Combustion characterization of cleaned and raw coals by thermal methods
Yıkanmış ve tüvenan kömürlerin termal yöntemler ile yanma karakterizasyonu
  1. Tez No: 90966
  2. Yazar: KAZIM EŞBER ÖZBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT HİÇYILMAZ, DOÇ. DR. MUSTAFA V. KÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, Kömür Temizleme, Isısal Analiz, Termogravimetri, Türevsel Taramalı Kalorimetre vı, Coal, Coal Cleaning, Thermal Analysis, Thermogravimetry, Differential Scanning Calorimetry IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
öz YIKANMIŞ VE TÜVENAN KÖMÜRLERİN TERMAL YÖNTEMLER İLE YANMA KARAKTERİZASYONU Ozbaş, Kazım Eşber Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit Hiçyılmaz Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa V. Kök Mayıs 2000, 167 sayfa Bu çalışmada, yıkanmış ve ham kömürlerin yanma karakterizasyonu termogravimetri (TG/DTG) ve türevsel taramalı kalorimetre (DSC) ile incelenmiştir. Türkiye'deki Soma, Tunçbilek, ve Afşin-Elbistan kömürleri temin edilmiş ve kapalı devre kırma ve eleme ile dört farklı boyut fraksiyonu elde edilmiştir. Ham kömürler yüzdürme-batırma işlemiyle temizlenmiş ve optimum ayırma yoğunlukları“yıkanabilirlik derecesi”ölçütü kullanılarak belirlenmiştir. Yüzdürme-batırma test sonuçları, kömür yıkamanın Soma ve Tunçbilek kömürlerinde çok etkili olduğunu, bununla beraber Afşin- Elbistan kömürünün düşük kömürleşme derecesi nedeniyle çok verimli olarak temizlenemediğini göstermiştir. Kömür yıkama her üç kömürün kalitesini iyileştirmiştir.Ham ve yıkanmış örneklerin TG/DTG ve DSC analizleri, farklı sıcaklık aralıklarında farklı reaksiyon bölgelerini ortaya çıkarmıştır. Kolay tutuşabilirlik ve uzun süreli yanma, kömür yıkamanın ham kömürler üzerindeki ayırdedici etkisidir, örneklerin Arrhenius modeliyle kinetik analizleri, yıkanmış kömürlerin yanma reaksiyonu için ham kömürlerden daha düşük aktivasyon enerjisi gerektirdiğini göstermiştir. En düşük aktivasyon enerjisi, Tunçbilek yıkanmış besleme örneği için 21.243 kJ/mol olarak hesaplanmıştır. Ham ve yıkanmış besleme örneklerinde, ısıtma hızının ısısal özellikler ve kinetik parametreler üzerindeki etkisi de farklı ısıtma hızları denenerek belirlenmiştir. Genellikle, her örnek için artan ısıtma hızı ile, daha yüksek pik ve yanma bitiş sıcaklıkları ölçülmüştür. Soma yıkanmış besleme örneğine ağırlıkça %3 kireç ilavesi ve Tunçbilek ve Afşin-Elbistan yıkanmış besleme örneklerine ağırlıkça %7 kireç ilavesi, yanabilir kükürt miktarlarının düşürülmesi için uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMBUSTION CHARACTERIZATION OF CLEANED AND RAW COALS BY THERMAL METHODS Özbaş, Kazım Eşber Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Cahit Hiçyıimaz Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa V. Kök May 2000, 167 pages In this study, combustion characterization of cleaned and raw coals was investigated by thermogravimetry (TG/DTG) and differential scanning calorimetry (DSC). Soma, Tunçbilek, and Afşin-Elbistan coals of Turkey were obtained, and separated into four different size fractions by closed circuit crushing and screening. Raw coal samples were cleaned by applying sink-float process, and optimum separating densities for each sample were determined by using the criteria of "degree of washabilitf. The results of sink-float tests indicated that coal cleaning was very effective on Soma and Tunçbilek samples, whereas Afşin-Elbistan sample was not cleaned very efficiently due to its low rank. Coal cleaning improved the qualities of all the three samples.TG/DTG and DSC analyses of raw and cleaned samples indicated different reaction regions occuring at different temperature intervals. Easy combustibility and long-lasting combustion were the distinctive effects of coal cleaning on raw coals. Kinetic analyses of the samples by Arrhenius model showed that cleaned coals required lower activation energies to initiate the combustion process than raw coals. The lowest activation energy was calculated for Tunçbilek cleaned feed as 21.243 kJ/mol. The effects of heating rate on thermal properties and kinetic parameters of raw and cleaned feeds were also determined by applying different heating rates. Generally, for all of the samples, higher peak and burn-out temperatures were measured with the increasing heating rate. 3% by weight lime addition to Soma cleaned feed, and 7% by weight lime addition to Tunçbilek and Afşin-Elbistan cleaned feeds were found suitable for the decrease of combustible sulfur contents.