Periodontitis hastalarında cerrahi olmayan periodontal tedaviyi takiben gelişen dentin hassasiyetinin Gluma, Er,Cr: YSGG lazer ve kombinasyonuyla tedavisi sonrasında hastaların hassasiyet algısındaki değişimin değerlendirilmesi
Evaluation of changes in dentin hypersensitivity perception following hypersensitivity treatment using Gluma, Er,Cr: YSGG laser and their combination after non-surgical periodontal therapy in periodontitis patients
- Tez No: 970543
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE AÇIKGÖZ ALPARSLAN, DOÇ. DR. MEDİHA BÜYÜKGÖZE DİNDAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: non-surgical periodontal therapy, dentin hypersensitivity, Gluma Desensitizer®, Cr: YSGG laser
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Evre III-IV periodontitis hastalarında cerrahi olmayan periodontal tedavi sonrası oluşan dentin hassasiyetinin dentin hassasiyet giderici ajan olan Gluma®, Er,Cr:YSGG lazer ve kombinasyonuyla tedavisinin sonrasında ağrı ve hassasiyet algısının değerlendirilmesidir. Periodontitis hastası olan 62 hastanın cerrahi olmayan periodontal tedavisi yapıldı. Tedaviden 24 saat sonra hastalar tekrar kliniğe çağırılarak hava uyaranlı VAS ve Schiff ölçümlerine göre; VAS değeri 4'ten büyük Schiff değeri 2 veya 3 olan 2 tane diş rastgele belirlendi, dahil edilme kritlerini sağlayan 52 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma randomize, kontrollü ve paralel olarak planlandı. 52 hasta randomize olarak 3 gruba atandı. 1. Grup Gluma® hassasiyet giderici uygulandı, 2. Grup Er,Cr:YSGG lazer ve 3. Grup önce Gluma® sonrasında Er,Cr:YYSGG lazer uygulandı.Gruplar uygulama sonrası 1. Hafta, 2.hafta, 1.ay, 2.ay ve 6.ay dentin hassasiyeti olan hastalar tekrardan kliniğe çağırılarak hassasiyet değerlerine bakıldı.Kontrol seanslarında 4 kişi çalışmadan ayrıldı ve 48 hastayla çalışma tamamlandı. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre, her üç tedavi yöntemi de dentin hassasiyetinin azaltılmasında 6.aya kadar etkili bulunmuştur; ancak gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Gluma® uygulamasında VAS ve Schiff skorları 1. aya kadar azalmış, ardından 6.ayda artış seyretmiştir. Er,Cr:YSGG lazer uygulamasında VAS skoru 1. haftada en düşük seviyeye ulaşmış ve sonrasında sabit kalmış, 6.ayda tekrardan artmıştır; ancak Schiff skoru 1. aya kadar azalmış, 2. ayda ve 6.ay artış eğilimi göstermiştir. Kombinasyon grubunda ise VAS ve Schiff skorları tüm zaman diliminde genel olarak azalma eğiliminde, 6.ay ise artış eğilimindedir. Dentin hassasiyeti tedavisinde kullanılan 3 tedavi yöntemi de güvenle kullanılabilmektedir. Anahtar kelimeler; cerrahi olmayan periodontal tedavi, dentin hassasiyeti, Gluma® hassasiyet giderici, Er,Cr:YSGG lazer
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate pain and sensitivity perception following the treatment of dentin hypersensitivity, which developed after non-surgical periodontal therapy in Stage 3–4 periodontitis patients, using the desensitizing agent Gluma Desensitizer®, Er, Cr: YSGG laser, and their combination. Non-surgical periodontal therapy was performed in 62 periodontitis patients. Twenty-four hours after treatment, patients were recalled and, based on air stimulus VAS and Schiff scores, two teeth with VAS >4 and Schiff scores 2–3 were randomly selected. Fifty-two patients who met the inclusion criteria were enrolled. The study was designed as randomized, controlled, and parallel. Patients were randomly assigned to three groups: Group 1, Gluma Desensitizer®; Group 2, Er, Cr: YSGG laser; Group 3, Gluma Desensitizer® followed by Er, Cr: YSGG laser. Hypersensitivity was evaluated at 1 week, 2 weeks, 1 month, 2 months, and 6 months. Four patients dropped out during follow-up, and the study was completed with 48 patients. Statistical analysis showed that all three treatment modalities were effective in reducing dentin hypersensitivity up to 6 months, with no significant differences between groups. In the Gluma group, VAS and Schiff scores decreased until 1 month, then increased at 6 months. In the laser group, VAS reached its lowest level at week 1 and remained stable until a 6-month increase; Schiff scores decreased until 1 month, then showed increases at 2 and 6 months. In the combination group, both scores generally decreased but showed a mild increase at 6 months. All three treatment approaches can be safely used in dentin hypersensitivity management.