Orbita'nın superolateral mikrocerrahi ve inferomedial endoskopik cerrahi aanatomisi: 360 derece kafatabanı yaklaşımları
Superolateral micro-surgical and inferomedial endoscopic surgical anatomy of the orbit: 360-degree skull base approaches
- Tez No: 909477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN TÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: transorbital, kafatabanı, orbito-zigomatik, endoskopik, mikrocerrahi, transorbital, skull base, orbito-zygomatic, endoscopic, microsurgery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Kafatabanı patolojilerine yaklaşım günümüz nöroşirurji pratiğinde sıklıkla karşılaşılan problemlerden birisidir. Parankim ekartasyonuna dayanan; pterional yaklaşım, subtemporal yaklaşım ve transpetrosal yaklaşımlar kafatabanı patolojilerinde kullanılan en sık yaklaşımlardır. Çalışmanın amacı minimal parankim ekartasyonu ile endoskopik olarak kafatabanı patolojilerine ideal yaklaşımı ortaya koymaktır. Çalışmada endoskopik yaklaşım için transorbital yaklaşımlar esas alınmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Anatomi laboratuvarı koşullarında, İnsan kadavrasından elde edilmiş Sefal kadavralar %75'lik etil alkol ile muhafaza edilerek, mikroskop ve endoskop eşliğinde cerrahi aletler ile diseke edildi. Anatomik yapılar 3D fotoğraflandı, yaklaşımların sınırları ve komşuluklar karşılaştırıldı. BULGULAR: Transorbital endoskopik yaklaşım ile başta ön kafatabanı olmak üzere parankim ekartasyonu minimalize edilerek lezyonlara ulaşılabilirlik ve rezeksiyon olanağı gösterildi. Endoskopik olarak vizüelize edilen yapılar, transkranyal yaklaşım ile benzer sonuçlandı. SONUÇ: Transorbital endoskopik yaklaşımın en önemli avantajı, transkranyal yaklaşıma oranla patolojilere minimal parankimal ekartasyon ile aynı vizyonu sağlamasıdır. Çalışmada, her iki teknikte karşılaşılabilecek anatomik yapılar ve riskler ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Approaching skull base pathologies is a frequently encountered challenge in contemporary neurosurgical practice. Approaches relying on parenchymal retraction, such as pterional, subtemporal, and transpetrosal approaches, are among the most commonly used methods for skull base pathologies. The aim of this study is to identify the ideal endoscopic approach to skull base pathologies with minimal parenchymal retraction. Transorbital approaches were emphasized for the endoscopic methods in this study. MATERIALS AND METHODS: Under anatomical laboratory conditions, cephalic cadavers preserved in 75% ethyl alcohol were dissected with surgical instruments under microscope and endoscope guidance. Anatomical structures were photographed in 3D, and the boundaries and relationships of the approaches were compared. RESULTS: With the transorbital endoscopic approach, access to lesions and resection opportunities were demonstrated, particularly in the anterior skull base, with minimal parenchymal retraction. The structures visualized endoscopically yielded similar results to the transcranial approach. CONCLUSION: The most significant advantage of the transorbital endoscopic approach is its ability to provide the same vision to pathologies as the transcranial approach, but with minimal parenchymal retraction. This study highlights the anatomical structures and risks that may be encountered with both techniques.