Göstergebilim açısından Galatasaray Futbol Kulübü'nün Avrupa Ligi'nde oynadığı maçların gazete manşetlerinin çözümlemesi
Analysis of newspaper headlines of matches played by Galatasaray Football Club in the Europa League in terms of semiotics
  1. Tez No: 910097
  2. Yazar: NEŞE TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Galatasaray, Gazete, Manşet, Avrupa Takımları, Semiotics, Galatasaray, Newspaper, Headline, European Teams
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
Göstergebilim, araştırma alanı geniş olan bir bilim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu özellik edebiyat, fotoğraf, resim, basın, medya vb. alanlarda göstergebilimsel çalışmalar yapılmasına olanak tanımaktadır. Göstergebilimin anlam taşıyan her şeyi inceleme alanına konu etmesi, basın alanında da uygulanmaya geçmesine zemin hazırlamıştır. Basın için önemli bir yere sahip ve basın denince akla ilk gelen gazeteler, göstergebilim incelemelerine konu olabilmektedir. Görsel ve dilsel anlamda zengin kaynağa sahip gazeteler, bu yönüyle incelenmeye değer görülen alanlardan birisidir. Türkçenin gerek sözdizimsel gerekse de anlam açısından zenginlikler taşıması, gazeteleri bu konuda öne çıkarmaktadır. Gazetelerde haber başlık yazısı olarak kullanılan manşet, gazetenin ilk sayfasında yer alır. Manşetlerin en temel işlevi okuyucuların dikkatini çekmektir. Gazeteler, halkın ilgisini çekebilecek, halkı bilgilendiren, ülke ya da dünyada meydana gelen en önemli haberleri manşetten sunmaktadır. Bu çalışmada da Galatasaray'ın Avrupa takımlarıyla oynadığı maçlar sonrasında gazete manşetlerine yansıyan haber başlıkları göstergebilim açısından incelenmiştir. Bunun için beş gazete dikkate alınmış ve söz konusu gazete manşetlerinin 1956-2023 tarihleri arasında göstergebilimsel yönden incelenmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Semiotics comes across as a science with a wide research field. This feature is widely used in literature, photography, painting, press, media, etc. it allows semiotic studies to be carried out in the fields. The fact that semiotics subjects everything that has meaning to the field of study has prepared the ground for its application in the field of press. Newspapers that have an important place for the press and come to mind first when it comes to the press may be the subject of semiotics studies. Newspapers with a rich source in visual and linguistic terms are one of the areas that are considered worthy of examination in this aspect. The fact that the Turkish language has riches both syntactically and in terms of meaning makes newspapers stand out in this regard. The headline, which is used as a news headline in newspapers, appears on the first page of the newspaper. The most basic function of headlines is to attract the attention of readers. Newspapers present the most important news that may be of interest to the public, informing the public, happening in the country or in the world from the headline. In this study, the news headlines reflected in the newspaper headlines after the matches Galatasaray played with European teams were examined in terms of semiotics. For this purpose, five newspapers were taken into account and a semiotic examination of the newspaper headlines in question was conducted between 1956 and 2023 Dec.