Müze eserinin sergileme dışı yolculuğu
The non-exhibition journey of a museum artifact
  1. Tez No: 909873
  2. Yazar: ŞEYMA İDİL YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA TONBUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Mimarlık, Müzecilik, Archeology, Architecture, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden Doğum, Müzeleştirme, Biyografi, Sidon, Ölümsüzlük, Rebirth, Museumization, Biography, Sidon, Immortality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Yavuz, Ş.İ (2024). Müze Eserinin Sergileme Dışı Yolculuğu. İstinye Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Bu tez, arkeolojik eserin müzeleşme sürecini antropolojik bakış açısıyla bir nesne biyografisi olarak tartışmaktadır. Çalışma, son dönemde sıkça kullanılan“müzeleştirme”kavramını, nesnelerin yaşam döngüleri bağlamında değerlendirmeyi amaçlamaktadır.“Müzeleştirme”kavramı, nesnelerin orijinal bağlamlarından koparılarak, modern müze ortamlarına taşınması ve bu süreçte kendi kimlik ve tarihlerinin üzerine yeni kimlikler edinmeleri bağlamında tartışılmıştır. Müze değeri taşıyan nesneler, sadece fiziksel varlıklarıyla değil, aynı zamanda temsil ettikleri duygular, düşünceler ve tarihî anlatılarla da önem taşımaktadır. Bu değerler, nesnelerin doğdukları kültürün etkisiyle biçimlenir ve zaman içinde yaşadıkları değişim ve dönüşümlerle yeni anlamlar kazanır. Çalışmada, Osman Hamdi Bey'in 1887'de Sidon kazısından çıkararak İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne getirdiği Sidon kral lahitleri örnek olay olarak ele alınmıştır. Lahitlerin kazı anından müzeleşme sürecine kadar geçirdikleri evreler, biyografik bir yaklaşımla ve yaşamyeniden doğum döngüsü bağlamında incelenmiştir. Lahitlerin her yeni zaman ve mekânda sürekli olarak yeni bir kimliğe kavuşması veya ölümsüzlüğe ulaşması tezin odağı olarak kabul edilmiştir. Sonuç bölümünde, müze kavramı arkeolojik eserin biyografisinde bir dönüm noktası olarak değerlendirilmiş ve eserin orijinal konumuyla ilişkisi antropolojik bir bakış açısıyla irdelenmiştir. Bu tartışmalar doğrultusunda, eserlerin müze bağlamında yaşam ve yeniden doğum ikilemi arasındaki döngüsel süreçleri sorgulanmıştır. Bu tezin amacı, müzeleştirme sürecinin arkeolojik eserlerin kimlik ve tarihleri üzerindeki etkilerini analiz etmek ve bu süreçte eserlerin geçirdiği biyografik dönüşümleri ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Yavuz, Ş.İ (2024). Museum Artifact Journey Out Of Exhibition. Istinye University Graduate Education Institute, Master's Thesis. Istanbul. This thesis discusses the process of museumization of an archaeological artifact from an anthropological perspective as an object biography. The study aims to evaluate the recently frequently used concept of“museumization”in the context of the life cycles of objects. The concept of“musealization”is discussed in the context of the removal of objects from their original contexts, their transfer to modern museum environments, and their acquisition of new identities over their own identities and histories in this process. Objects with museum value are important not only for their physical presence but also for the emotions, thoughts and historical narratives they represent. These values are shaped by the influence of the culture in which the objects were born and gain new meanings with the changes and transformations they experience over time. In this study, the Sidonian king sarcophagi excavated by Osman Hamdi Bey in 1887 and brought to the Istanbul Archaeological Museum are taken as a case study. The phases of the sarcophagi from the moment of excavation to the museumization process are analyzed with a biographical approach and in the context of the life-rebirth cycle. The focus of the thesis is that the sarcophagi constantly acquire a new identity or achieve immortality in each new time and place. In the conclusion, the concept of the museum is considered as a turning point in the biography of the archaeological artifact and its relationship with its original location is analyzed from an anthropological perspective. In line with these discussions, the cyclical processes of artifacts between the dilemma of life and rebirth in the museum context are questioned. The aim of this thesis is to analyze the effects of the process of museumization on the identity and history of archaeological artifacts and to reveal the biographical transformations that artifacts undergo in this process.