Okul yöneticilerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between school administrators' leadership styles and teachers' perceptions of organizational silence
- Tez No: 909719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, Öğretmen, Liderlik, Liderlik Stili, Örgütsel Sessizlik, Manager, Teacher, Leadership, Leadership Style, Organizational Silence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı okul yöneticilerinin öğretmenler tarafından algılanan liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki olası ilişkinin yönünü ve düzeyini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunda 2023-2024 eğitim öğretim yılında Erzincan ili sınırları içinde bulunan resmi anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görevini ifa eden 403 öğretmen yer almıştır. Araştırmadaki veriler liderlik stilleri, örgütsel sessizlik ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılarak elde edilmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Okul yöneticilerinin genellikle dönüşümcü liderlik davranışı sergilediği ve öğretmenlerin örgütsel sessizlik algılarının orta düzeyde olduğu görülmüştür. Örgütsel sessizlik üzerinde tüm liderlik stillerinin anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmektedir. Standardize edilmiş regresyon katsayısına (β) göre, yordayıcı değişkenlerin sessizlik üzerindeki göreli önem sırası; sürdürümcü liderlik stili, serbest bırakıcı liderlik stili, dönüşümcü liderlik stili şeklindedir. Dönüşümcü liderlik stili ile örgütsel sessizlik arasında negatif yönde orta düzeyde, sürdürümcü ve serbest bırakıcı liderlik stili ile örgütsel sessizlik arasında ise pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the direction and level of the possible relationship between the leadership styles of school administrators as perceived by teachers and the organizational silence levels of teachers. The study group of the research included 403 teachers working in official kindergartens, primary schools, secondary schools and high schools within the borders of Erzincan province in the 2023-2024 academic year. The data in the research were obtained using leadership styles, organizational silence scale and personal information form. In this research, the relational survey model, one of the quantitative research models, was preferred. It was observed that school administrators generally exhibited transformational leadership behavior and teachers' perception of organizational silence was at a medium level. It seems that all leadership styles are significant predictors of organizational silence. According to the standardized regression coefficient (β), the relative importance of the predictor variables on silence is; sustaining leadership style, laissez-faire leadership style, transformational leadership style. It is seen that there is a negative, medium-level relationship between transformational leadership style and organizational silence, and a positive, medium-level significant relationship between sustaining and laissez-faire leadership styles and organizational silence.