Biyoseramik içerikli kök kanal tamir materyallerinin periodontal ligament hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisi
Cytotoxic effect of bioceramic root canal repair materials on periodontal ligament cells
- Tez No: 910238
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR DOĞAN, PROF. DR. KORHAN ALTUNBAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyoseramik, Real Time PCR, Sitotoksisite, Periodontal Ligament Hücresi, MTA, Bioseramic, Cytotoxicity, Periodontal Ligament Cell, MTA
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, Çocuk Diş Hekimliği'nde endodontik tedavi prosedürlerinde sıklıkla kullanılan dört farklı biyoseramik içerikli kök kanal tamir materyalinin insan periodontal ligament hücrelerine olan sitotoksik etkisini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda çekilmiş birinci küçük azı dişinden elde edilen periodontal ligament fibroblast hücresi kullanıldı. Hücreler NeoMTA® 2, NeoPUTTY®, Biodentine™ ve MTAFlow™ White'a lamel üzerinde direkt ve indirekt temas ettirilerek MTT sitotoksisite testi yapıldı. Real Time PCR yöntemi ile 24. ve 48. Saat apoptozis gen ifadeleri düzeyleri tespit edildi. Çalışmada elde edilen bulguların istatiksel değerlendirilmesinde, IBM SPSS istatiksel paket yazılım programı kullanıldı. Bulgular: MTT sitotoksisite sonuçlarına göre MTAFlow™ White grubunda direkt temasta istatiksel olarak anlamlı derecede düşük hücre canlılık aktivitesi saptanmıştır (p≤ 0.05). 48. Saatte NeoMTA® 2 dışında tüm materyallerde direkt temasta kontrole göre hücre canlılık aktivitesinin daha az olduğu bulunmuştur. NeoMTA® 2 hem direkt hem indirekt temasta hücre canlılık aktivitesi kontrol grubuna göre yüksek olan tek materyal olmuştur. NeoMTA® 2 grubunda direkt temas 48. Saatte proapoptotik belirteçlerden caspase-3 gen ifadesi kontrole göre istatiksel olarak anlamlı derecede düşüktü (p≤ 0.01). Sonuç: NeoMTA® 2 hem MTT sitotoksisite testinde hem Real Time PCR apoptozis gen belirteçlerine göre en az sitotoksisite gösteren materyal olmuştur. NeoMTA® 2, NeoPUTTY®, Biodentine™ ve MTAFlow™ White biyouyumlu materyaller olup daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study aimed to compare the cytotoxic effect of four different bioceramic root canal repair materials commonly used in endodontic treatment procedures in Pediatric Dentistry on human periodontal ligament cells. Materials and Methods: Periodontal ligament cells obtained from extracted first premolars were used in the study. MTT cytotoxicity test was performed by direct and indirect contact of cells with NeoMTA® 2, NeoPUTTY®, Biodentine™ and MTAFlow ™ White on coverslips. Apoptosis gene expression levels at 24th and 48th hours were determined by Real Time PCR method. IBM SPSS statistical package software program was used for statistical evaluation of the findings obtained in the study. Results: Statistically significantly lower cell viability was detected in the MTAFlow White group in direct contact (p≤ 0.05). According to MTT cytotoxicity results, cell viability activity was found to be less than the control in direct contact in all materials except NeoMTA® 2 at 48 hours. NeoMTA® 2 was the only material with higher cell viability activity in both direct and indirect contact compared to the control group. In NeoMTA® 2 group, caspase-3 gene expression, one of the proapoptotic markers, was statistically significantly lower than the control at 48 hours of direct contact (p≤ 0.01). Conclusion: NeoMTA® 2 showed the least cytotoxicity according to both MTT cytotoxicity test and Real Time PCR apoptosis gene markers. NeoMTA® 2, NeoPUTTY®, Biodentine™ and MTAFlow™ White are biocompatible materials and longer-term studies are needed.