Hizmetkar liderliğin sosyal inovasyona etkisi: Sivil toplum örgütlerinde bir araştırma
The effect of servant leadership on social innovation: A research in civil society organizations
  1. Tez No: 910222
  2. Yazar: OSMAN KIZILER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİRHAN KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Hizmetkar Liderlik, İnovasyon, Sosyal İnovasyon, Faktör Analizi, Leadership, Servant Leadership, Innovation, Social Innovation, Factor Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, hizmetkar liderliğin sosyal inovasyona etkisi: sivil toplum örgütlerinde bir araştırmayı incelemektedir. Çalışma, hizmetkar liderlik kavramının tanımı, özellikleri, avantajları ve dezavantajları ile bu liderlik modelinin uygulamaları üzerine yoğunlaşmaktadır. Hizmetkar liderlik, liderlerin kendi çıkarlarını geri planda tutarak çalışanlarının ve toplumun çıkarlarını önceliklendirdiği bir liderlik tarzıdır. Robert K. Greenleaf tarafından ortaya atılan bu kavram, liderliğin temelde bir hizmet etme anlayışı üzerine kurulması gerektiğini savunur. Çalışma, geleneksel ve modern liderlik yaklaşımlarını karşılaştırarak hizmetkar liderliğin özgün yönlerini ortaya koyar. Ayrıca, bu liderlik modelinin iş yerinde motivasyonu artırma, çalışanların organizasyona bağlılıklarını güçlendirme ve topluluk oluşturmada nasıl bir rol oynadığı tartışılmaktadır. Çalışmanın bir diğer önemli konusu ise sosyal inovasyondur. Sosyal inovasyon, toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler sunmayı amaçlayan bir yaklaşımdır. İnovasyonun tarihi, tanımı, önemi ve işletmelerdeki uygulamaları ele alınarak, sosyal inovasyonun toplumsal değişime katkısı ve sürdürülebilir kalkınmadaki rolü incelenmiştir. Çalışmada, sosyal inovasyonun farklı sektörlerdeki uygulamaları ve bu süreçlerin toplumsal fayda yaratmadaki etkinliği üzerinde durulmuştur. Sosyal inovasyonun başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışması gerektiği vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma hizmetkar liderlik ve sosyal inovasyonun birbirini nasıl tamamladığını ve bu iki kavramın toplumsal faydayı maksimize etmek için nasıl birlikte çalışabileceğini göstermektedir. Hizmetkar liderliğin, sosyal inovasyonu destekleyen ve sürdürülebilir bir toplum oluşturma sürecinde kritik bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of servant leadership on social innovation is examined within the scope of a research in non-governmental organizations. The study focuses on the definition, characteristics, advantages and disadvantages of servant leadership, and the applications of this leadership model. Servant leadership is a leadership style in which leaders prioritize the interests of their employees and society by putting their own interests in the background. This concept, introduced by Robert K. Greenleaf, argues that leadership should be based on a sense of service. The study compares traditional and modern leadership approaches and determines the unique aspects of servant leadership. It also discusses how this leadership model plays a role in increasing motivation in the workplace, strengthening employees' commitment to the organization, and building community. Another important topic of the study is social innovation. Social innovation is an approach that aims to provide innovative solutions to social problems. The history, definition, importance, and applications of innovation in businesses are discussed, and the contribution of social innovation to social change and its role in sustainable development are examined. The study emphasizes the applications of social innovation in different sectors and the effectiveness of these processes in creating social benefits. It emphasizes that public, private, and civil society organizations should work together for the successful implementation of social innovation. In conclusion, this study demonstrates how servant leadership and social innovation complement each other and how these two concepts can work together to maximize social good. It is concluded that servant leadership plays a critical role in the process of building a sustainable society that supports social innovation.