Akut ve subakut pulmoner embolide girişimsel tedavilerin erken dönem sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
The retrospective evaluation of interventional therapies' early stage results in acute and subacute pulmonary embolism
- Tez No: 909476
- Danışmanlar: PROF. CENK TATAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut Pulmoner Emboli, endovasküler girişimler, erken dönem sonuçlar, cerrahi embolektomi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Venöz tromboemboli derin ven trombozu ve onun en ciddi klinik manifestasyonu olan pulmoner emboliyi kapsamakta olup kardiyovasküler hastalıklar arasında tüm dünyada üçüncü en sık ölüm nedenidir. Akut pulmoner embolide reperfüzyona yönelik tedaviler; sistemik tromboliz, cerrahi embolektomi ve perkütan katater aracılı girişimlerdir. Bizim çalışmamızda 2017-2023 yılları arasında SBÜ Sultan 2. Abdulhamid Han kalp ve damar cerrahisi servisinde akut pulmoner emboli nedeniyle standart katater aracılı trombolitik verilen 7, reolitik tedavi REOT yapılan 27, ultrasonik katater aracılı trombolitik tedavi UKAT yapılan 50 ve cerrahi pulmoner embolektomi yapılan bir hastanın erken dönem solunum ve kardiyak verileri retrospektif olarak arşiv araştırması yapılarak analiz edildi. Değerlendirmede hastaların demografik özellikleri; trombüs miktarı, ekokardiyografi bulguları, mortalite ve morbidite oranları kullanıldı. Akut pulmoner emboli hastaları erken dönem takipleri sırasında bu tedavi yöntemleri oksijen satürasyonu, parsiyel oksijen basıncı, sağ ventrikül çapı, triküspit yetmezliği, pulmoner arter basıncı ve Qanad indeksi yönünden tedavilerden anlamlı fayda sağlamıştır. Hastaların hemoglobin ve hematokrit değerlerinde anlamlı düşüş olmuş, platelet fonksiyonları ise etkilenmemiştir. REOT uygulanan ve UKAT uygulanan iki hasta kaybedilmiştir. REOT uygulanan 9 hastada hematüri gözlenirken, iki hastada akut böbrek yetmezliği gelişen hastaların birinde diyaliz gerekliliği meydana gelmiştir. 13 UKAT hastasında hematüri görülmüştür. İşlem sırasında 5 hastada bradikardi 3 hastada hemoptizi gelişmiştir. UKAT alan bir hastada inguinal perkütan girişim bölgesinde hematom geliştiği görülürken diğer bir hastada akciğerde hematom saptanmış, başka bir hastada pnömotoraks meydana gelmiştir. Sonuçta; UKAT, REOT ve Standart Katater aracılı trombolitik tedaviler erken dönem akciğer ve kardiyak fonksiyon üzerindeki olumlu etkisi ve komplikasyon oranlarının düşük olması yönünden etkin bulunmuştır. REOT tedavisine trombolitik tedavinin kontrendike olduğu, hemodinamik açıdan stabil olmayan yüksek riskli hastalarda tedavi yaklaşımı olabilir. Bununla birlikte UKAT öncelikli tedavi yaklaşımı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Venous thromboemboli comprising deep venous thrombosis and its most serious clinic manifestation pulmonary embolism is the third most frequent death cause worldwide among cardiovascular diseases. Treatments for reperfusion in acute pulmonary embolism are systemic thrombolysis, surgical embolectomy and percutaneous catheter-directed interventions. In our study, between 2017 and 2023, the early respiratory and cardiac data of; 7 patients who were treated with standard catheter-directed thrombolytics due to Acute Pulmonary Embolism in the Cardiovascular Surgery Service, 27 patients who received rheolytic therapy angiojets, 50 patients who underwent ultrasonic catheter-mediated thrombolytic therapy, and one patient who underwent surgical pulmonary embolectomy were retrospectively analyzed with archival research. Demographic characteristics, thrombus amount, echocardiographic findings, mortality and morbidity rates of the patients were evaluated. In early follow-up, these therapeutic modalities provided significant benefits in terms of oxygen saturation, partial oxygen pressure, right ventricular age, tricuspid insufficiency, pulmonary artery pressure and Qanad index in patients with acute pulmonary embolism. There was a significant decrease in hemoglobin and hematocrit values of the patients, and platelet functions were not affected. Two patients died who underwent UKAT, and similarly two patients who underwent REOT were lost. Hematuria was observed in 9 patients who underwent REOT, and one of the two patients who developed acute renal failure underwent dialysis. Hematuria was seen in 13 UKAT patients .bradicardia occurred in 5 patients and hemoptizis occurred in 3 patients at the time of interventions. One of the patients who underwent UKAT developed hematoma at the inguinal access site, one patient developed hematoma in the lung, and one patient developed pneumothorax. As a result, due to its positive effect on early lung and cardiac functions and low complication rates, REOT, UKAT and Standard catheter-directed trombolytic therapies was found effective. REOT can be approached in hemodynamically instabile high-risk patients whom thrombolytic treatments are contraindicated. However UKAT was evaluated as initial approach. Keywords : Acute pulmonay embolism , endovascular interventions, early outcomes, surgical embolectomy