Tecvid ahkâmının arka planı
Background of the tecvid rules
  1. Tez No: 909548
  2. Yazar: ARLIND SALIHU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tecvîd, Sebep, Ahkam, İsimlendirilme, Qur'an, Tajwid, Reason, Rule, Naming
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çalışma, tecvid ilminin tarihsel gelişimi, Hz. Peygamber döneminden itibaren nasıl şekillendiği ve modern dönemdeki durumunu ele alır. Tecvid kurallarının isimlendirilmesi ve bu kuralların uygulanma nedenleri üzerine odaklanır. Ayrıca, harflerin sıfatları, sâkin nûn ve tenvin ile ilgili kurallar, medlerin ahkâmı, sekte ve vakıf kuralları gibi konular detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu kuralların hem teorik hem de pratik yönleri tarihsel süreçte değerlendirilmiş, erken dönem ve modern dönem alimlerin görüşleri ile desteklenmiştir. Bu tez, tecv'd ilminin temel kavramlarını ve tarihsel arka planını anlamak isteyenlere rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Tecvid ilmi, Kur'an-ı Kerim'in doğru ve güzel bir şekilde okunmasını sağlayan bir disiplin olarak Hz. Peygamber döneminden günümüze kadar gelişimini sürdürmüştür. Bu tez, tecvid kurallarının tarihsel arka planını ve bu kuralların isimlendirilme nedenlerini detaylı bir şekilde incelemektedir. Hz. Peygamber döneminde tecvid kuralları uygulamalı olarak aktarılmış, sahabe ve tâbiîn dönemlerinde de bu ilim nesilden nesile devam ettirilmiştir. Erken dönemde yazılı hale getirilen eserler, tecvid ilminin sistemleşmesinde önemli rol oynamıştır. Tezde, harflerin mahreçleri ve sıfatları, sâkin nûn ve tenvinin kuralları, med ahkâmları, sekte, idğam ve vakıf gibi konular detaylı şekilde ele alınmış, bu kuralların hem teorik hem de pratik yönleri tartışılmıştır. Çalışma ayrıca, erken dönem ve modern dönem âlimlerin görüşlerini de inceleyerek tecvid ilminin tarihsel gelişim çizgisini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, tecvid kurallarının uygulanma nedenleri açıklanmıştır. Tezin temel hedefi, tecvid ilmini tarihsel ve kavramsal açıdan derinlemesine anlamak isteyen araştırmacılara ve öğrencilere kaynak sağlamaktır. Böylece, bu ilmin tarih boyunca oynadığı önemli rolün daha iyi anlaşılması sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The science of Tajweed, which ensures the correct and beautiful recitation of the Qur'an, has developed from the time of the Prophet Muhammad to the present day. This thesis examines the historical background of Tajweed rules and the reasons behind their naming in detail. It aims to serve as a guide for those who wish to understand the fundamental concepts and historical development of Tajweed. During the time of the Prophet, Tajweed rules were transmitted through practical application, and this discipline continued to be passed down in subsequent generations of the Companions and their followers. Early written works played a significant role in the systematization of Tajweed. The thesis addresses topics such as the articulation points and characteristics of letters, the rules of noon saakin and tanween, the rulings of madd, as well as sukoon, idgham, and waqf in a detailed manner, discussing both their theoretical and practical aspects. Furthermore, the study analyzes the views of early and modern scholars, highlighting the historical trajectory of Tajweed science. It explains the reasons for implementing these rules and emphasizes the impact of proper Qur'anic recitation on understanding its meaning. The primary goal of the thesis is to provide a resource for researchers and students who wish to delve into the historical and conceptual aspects of Tajweed. In doing so, it facilitates a deeper appreciation of the significant role this discipline has played throughout history.