Zenginleştirilmiş öğrenme ortamında yedinci sınıf öğrencilerinin 21. yy. becerileri ve matematik başarılarının incelenmesi
In an enriched learning environment an investigation of 7th grade students' 21st century skills and mathematics achievement
- Tez No: 909985
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÇİLTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: 21.yy. becerileri, problem çözme, yaratıcılık, eleştirel düşünme, iletişim ve iş birliği, 21st century skills, problem solving, creativity, critical thinking, communication and collaboration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
Amaç: Günümüzde, sadece bilgi edinmek yeterli olmayıp, bu bilginin yorumlanması, sorgulanması ve yeni durumlara uygulanması büyük önem taşımaktadır. Öğrencilere üst bilişsel beceriler kazandırmak için, geleneksel yaklaşımlar yerine yapılandırmacı yöntemler kullanılmalı ve öğrencilerin aktif katılımını sağlayan zenginleştirilmiş öğrenme ortamları oluşturulmalıdır. Bu ortamlar, bireysel farklılıkları dikkate alarak, çoklu duyuları harekete geçirir ve 21. yy. becerilerine sahip sorgulayıcı, yenilikçi, problem çözebilen, yaratıcı ve dijital yetkinliği olan bireylerin yetişmesini desteklemektedir. Bu araştırmada, zenginleştirilmiş öğrenme ortamı oluşturarak 7. sınıf öğrencilerinde 21. yy. becerilerinden yaratıcılık, eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim ve iş birliği becerilerini geliştirmek, öğrencilerin akademik başarıları ve görüşleri üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu araştırma, karma araştırma yöntemlerinden eş zamanlı nicel+nitel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen çalışma grubunu, Erzurum'daki bir devlet okulunda öğrenim gören 30 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. 18 hafta süren uygulama boyunca fen bilimleri laboratuvarı, teknoloji ve tasarım sınıfı, görsel sanatlar atölyesi, konferans salonu, kütüphane ve Bilim Erzurum'un matematik atölyesi kullanılarak zenginleştirilmiş öğrenme ortamları oluşturulmuş; bu süreçte çeşitli yöntem ve teknikler uygulanarak birçok etkinlik gerçekleştirilmiştir. Veriler, Kapsamlı 21. yy. Becerileri Ölçeği, Yaratıcılık Ölçeği, Eleştirel Düşünme Becerisi Testi, Matematikte Problem Çözme Becerisi Ölçeği, Öğrenci Gözlem Formu, 7. Sınıf Başarı Testi ve yarı yapılandırılmış mülakatlar yoluyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde yüzde ve frekans tabloları, grafikler ve SPSS programı kullanılmış, nitel verilerin analizi ise betimsel analiz yöntemiyle yapılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda elde edilen verilere göre, öğrencilere uygulanan ölçeklerin tamamında ve başarı testinde son test puanları lehine anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Öğrenci gözlem formundan elde edilen veriler, öğrencilerin becerilerinde sürekli bir gelişme olduğunu ortaya koymuştur. Son olarak, yarı yapılandırılmış mülakatlardan elde edilen bulgular, öğrencilerin görüşlerinde olumlu yönde bir değişim olduğunu göstermiştir. Sonuçlar: Bu araştırma sonucunda, zenginleştirilmiş öğrenme ortamı sayesinde öğrencilerin matematiğe yönelik ön yargılarının azaldığı, problemleri daha istekli ve farklı çözüm yollarıyla çözmeye çalıştıkları, iş birliği yaparak etkinliklerin daha eğlenceli hale geldiği, arkadaşlarıyla olan bağların güçlendiği belirlenmiştir. Gelecek çalışmalarda, zenginleştirilmiş öğrenme ortamları fiziksel olarak geliştirilebilir ve farklı sınıf seviyelerinde diğer becerilerin kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Today, it is not enough just to acquire knowledge, but it is of great importance to interpret, question and apply this knowledge to new situations. In order to provide students with metacognitive skills, constructivist methods should be used instead of traditional approaches and enriched learning environments that enable active participation of students should be created. These environments take into account individual differences, mobilize multiple senses and support the development of individuals with 21st century skills who are inquisitive, innovative, problem solving, creative and digitally competent. In this study , it is aimed to develop creativity, critical thinking, problem solving, communication and collaboration skills, which are among 21st century skills, in 7th grade students by creating an enriched learning environment and to examine its effect on students' academic achievement and opinions. Method: This study was conducted using a simultaneous quantitative + qualitative design from mixed research methods. The study group, which was determined by purposive sampling method, consisted of 30 seventh grade students studying in a public school in Erzurum. During the 18-week implementation, enriched learning environments were created using the science laboratory, technology and design classroom, visual arts workshop, conference hall, library, and mathematics classrooms of Bilim Erzurum, and many activities were carried out by applying various methods and techniques in this process. Data were collected through the Comprehensive 21st Century Skills Scale, Creativity Scale, Critical Thinking Skills Test, Problem Solving Skills in Mathematics Scale, Student Observation Form, 7th Grade Achievement Test and semi-structured interviews. Percentage and frequency tables, graphs and SPSS program were used to analyze quantitative data, while qualitative data were analyzed by descriptive analysis method. Findings: According to the data obtained at the end of the study, significant differences were found in favor of the post-test scores in all of the scales applied to the students and in the achievement test. The data obtained from the student observation form revealed a continuous improvement in students' skills. Finally, the findings from the semi-structured interviews showed that there was a positive change in the students' views. Conclusions: As a result of this study, it was determined that thanks to the enriched learning environment, students' prejudices towards mathematics decreased, they tried to solve problems more willingly and with different solutions, the activities became more fun by collaborating, and the bonds with their friends were strengthened. In future studies, enriched learning environments can be physically improved and studies can be conducted to gain other skills at different grade levels.