Kombine sistemik inflamatuar indeksler ve inflamatuar belirteçlerinhiperemezis gravidarum şiddetini belirlemedeki rolü
The role of combined systemic inflammatory indices and inflammatorymarkers in determining the severity of hyperemesis gravidarum
- Tez No: 909695
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hiperemezis Gravidarum, Nötrofil-Lenfosit Oranı, Sistemik İmmün-İnflamatuar İndeks, Ketonüri, HALP skoru, Hyperemesis Gravidarum, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio, Systemic Immune-Inflammatory Index, Ketonuria, HALP Score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kombine sistemik inflamatuar indekslerin (Nötrofil-Lenfosit Oranı (NLO), Platelet-Lenfosit Oranı (PLO), Monosit-Lenfosit Oranı (MLO), Sistemik İmmün-İnflamatuar İndeks (SII), Sistemik İnflamatuar ve İmmün Yanıt İndeksi (SIRI), HALP Skoru) ve hematolojik parametrelerin hiperemezis gravidarum (HEG) tanısı ve şiddetini belirlemedeki rolünü incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, 01 Ocak 2018 - 01 Ağustos 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütüldü. Çalışmaya HEG tanısı almış 150 birinci trimester gebe ve 141 sağlıklı gebe dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri (yaş, gravida, parite) ve hematolojik parametreleri kaydedildi. İnflamatuar indeksler (NLO, PLO, MLO, SII, SIRI, HALP) hesaplandı. HEG şiddeti, idrarda ketonüri seviyelerine göre sınıflandırıldı (+1, +2, +3, +4). Gruplar arası karşılaştırmalar için Mann-Whitney U, One-Way ANOVA testleri ve ROC analizi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık p0.05). ROC analizinde, NLO (AUC=0.642, eşik değer: 3.39, sensitivite: %71, spesifite: %52) ve SII (AUC=0.619, eşik değer: 946.2, sensitivite: %56, spesifite: %68) tanısal performans açısından anlamlı bulundu. PLO için de anlamlı sonuçlar elde edilirken (AUC=0.600, p=0.044), MLO, SIRI ve HALP skorları anlamlı bir tanısal performans göstermedi (p>0.05). Sonuç: HEG tanısı ve şiddetinin değerlendirilmesinde NLO ve SII gibi sistemik inflamatuar indekslerin anlamlı katkı sağladığı tespit edilmiştir. Bu parametreler, HEG'nin klinik tanısında yardımcı olabilir ve erken dönemde riskli gebelerin belirlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the role of combined systemic inflammatory indices (Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLO), Platelet-toLymphocyte Ratio (PLR), Monocyte-to-Lymphocyte Ratio (MLR), Systemic Immune-Inflammatory Index (SII), Systemic Inflammatory Response Index (SIRI), HALP Score) and hematological parameters in the diagnosis and severity assessment of hyperemesis gravidarum (HEG). Materials and Methods: This retrospective study was conducted at the University of Health Sciences Adana City Training and Research Hospital between January 1, 2018, and August 1, 2024. A total of 150 first-trimester pregnant women diagnosed with HEG and 141 healthy pregnant women were included in the study. Demographic data (age, gravida, parity) and hematological parameters were recorded. Inflammatory indices (NLR, PLR, MLR, SII, SIRI, HALP) were calculated. HEG severity was classified based on urinary ketonuria levels (+1, +2, +3, +4). Mann-Whitney U, One-Way ANOVA tests, and ROC analysis were performed for comparisons between groups. Statistical significance was accepted as p0.05). ROC analysis revealed that NLR (AUC=0.642, cutoff: 3.39, sensitivity: 71%, specificity: 52%) and SII (AUC=0.619, cutoff: 946.2, sensitivity: 56%, specificity: 68%) demonstrated significant diagnostic performance. PLR also yielded significant results (AUC=0.600, p=0.044), while MLR, SIRI, and HALP scores did not show significant diagnostic performance (p>0.05). Conclusion: Systemic inflammatory indices such as NLR and SII provide significant contributions to the diagnosis and severity assessment of HEG. These parameters can assist in the clinical diagnosis of HEG and contribute to the identification of high-risk pregnancies in the early stages.