Gülseren Budayıcıoğlu, hayatı, sanatı ve romanları üzerine bir inceleme
An examination of Gülseren Budayıcıoğlu's life, art, and novels
  1. Tez No: 910080
  2. Yazar: LEYLA ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SOĞUKÖMEROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gülseren Budayıcıoğlu, roman, psikoterapi, psikolojik roman, kadın, Gülseren Budayıcıoğlu, novel, psychotherepy, psychologial novel, women
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Gülseren Budayıcıoğlu'nun Romanları Üzerine Bir İnceleme adını taşıyan bu çalışma, Ankara'da doğup büyümüş bir psikiyatristin hayatı ve eserleri konu alınmıştır. Bu çalışmada özellikle roman, hikâye ve denemeleriyle tanınan yazarın romancılığı ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın“Monografi”adlı ilk bölümünde, yazarın yaşamı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Gülseren Budayıcıoğlu'nun roman türündeki beş tane eseri yapı ve izlek bakımından ele alınmıştır. Romanlarının yapısal ve izleksel kurgusunun incelendiği bu çalışmada tarih, sosyoloji ve psikoloji gibi farklı disiplinlerden yararlanılmıştır. Bu romanlarda kadın, aşk, narsisizm, eşcinsellik, kadınların aldığı hasarların psikolojilerine nasıl etki ettiği, psikiyatr olarak yazarın sorunlara nasıl yaklaştığı ve bu sorunlarla nasıl baş edebilecekleri konusunda nasıl yol gösterdiğini içerir. Gülseren Budayıcıoğlu'nun romanlarında dil ve üslubun kullanılış biçimi, seçilen sözcük ve cümleler üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study titled An Examination of Gülseren Budayıcıoğlu's Novels focuses on the life and works of a psychiatrist who was born and raised in Ankara. The study particularly examines the author's novelistic works, who is known for her novels, short stories, and essays. The study consists of three sections. The first section, titled Monograph, provides information about the author's life, literary personality, and works. In the second section, five of Gülseren Budayıcıoğlu's novels are analyzed in terms of their structure and themes. This study, which examines the structural and thematic organization of her novels, draws upon different disciplines such as history, sociology, and psychology. The novels explore themes such as women, love, narcissism, homosexuality, the psychological effects of the trauma women endure, and how the author, as a psychiatrist, approaches these issues and offers guidance on how to cope with them. The use of language and style in Gülseren Budayıcıoğlu's novels is examined through the words and sentences she chooses.