Genetic diversity of wheat gluten proteins and their importance in dough making properties of flour
Buğday gluten proteinlerinin genetik farklılıkları ve ekmeklik un özelliklerindeki önemi
  1. Tez No: 90967
  2. Yazar: VELİ CENGİZ ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, PROF.DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, Hamur Kalitesi, Pichiapastoris, Ay geni, Glütenin vı, Wheat, Dough making quality, Pichia pastoris, Ay gene, Glütenin iv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz BUĞDAY GLUTEN PROTEİNLERİNİN GENETİK FARKLILIKLARI VE EKMEKLİK UN ÖZELLİKLERİNDEKİ ÖNEMİ ÖZALP, Veli Cengiz Doktora Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr, Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin A. Öktem Şubat 2000, 151 sayfa Onüç Türk buğday çeşidi (Gün 91, Orso, Kıraç, Bezostaja, Yayla, Gerek, Atay 85, Sertak, Ak 702, Bolal, Tosun, Dicle 94, Çakmak) gluten proteinleri büyüklük dışlama HPLC ve SDS-PAGE elekroforetik yöntemlerle değerlendirildi. Bu iki teknikle çeşitler arasında gluten proteinleri altbirimleri açısından farklılıklar olduğu saptandı. Çalışılan çeşitler arasındaki ekmeklik kalitesi SDS çöktürme testi ile belirlenen kabarıklık hacmi yoluyla yapıldı. Genetik farklılıklar kullanılan primer çiftleri ile PCR yoluyla çoğaltılan parçalar yoluyla incelendi. Düşük moleküler ağırlıklı gluten altbirimleri için tasarlanan primer çifti farklılık saptayamazken, yüksek moleküler ağırlıklı glütenin altbirimleri için tasarlanan TEC TOBMÖĞRETÎM KDRDLl ysMMâprimer çifti ile farklılık bulundu. Bu farklılık Ay geni için hazırlanan primer çifti ile bulundu. Çalışmanın bundan sonraki kısmında 'Ay' geni ekmeklik buğday 'Yayla'dan daha önce yayınlanan sekansları kullanarak tasarlanan primerlerle klordandı. 'Ay' geni pPIC9 vektörüne Xhol ve EcoRI araşma yerleştirildi ve P. pastoris'e aktarıldı. Ortama yollanan protein kültürden doğrudan toplandı ve SDS- PAGE (66 kD) ve RP-HPLC yöntenleriyle incelendi. Üretim koşulları optimize edilerek 1.2 g/l oranında üretim sağlandı. Bu E. co/fden elde edilenin 4 katıdır. İzole edilen 'Ay' proteininden 0.7 mg 13 buğday çeşidinin unlanyla 1/7 (w/w) oranıyla karıştırılarak SDS çöktürme testi ile inceledi. Bu karışım unlarının kabarma hacimlerinde yükselme değerlerinin değiştiği gözlendi. 'Yayla' çeşidinin unu SDS çöktürme değerlerinde istatistiksel olarak önemli yükselmeler gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC DIVERSITY OF WHEAT GLUTEN PROTEINS AND THEIR IMPORTANCE IN DOUGH MAKING PROPERTIES OF FLOUR ÖZALP, Veli Cengiz Ph.D. Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Co-supervisor: Prof. Dr. Hüseyin A. Öktem February 2000, 151 pages Glütenin protein differences for. 13 Turkish Wheat cultivars (Gün 91, Orso, Kıraç, Bezostaja, Yayla, Gerek, Atay 85, Sertak, Ak 702, Bolal, Tosun, Dicle 94, Çakmak) were assessed using SE-HPLC and SDS-PAGE. The glütenin subunit polymorphism among cultivars was shown by these techniques and tabulated. The dough making quality was evaluated by finding their loaf volumes using SDS sedimentation volume test. 'Yayla' had the highest value with a loaf volume of 3.24 ml. The polymorphism between cultivars were further investigated 111by PCR amplified fragments using two LMW and one HMW primers. Only HMW glütenin subunits Ay gene produced two different patterns. The rest of the study focused on the silent Ay gene such that, the new allele of gene was cloned and expressed in a heterologous yeast system in order to evaluate the influence of the Ay product on the dough making quality. For this purpose, the Ay gene was cloned from the genome of hexaploid 'Yayla' by PCR primers based on the published sequences. The Ay gene sequence was inserted in a pPIC9 expression vector between Xhol and EcoRI sites and was transformed into P. pastoris. The expression conditions were optimized to obtain production of 1.2 g protein per liter medium. This production level is about 4 fold as that gained from previous E. coli expression studies. The secretory products were directly collected from culture medium. The identity of the product was verified as Ay protein by SDS-PAGE (66 kD) and RP- HPLC (32 min retention time). The influence of the silent gene product on dough making quality was studied by evaluating its effect on loaf volume as determined by SDS-microsedimentation method. Incorporation of Ay protein into flour of 13 different cultivars resulted in increased loaf volume indicating a possible improvement in dough making quality. The Ay added flour of 'Yayla' showed a significant increase in SDS Sedimentation value compared to that of the flour of 'Yayla'.