Evre 2 periodontitis hastalarında cerrahi olmayan periodontal tedavi sonrası oluşan dentin hassasiyetinin lazer ile tedavisinin değerlendirilmesi
Evaluation of treatment by laser of dentine hypersensitivity occurring after non-surgical periodontal therapy in stage 2 periodontitis patients
- Tez No: 910061
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ORBAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi olmayan periodontal tedavi, dentin hassasiyeti, diyot lazer, sodyum florür, Dentine hypersensitivity, diode laser, non-surgical periodontal therapy, sodium fluoride
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada evre 2 periodontitis hastalarında cerrahi olmayan periodontal tedavi (COPT) sonrası oluşan dentin hassasiyetinin (DH) tedavisinde sodyum florür (NaF) vernik ve diyot lazer kullanılarak tedavi etkinliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Yapılan klinik muayene sonucunda evre 2 periodontitis teşhisi koyulan hastalara COPT uygulanarak oral hijyen eğitimi verildi ve bir hafta sonrası için kontrol randevusu oluşturuldu. Bir hafta sonra, DH oluştuğunu bildiren 32 hasta çalışmaya dahil edildi. Tedavi öncesinde hastalardan VAS'ı skorlamaları istendi. Hastalara NaF vernik ve diyot lazerin bölünmüş ağız şeklinde uygulanması planlandı. Tedavilerin uygulanacağı bölgelere kura yöntemi ile karar verildi. Sağ taraftaki hassas dişlere %5'lik NaF vernik, sol taraftaki hassas dişlere; 635 nm dalga boyu, 0,2 W güçteki diyot lazer, non-kontak şekilde 20 sn boyunca uygulandı. 15. gün ve 30. günde hastalardan VAS'ı tekrar skorlamaları istendi. Bulgular: NaF vernik; başlangıca göre 15. günde, başlangıca göre 30. günde ve 15. güne göre 30. günde VAS değerlerini anlamlı şekilde azalttı. Diyot lazer, başlangıca göre 15. günde ve başlangıca göre 30. günde VAS değerlerini anlamlı şekilde azalttı. Başlangıç, 15. gün ve 30. gün VAS değerlerinde NaF vernik ve diyot lazer arasında anlamlı fark vardı, diyot lazer VAS değerleri NaF verniğe göre daha yüksekti. Başlangıç-15. gün, başlangıç-30. gün ve 15. gün-30. gün VAS değişimlerinde NaF vernik ve diyot lazer arasında istatistiksel fark yoktu. Sonuç: NaF vernik ve diyot lazer, COPT sonrasında oluşan DH'yi tedavi etmede kısa dönemde etkili olmaktadır. Diyot lazer, COPT sonrası oluşan DH'de alternatif bir tedavi seçeneği olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the effectiveness of sodium fluoride (NaF) varnish and diode laser in treatment of dentine hypersensitivity (DH) following non-surgical periodontal therapy (NSPT) in patients with stage 2 periodontitis. Material and method: Patients diagnosed with stage 2 periodontitis through clinical examination underwent NSPT, were provided with oral hygiene education and a follow-up appointment was scheduled for one week later. After one week, 32 patients who reported experiencing DH were included in the study. Before treatment, patients were asked to score their pain using the visual analogue scale (VAS). The application of NaF varnish and diode laser was planned in a split-mouth design. The areas to be treated were determined by a lottery method. 5% NaF varnish was applied to the sensitive teeth on the right side while a diode laser with a wavelength of 635 nm and power of 0.2 W was applied non-contact for 20 seconds to the sensitive teeth on the left side. Patients were asked to rescore the VAS on the 15th and 30th days. Results: NaF varnish significantly reduced VAS scores on the 15th day, 30th day compared to baseline and on the 30th day compared to 15th day. Diode laser significantly reduced VAS scores on the 15th and 30th days compared to baseline. There was a significant difference between NaF varnish and diode laser in the VAS scores at baseline, 15th day, and 30th day, with diode laser showing higher VAS scores compared to NaF varnish. There was no statistical difference between NaF varnish and diode laser in VAS changes baseline-15th day, baseline-30th day, and 15th day-30th day. Conclusion: NaF varnish and diode laser are effective in treating DH occurred following NSPT in the short term. Diode laser can be considered as an alternative treatment option for DH occurred following NSPT.