Dönüşümcü liderlik algısı ile örgütsel sinizm arasındaki ilişkide lider-üye etkileşiminin rolü
The role of leader-members exchange in the relationship between transformational leadership and organizational cynism
  1. Tez No: 910192
  2. Yazar: DENİZ HIZAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Lider Üye Etkileşimi, Dönüşümcü Liderlik, Örgütsel Sinizm, Leader-Member Exchange, Transformational Leadership, Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma, dönüşümcü liderlik ile örgütsel sinizm arasındaki ilişkiyi incelemekte ve bu ilişkide lider-üye etkileşiminin rolünü araştırmaktadır. Dönüşümcü liderlik, çalışanların motivasyonunu artıran, onları daha yüksek performans göstermeye teşvik eden ve organizasyonel değişimi destekleyen bir liderlik tarzı olarak tanımlanmaktadır. Örgütsel sinizm ise çalışanların, örgütlerinin değerlerine, hedeflerine ve politikalarına duydukları güvensizlik ve olumsuz tutumlar olarak ifade edilmektedir. Çalışmanın temel amacı, dönüşümcü liderliğin örgütsel sinizm üzerindeki etkisini belirlemek ve bu etkide lider-üye etkileşiminin aracılık rolünü ortaya koymaktır. Birey, toplumsal bir varlık olarak üyesi olduğu grubun hareketini etkileyecek ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak liderlere ihtiyaç duyar. Günümüz örgütlerinde kurumsallaşmanın katkısıyla yönetici ihtiyacı azalmakta, ancak lider ihtiyacı artmaktadır. Başarılı liderleri insanlık tarihi boyunca pek çok örnekte görmek mümkündür ve liderlik sorunu gelecekte de önemini koruyacaktır. Lider ve çalışanlar arasındaki etkileşimde, liderler astlarını desteklemekte ve lider-ast hayranlık düzeyleri artmaktadır. Değişen ve gelişen dünyada organizasyon içindeki bireylerin bu değişime ayak uydurmasına rehberlik edebilecek dönüşümcü liderlere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmada, dönüşümcü liderlik ve örgütsel sinizm konularında literatüre önemli katkılar sağlanmış ve yöneticilere pratik öneriler sunulmuştur. Literatür taraması kapsamında, dönüşümcü liderlik, lider-üye etkileşimi ve örgütsel sinizm üzerine yapılan önceki araştırmalar incelenmiş, bu alandaki teorik yaklaşımlar ve bulgular değerlendirilmiştir. Ayrıca, araştırmanın yöntemi bölümünde, veri toplama araçları, araştırma evreni ve örneklemi ile veri analiz yöntemleri detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Örgütlerde dönüşümcü liderlik anlayışının benimsenmesi ve lider-üye etkileşiminin artırılması, örgütsel sinizmin azaltılmasında etkili stratejiler olarak değerlendirilebilir. Gelecek araştırmalarda, farklı sektörler ve kültürel bağlamlarda benzer çalışmalar yapılarak bu bulguların genellenebilirliği ve farklı değişkenlerle ilişkileri daha kapsamlı bir şekilde incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between transformational leadership and organizational cynicism, focusing on the role of leader-member exchange within this relationship. Transformational leadership is defined as a leadership style that enhances employee motivation, encourages higher performance, and supports organizational change. Organizational cynicism, on the other hand, refers to the distrust and negative attitudes that employees have towards their organization's values, goals, and policies. The primary aim of this study is to determine the impact of transformational leadership on organizational cynicism and to identify the mediating role of leader-member exchange in this effect. As social beings, individuals need leaders who can influence the group's actions and help them achieve their goals. In contemporary organizations, the need for managers decreases with institutionalization, while the need for leaders increases. Successful leaders can be found throughout human history, and the issue of leadership will continue to be significant in the future. In interactions between leaders and employees, leaders support their subordinates, increasing admiration levels between leaders and subordinates. In a changing and developing world, there is a need for transformational leaders who can guide individuals within the organization to adapt to these changes. In this study, significant contributions to the literature on transformational leadership and organizational cynicism have been made, and practical recommendations for managers have been provided. The literature review encompasses previous research on transformational leadership, leader-member interaction, and organizational cynicism, evaluating the theoretical approaches and findings in this area. Additionally, the methodology section of the research explains in detail the data collection tools, the study population and sample, and the data analysis methods. The adoption of transformational leadership practices and the enhancement of leader-member interaction in organizations can be considered effective strategies in reducing organizational cynicism. Future research should involve similar studies across different sectors and cultural contexts to examine the generalizability of these findings and explore the relationships with different variables in a more comprehensive manner.