4-6 yaş çocuklarda ekran bağımlılığı ile annenin kapsayıcı işlevleri ve tutumu arasındaki ilişki
Relationship between screen dependency in 4-6 year old children and the mothers inclusive functions and attitude
- Tez No: 909913
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEMAN ELİF AYBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Annenin Kapsayıcı İşlevi, Ebeveyn Tutumu, Okul Öncesi, Addiction, Maternal Inclusive Function, Parental attitude, Preschool
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Anne çocuk ilişkisini taramak için 2 farklı ölçek tercih edilmiştir. Özyürek, A. (2017) geliştirmiş olduğu“anne baba tutum ölçeği (ABTÖ); Baumrind in ebeveynin çocuklarına karşı kendi geçmiş yaşantıları yolu ile deneyimledikleri bir ebeveyn figürünü standardize ederken; Zapçı Erol ve Şimşek (2018) tarafından geliştirilen ”kapsayıcı ebeveyn ölçeği" ise psikodinamik bir tabana sahip bir veriye ulaşmamıza olanak sağlar. Dolayısı ile her iki ölçek ile ilişki düzeyi ve bu ilişki düzeyine göre çocuklardaki ekran bağımlılığının seviyesinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul da yaşayan, 4,5 ya da 6 yaşında çocuğa sahip olan 25 ile 45 yaş arası 350 anneden oluşmaktadır. Araştırmaya yönelik istatistiksel veriler SPSS 27 programı kullanılarak elde edilmiştir. Korelasyon ilişkilerinin analizinde Pearson korelasyon analizi, demografik ölçek puanlarını değerlendirmek için t testi ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre çocuklardaki ekran kullanım oranı ile annenin kapsayıcı işlev ve tutumları arasında ciddi bir ilişki vardır. Psikodinamik bağ ne derece iyi ise ekran kullanım oranı o derecede az , bu bağın kötü olması durumunda ekran kullanımında artış gözlemlenmiştir. Demokratik tutum stili karşısında bağımlılık oranında negatif bir ilişki gözlemlenirken otoriter ve izin verici tutum karşısında ekran kullanımında pozitif bir ilişki gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to focus on the causes of virtual addiction in children, which is prevalent worldwide, and to investigate the role of the mother in the factors leading preschool-aged children to media addiction. Two different scales were preferred to examine the mother-child relationship. The Parental Attitude Scale (PAS) standardizes a parental figure experienced by parents towards their children through their own past experiences, while the“Inclusive Parenting Scale”developed by Zapçı Erol and Şimşek (2018) enables us to access data with a psychodynamic basis. Therefore, the aim was to measure the level of screen addiction in children according to the relationship level with both scales. The relational scanning model, one of the quantitative research methods, was used. The population of the study consists of 350 mothers aged between 25 and 45 years old living in Istanbul and having a child aged 4, 5, or 6 years old. Statistical data for the research were obtained using the SPSS 27 program. Pearson correlation analysis was used for the analysis of correlation relationships, t-tests and ANOVA tests were used to evaluate demographic scale scores. According to the findings obtained, there is a serious relationship between the screen usage rate in children and the inclusive functions and attitudes of the mother. Dec. The degree to which the psychodynamic bond is good, the usage rate is low, and if this bond is bad, an increase in screen use has been observed. A negative relationship was observed in the dependency ratio against the democratic attitude style, while a positive relationship was observed in screen use against authoritarian and permissive attitudes.