İslâm hukuku açısından şehitlik ve gazilik kavramı
The concept of martyrdom and honanary titel for war veterans in Islâmic law
  1. Tez No: 909999
  2. Yazar: MERVE AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HADİ SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şehitlik, Gazilik, Hz. Peygamber, İslâm, Kur'ân-ı Kerîm, Martyrdom, Veteran, Prophet Muhammad, Islam, Qur'an
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Şehitlik, İslâm dininde Allah yolunda canını feda eden kişiye verilen en yüce mertebedir. Bu kavram, Kur'ân-ı Kerîm ve hadislerde sıkça yer alır ve İslâm tarihi boyunca önemli bir rol oynamıştır. Şehitler, Allah katında en yüce mertebededirler. Cennette ebedi saadete kavuşacaklar ve birçok nimet ile ödüllendirileceklerdir. Şehitlerin aileleri de bu nimetlerden nasipleneceklerdir. Gazilik ise, Allah için savaşan ve yaralanan veya sakat kalan mümine verilen unvandır. Bu unvan, kişinin cesaretini, fedakarlığını ve kahramanlığını temsil eder. Türkiye'de şehitlik ve gazilik kavramları, tarihsel, kültürel ve toplumsal bağlamlarıyla derinlemesine incelenmesi gereken oldukça önemli konulardır. Bu kavramlar sadece birer statü veya maddi bir ödülün ötesinde, milli birlik ve beraberliğin, vatan sevgisinin ve kahramanlığın sembolü olarak kabul edilir. Ancak şehitlik ve gazilik kavramı dönemsel ve bölgesel olarak farklı tanımlanmıştır. Bu nedenle şehitlik ve gazilik kavramının araştırılması ve İslâm hukuku açısından oldukça önemlidir. Bu tez 'İslâm Hukuku Açısından Şehitlik ve Gazilik Kavramı' konusunu ayet ve hadisleri esas alarak konunun doğru anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla kaleme alınmıştır. Yararlanılan kaynaklarda hadislerde şehitlik, diğer dinlerin şehitliğe bakışı, gazilerin bu durumlarda başa çıkma yöntemleri gibi örneklere yer verilmiştir. Bu çalışmada da diğer tezlere ek olarak Türkiye'de şehitlik ve gazilik kavramının tanımı ve sağlanan imkanların neler olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Martyrdom is the highest rank given in Islam to the person who sacrifices his/her life in the way of Allah. This concept is frequently mentioned in the Qur'an and hadiths and has played an important role throughout Islamic history. Martyrs have the highest rank in the sight of Allah. They will have eternal bliss in Paradise and will be rewarded with many blessings. The families of martyrs will also benefit from these blessings. Veteran is a title given to a believer who fights for Allah and is wounded or disabled. This title represents the courage, sacrifice and heroism of the person. The concepts of martyrdom and veteranism in Turkey are very important issues that need to be analyzed in depth with their historical, cultural and social contexts. These concepts are considered not only as a status or a material reward, but also as symbols of national unity and solidarity, patriotism and heroism. However, the concepts of martyrdom and veteranism are defined differently periodically and regionally. For this reason, it is very important to investigate the concept of martyrdom and veteranism in terms of Islamic law. This thesis has been written to contribute to the correct understanding of the subject of 'The Concept of Martyrdom and Veteranism in terms of Islamic Law' based on verses and hadiths. In the sources used, examples such as martyrdom in hadiths, the view of other religions on martyrdom, and the methods of veterans to cope with these situations are included. In this study, in addition to other theses, the definition of the concept of martyrdom and veteranism in Turkey and the opportunities provided are revealed.