Effect of cutting head design on roadheading machine performance at Çayırhan lignite mine
Çayırhan kömür ocaklarında kesici kafa dizaynının galeri açma makinası performansına etkisi
  1. Tez No: 90963
  2. Yazar: EYUP MUSTAFA EYYUBOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ BÖLÜKBAŞI, PROF. DR. OSMAN ZEKİ HEKİMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Galeri Açma Makinası, Kesici Kafa Dizaynı, Sarılım Açısı, P Açısı, Kesme Sırası, Kesme Diagramı. vı, Roadheader, Cutting Head Design, Angle of Wrap, P angle, Cutting Sequence, Cutting Pattern IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz ÇAYIRHAN KÖMÜR OCAKLARINDA KESİCİ KAFA DİZAYNININ GALERİ AÇMA MAKİNASI PERFORMANSINA ETKİSİ Eyyuboğlu, Eyüp Mustafa Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Naci Bölükbaşı Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. O.Zeki Hekimoğlu Eylül 2000, 145 Sayfa Bu tez çalışmasında kesici kafa dizayn parametrelerinden helis sarılım açısının kesici kafanın performansına etkileri incelenmiştir. Bu amaçla değişik sarılım açılarında dört adet kesici kafa dizayn edilerek yapılmış ve bu kafalar yeraltında galeri açma çalışmalarında denenmiştir. Kesme özgül enerjisi ve vibrasyon tayini için Pk9r tipi galeri açma makinası yeraltında, güç ölçer, Rapco kayıt cihazı ve Tinytag Plus veri toplama cihazı kullanılarak ölçü sistemleri ile donatılmıştır. Kesici kafa sarılım açısı ile, özgül enerji ve ilerleme hızı (ilerleme/dönü) arasında üstel bir ilişki olduğu ve yukarıdaki parametreler göz önüne alındığında en uygun sarılım açısının 776u olduğu saptanmıştır. 360° ve 776° sarılım açısına sahip iki kafanın vibrasyonu ölçülmüş ve 360° sarılım açısına sahip kafanın daha az titreşim yarattığı tesbit edilmiştir. 360° ve 776° sarılım açılı kafalar ile yeraltında yaklaşık 930m galeri açılmış ve kesici kafalar uzun süreçli kullanım açısından denenmiştir. Bu süreçte her iki kafanın uç sarfiyatları açısından önemli farklılıkları olmadığı ancak 776° sarılım açısında kafa ömrünün daha kısa olduğu saptanmıştır.Dizayn edilen dört kafa, kesme diagramlan çizilerek ve kesici kafalar üzerindeki uçların p açısı değerleri tayin edilerek teorik olarak karşılaştınlmıştır. Sarılım açısındaki değişimin kesici kafa üzerindeki uçların kesme sırasını değiştirdiği, bununda, galeri açma makinası performansına etki eden P açısının değerini etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CUTTING HEAD DESIGN ON ROADHEADING MACHINE PERFORMANCE AT ÇAYIRHAN LIGNITE MINE Eyyuboğlu, Eyüp Mustafa Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof.Dr.Naci Bölükbaşı Co-Supervisor: Prof.Dr.O.Zeki Hekimoğlu September 2000, 145 Pages In this thesis, among the cutting head design parameters, the effect of angle of wrap on cutting head performance was studied. For this purpose, four cutting heads at different angle of wrap were designed, manufactured and tested in underground during roadway drivage works. Underground instrumentation of Pk9r type roadheader was carried out using power transducer, Rapco chart recorder and Tinytag Plus data loggers to determine cutting specific energy and vibration. It has been established that there is an exponential relationship between angle of wrap, specific energy and advance rate (advance per revolution) and the most efficient angle of wrap is 776° if the above parameters are considered. Vibration of the cutting heads with 360° and 776° angle of wraps were measured and the cutting head with 360° angle of wrap was found to produce less vibration. About 930 m long underground roadway was opened using cutting heads with 360° and 776° angle of wraps and the heads were tested for long term use. During mthis period no significant difference was established in terms of pick consumption although cutting head life was shorter at 776° angle of wrap. A theoretical comparison of the four cutting heads was made by plotting breakout patterns and determining P angle values of the cutting picks on the cutting heads. It was established that the change of angle of wrap changes the cutting sequence of the picks on the cutting head which consequently changes p angle affecting the cutting performance of the roadheader.