Sosyal kaygısı olan ve olmayan bireylerde duygu düzenleme becerisi, yalnızlık ve saldırganlık arasındaki ilişkinin karşılaştırılmalı incelenmesi
A comparative study of the relationship between emotion regulation skills, loneliness and aggression in individuals with and without social anxiety
  1. Tez No: 910191
  2. Yazar: EZGİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAHRAMAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Saldırganlık, Sosyal Kaygı, Yalnızlık Amaç, Emotion Regulation, Aggression, Social Anxiety, Loneliness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sosyal kaygısı olan ve olmayan bireylerde duygu düzenleme becerileri, yalnızlık ve saldırganlık arasındaki ilişkilerin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Araştırma kapsamında, sosyal kaygısı olan bireylerin duygu düzenleme becerilerinin, yalnızlık seviyelerinin ve saldırganlık eğilimlerinin sosyal kaygısı olmayan bireylerden nasıl farklılaştığını belirlemek hedeflenmektedir. Yöntem: Araştırma, ilişkisel tarama modeline uygun olarak tasarlanmıştır. Çalışma, sosyodemografik özelliklerinden bağımsız olarak gönüllülük esasına dayalı olarak seçilen 18 yaş üzeri 400 katılımcı ile yürütülmüştür. Katılımcılar örnekleme seçkisiz bir şekilde dahil edilmiştir. Araştırmada, Kişisel Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Beceriler Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği ve Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada, online veri toplama aracıyla elde edilen bulgular bilgisayar ortamında SPSS 27 adlı sosyal bilimler için kullanılan istatistik programı aracılığıyla elde edilmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre, sosyal kaygı, yalnızlık ve saldırganlık arasında çeşitli pozitif ve negatif korelasyonlar tespit edilmiştir. Sosyal kaygı, korku ve kaçınma gibi değişkenler ile yalnızlık arasında orta düzeyde pozitif ilişkiler belirlenmiştir. Sosyal kaygının alt boyutları olan kaçınma ve korku, yalnızlık ile benzer şekilde ilişkilidir. Ayrıca, sosyal kaygı ile saldırganlık arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki bulunmuştur; bu durum, yüksek sosyal kaygıya sahip bireylerin daha fazla saldırganlık eğiliminde olabileceklerini göstermektedir. Fiziksel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve sözel saldırganlık gibi saldırganlık türleri de sosyal kaygı ve yalnızlık ile pozitif ilişkiler sergilemektedir. Ek olarak, sosyal kaygı ile duygu düzenleme becerileri arasında negatif bir korelasyon gözlemlenmiştir. Sosyal kaygısı yüksek olan bireylerin duygu düzenleme becerilerinin düşük olduğu saptanmıştır. Bu bulgu, sosyal kaygının bireylerin duygusal farkındalık, beden duyumları, netlik, anlama, kabul, tolerans, yüzleşmeye hazırlık, öz-destek ve duygusal değişim gibi bileşenleri ile negatif yönde ilişkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç: Sosyal kaygı, yalnızlık, ve saldırganlık arasında orta ve düşük düzeyde pozitif ve negatif korelasyonlar saptanmıştır. Sosyal kaygı ve yalnızlık düzeylerinin yüksek olan bireylerin duygusal düzenleme becerilerinin daha düşük ve saldırganlıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, eğitim ve maddi düzeyin sosyal kaygı, saldırganlık ve yalnızlık üzerinde anlamlı farklar yarattığı, özellikle düşük eğitim ve maddi düzeye sahip bireylerin daha yüksek saldırganlık ve sosyal kaygı seviyelerine sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to comparatively examine the relationships between emotion regulation skills, loneliness, and aggression in individuals with and without social anxiety. The research aims to determine the differences in emotion regulation skills, loneliness levels, and aggression tendencies between individuals with and without social anxiety. Method: The research was designed in accordance with the relational screening model. The study was conducted with 400 participants selected on the basis of volunteerism, regardless of their sociodemographic characteristics. Participants were included in the sample randomly. The Personal Information Form, Emotion Regulation Skills Scale, UCLA Loneliness Scale, Buss-Perry Aggression Scale, and Liebowitz Social Anxiety Scale were used in the study. In the study, the findings obtained with the online data collection tool were obtained through the statistical program for social sciences called SPSS 27. Results: The study found various positive and negative correlations between social anxiety, loneliness, and aggression. The study found moderate positive correlations between variables like the social anxiety, fear, avoidance, and the loneliness. The sub-dimensions of social anxiety, avoidance and fear, share a similar relationship with loneliness. In addition, a moderately positive relationship was found between social anxiety and aggression; this indicates that individuals with high social anxiety may tend to be more aggressive. Aggression types such as physical aggression, anger, hostility, and verbal aggression also exhibited positive relationships with social anxiety and loneliness. In addition, a negative correlation was observed between social anxiety and emotion regulation skills. It was found that individuals with high social anxiety had low emotion regulation skills. This finding suggests that social anxiety negatively affects components such as emotional awareness, body sensations, clarity, understanding, acceptance, tolerance, confrontation readiness, self-support, and emotional change. Conclusion: Moderate and low levels of positive and negative correlations were found between social anxiety, loneliness, and aggression. It shows that individuals with high levels of social anxiety and loneliness have lower emotional regulation skills and higher levels of aggression. In addition, it was found that education and financial level created significant differences on social anxiety, aggression, emotion regulation and loneliness, especially for individuals with low education and economic level, who had higher levels of aggression and social anxiety.