MPV value of patients with chronic cervicitis was found to be higher than the cervical dysplasia group, ROC analysis provided insufficient evidence for this distinction (P = 0.046, AUC: 0.580). Conclusion: The serum inflammatory markers we evaluated in our study do not have sufficient evidence to predict cervical dysplasia. Although its predictive effect on cervical cytologies is weak, the fact that it distinguishes negative cytologies from others may be encouraging for future studies.