Karpal tünel sendromunda ekstrakorporeal şok dalgası tedavisi (ESWT) ve proloterapinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) and prolotherapy in carpal tunnel syndrome
- Tez No: 909874
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYAL GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal Tünel Sendromu, Ekstrakorporeal Şok Dalga Tedavisi, Proloterapi, Ağrı Yönetimi, Fonksiyonel Değerlendirme, Carpal Tunnel Syndrome, Extracorporeal Shock Wave Therapy, Prolotherapy, Pain Management, Functional Assessment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS) tanılı hastalara uygulanan ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) ile proloterapi tedavisinin etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem Araştırmaya, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran, KTS tanısı almış ve ESWT veya proloterapi tedavisi planlanan 60 hasta (30 ESWT, 30 proloterapi) dahil edilmiştir. Dahil edilme kriterleri arasında KTS tanısı almak ve ESWT veya proloterapi tedavisine uygun bulunmak yer alırken, dışlama kriterleri 18 yaşından küçük olmak ve KTS operasyonu geçirmiş olmaktır. Hastaların demografik bilgileri, tutulan taraf, dominant el, ENMG sonuçları, VAS skorları ve Boston Karpal Tünel Anketi (BKTA) sonuçları ile el kavrama gücü skorları kaydedilmiştir. Tedavi sonrası 1. ve 3. ay kontrollerinde bu ölçümler tekrarlanmıştır. Ağrı değerlendirmesi için Vizüel Analog Skala (VAS), fonksiyonel değerlendirme için BKTA ve el kavrama kuvveti için Baseline el dinamometresi kullanılmıştır. Bulgular: Proloterapi ve ESWT grupları yaş, VKİ, cinsiyet, meslek gibi demografik özellikler açısından benzerdi (p > 0,05). Her iki tedavi sonrası VAS (p=0,001), BSŞS (p=0,001) ve BFDS (p=0,001) skorlarında iyileşme gözlendi. Proloterapi grubunda kavrama gücünde daha yüksek iyileşme sağlandı (p=0,024). Sonuç: Hem ESWT hem de proloterapi, KTS tedavisinde semptomları azaltıp fonksiyonel kapasiteyi artırmada etkili bulunmuştur. Proloterapi, kısa vadede kavrama gücünde belirgin bir iyileşme sağlamıştır. Her iki yöntem de etkili seçenekler olarak görülmekte, ancak uzun vadeli etkinlik ve güvenilirliği için daha fazla araştırma gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the efficacy of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) and prolotherapy in patients diagnosed with carpal tunnel syndrome (CTS). Materials and Methods: Sixty patients diagnosed with CTS who presented to the Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic of Mustafa Kemal University Research Hospital and planned for either ESWT or prolotherapy (30 patients in each group) were included. Inclusion criteria were diagnosis of CTS and suitability for ESWT or prolotherapy, while exclusion criteria included age under 18 and history of CTS surgery. Demographic information, affected side, dominant hand, ENMG results, Visual Analog Scale (VAS) scores, Boston Carpal Tunnel Questionnaire (BCTQ) scores, and grip strength scores were recorded for all patients. These measurements were repeated at 1 and 3 months post-treatment. Visual Analog Scale (VAS) was used for pain assessment, BCTQ for functional assessment, and Baseline dynamometer for grip strength. Results: ESWT and prolotherapy groups were similar in terms of demographic characteristics such as age, BMI, gender, and occupation (p > 0.05). Improvement was observed in VAS (p=0,001), BSŞS (p=0,001) ve BFDS (p=0,001) scores after both treatments (p < 0.05). The prolotherapy group showed a significantly higher improvement in grip strength (p=0,024). Conclusion: Both ESWT and prolotherapy have been found effective in reducing symptoms and increasing functional capacity in the treatment of CTS. Prolotherapy resulted in a notable improvement in grip strength in the short term. Both methods are considered effective options, but further research is needed to evaluate their long-term effectiveness and safety.