Preeklampsilerde oksidan-antioksidan sistemlerin ve plasental patolojinin incelenmesi
  1. Tez No: 91058
  2. Yazar: ESRA BULGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Serbest Radikal, Plasental Patoloji, Preeclampsia, Free Radicals, Placental Pathology
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
1.ÖZET Fırat Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda preeklamptik gebelerde lipid peroksidasyonu ve bunun preeklampsi etyopatogenezinde suçlanan uteroplasental vasküler patolojik değişiklikler ile olan ilişkisinin araştırılması amacıyla bu çalışma 30'u kontrol, 30'u hafif preeklampsi ve 30'u ağır preeklampsi olmak üzere 90 olgu üzerinde yapıldı. Tüm gebelerin plazma malondialdebid (MDA), eritrosit süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) düzeyleri, plasenta ve göbek kordonu patolojileri çalışıldı. MDA seviyeleri; ağır preeklamptik grupta, hafif preeklamptik ve kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek bulundu (p0.05). Sonuç olarak serbest radikallerin preeklampsi etyopatogenezi ve preeklampsinin şiddeti ile ilişkili olduğu dolayısıyla preeklampsinin erken teşhisinde serbest radikallerin prediktif değeri olacağı ve gelecekte preeklampside antioksidan ajanların tedavi amaçlı kullanılabileceği görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT The study is performed at Fırat University; Fırat Medical Center; Obstetrics & Gynecology Department; aimed to investigate the relationship of lipid peroxidation in the preeclamptic pregnancies which is thought to be the cause of the uteroplacental vascular pathologic changes so totally 90 pregnant women; 30 are control group, 30 are mild preeclamptics, 30 are severe preeclamptics are studied. We study the umbilical cord and placental pathologies, plasma malondialdhyde (MDA), erithrocyte superoxide dismutase (SOD) and gluthation peroxidase (GSH-Px) levels of all pregnant women. MDA levels are found to be high, so statically meaningfull, severe preeclamptics than in control group and mild preeclamptic group (p0.05) at the fetal end of the umbilical cord. The result make us to state and opinion that; free radicals take role in etiopathogenesis of preeclampsia and is related with preeclampsia intensificationso, for early diagnosis of preeclampsia free radicals have predictive value and antioxidant agents will partipicate role in preeclampsia treatment in the near future.