Çocuk acil servise febril konvülziyon nedeniyle başvuran hastaların ebeveynlerinin deneyimleri: Kalitatif çalışma
Experiences of parents of patients admitted to the pediatric emergency department for febrile convulsions: A qualitative study
  1. Tez No: 909509
  2. Yazar: FATMA KARCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR FİDANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Febril konvülziyon, çocuk acil, ebeveyn, deneyim, kalitatif çalışma, anksiyete, Febrile seizures, pediatric emergency, parent, experience, qualitative study, anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Febril konvülziyon, intrakranial enfeksiyonu ve metabolik bozukluğu olmayan, daha önce afebril konvülziyon geçirmemiş, 6 ay ile 60 ay arası çocuklarda ateşli dönemde oluşan, çocukluk çağı nöbetleri olarak tanımlanmıştır. İyi prognozuna rağmen geçirilen febril konvülziyon, hasta yakınlarında ciddi endişeye yol açmakta ve acil servislere sık başvuru nedenlerinden birini oluşturmaktadır. Febril konvülziyon sonrasında, ailelerde ciddi anksiyete oluşmaktadır. Ailelerde, oluşan anksiyete sonrası aile içi ilişkileri etkilenmekte ve bireylerde psikolojik, bilişsel ve bedensel sorunlar ortaya çıkmaktadır. Araştırmamızla, febril konvülziyon geçiren hastaların ebeveynlerinin deneyimlerinin, kaygılarının araştırılması, karşılaştıkları zorlukların daha iyi anlaşılması, böylece konvülziyon hakkında ebeveynlere verilen bilgilerin etkinliğinin artırılması, bu durumla daha iyi başa çıkmalarına yönelik ebeveyn-sağlık çalışanı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda toplumda ender görülen olayların ve olguların, bütüncül bir şekilde ve derinlemesine araştırılmasına olanak sağlayan kalitatif araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmamız Nisan 2024-Temmuz 2024 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Kliniği'ne başvuran febril konvülziyon geçiren 0-5 yaş çocukların ebeveynleriyle yüz yüze yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yoluyla toplandı. Katılımcılara birinci bölümde sosyodemografik bilgilerini ve genel özelliklerini değerlendiren 9 soru anket yöntemiyle, ikinci bölümde ise febril konvülziyon hakkında deneyimlerini değerlendiren 20 soru yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle yöneltildi. Analiz basamaklarında MAXQDA 2024 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda 20 ebeveyn ile görüşme yapıldı. Görüşme yapılan ebeveynlerden dördü babaydı. Ebeveynlerin yaş aralığı 24-43 yıl idi. Başvuran hastalar daha önce ateşsiz konvülziyon geçirmemişti ve ek hastalıkları da bulunmuyordu. Kalitatif analiz sonuçları incelendiğinde katılımcıların araştırma konusundaki görüşlerinin 7 majör kategoride kümelendiği görüldü: farkındalık, tutum, bilgi, öykü, davranış, inanç, duygu. Duygu teması bu çalışmanın odağını oluşturmaktaydı. Ailelerin febril konvülziyon ile ilgili ölüm korkusu veya sakatlık korkusu gibi anksiyeteleri olduğu görüldü. Bilgi eksikliğinden dolayı birçok ailenin kararsız ve belirsiz oldukları veya yanlış müdahale ettikleri saptandı. Sonuç: Çalışmamız ailelerin anksiyetelerinin daha çok bilgi eksikliğinden kaynakladığını tespit etmiş olup, ailelere yönelik kapsamlı eğitimlerin ve bilgi desteklerinin sağlanması, bilişsel tutumları güçlendirmek ve konvülziyon yönetimini daha bilinçli şekilde gerçekleştirmek adına kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Febrile convulsions are defined as childhood seizures that occur during febrile period in children between the ages of 6 months and 60 months who do not have intracranial infection and metabolic disorders and who have not had febrile seizures before. Despite its good prognosis, it worries the relatives of the patients and is one of the most common reasons for admission to emergency departments. After febrile seizures serious anxiety occurs in families. After the anxiety in families, family relationships are affected and psychological, cognitive and physical problems emerge in individuals. The aim of our study was to investigate the experiences and concerns of parents of patients with febrile seizures to better understand the difficulties they experience, to increase the effectiveness of the information given to parents about seizures and to strengthen the relationship between parents and healthcare professionals to better cope with this situation. Materials and Methods: In our study, ''qualitative research methods'' were used, which allow for a holistic and in-depth investigation of rare events and phenomena in the society. Our study was collected through face-to-face semi-structured in-depth interviews with parents of children aged 0-5 years with febrile seizures who were admitted to the Pediatric Emergency Department of Ankara Training and Research Hospital between April 2024 and July 2024. The participants were asked 9 questions assessing their sociodemographic information and general characteristics in the first part by questionnaire method and 20 questions assessing their experiences about febrile seizures in the second part by semi-structured interview technique. MAXQDA 2024 program was used in the analysis steps. Results: In our study, 20 parents were interviewed. Four of the interviewed parents were fathers. The age range of the parents was 24-43 years. The patients had no previous history of convulsions without fever and had no comorbidities. When the qualitative analysis results were examined, it was seen that the opinions of the participants on the research were clustered in 7 major categories: awareness, attitude, knowledge, history, behavior, belief, emotion. The theme of emotion is also the focus of this study. It was observed that families had anxiety about febrile seizures such as fear of death or fear of disability. It was seen that many families were indecisive and uncertain or intervened incorrectly due to lack of information. Conclusion: Our study found that families' anxiety was mostly due to lack of information and providing comprehensive trainings and information support for families is critical to strengthen cognitive attitudes and to perform convulsion management more consciously.