Dişi ratlarda preovulatuar LH sarge sekresyon üzerine opioidlerin etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 91059
  2. Yazar: SELAHATTİN KUMRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pro-östrus, LH surge sekresyonu, morfin, naloksan, U-50488H, MR1452, Pro-estrous, LH-surge, morphin, naloxone, U-50488H, MR1452
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan stresin merkezi sinir sistemi (MSS)'de endojen opioid peptid (EOP)'lerin oranını ve aktivitesini artırdığı ve bu yolla düzensiz bir Luteinizan Hormon (LH) salgısına neden olduğu bilinmektedir. Benzer şekilde atletizm gibi yüksek efor gerektiren işlerle uğraşan sporcularda, P-endorfin düzeylerinde bir artışın olduğu bilinmekte ve bu P-endorfin artışının gonadotropin releasing hormon (GnRH) sekresyonunda azalmaya neden olarak bayan atletlerde görülen amenorenin sebeplerinden birisi olabileceğine inanılmaktadır. MSS'deki hangi opioid reseptörlerinin gonadotropin sekresyonu üzerinde etkili olduğu ise henüz tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Bu çalışma, dişi ratlarda LH surge sekresyonunun gerçekleştiği pro-östrus gününün öğleden sonrasında düzenli siklus gösteren Wistar Albino dişi ratlara intraserebroventriküler (icv) yoldan steril serum fizyolojik, mü (u,-), kappa (k-) opioid reseptör agonistleri ya da agonistlerle birlikte bunların antagonistlerini infüze ederek p.- ve k- opioid reseptörlerinin hangilerinin LH surge sekresyonu ve FSH salimim üzerine etkili olduğunu araştırmak amacıyla planlandı. Bu amaçla LH surge sekresyonunun beklendiği pro-östrus öğleden sonrasında kloral hidrat anestezisi altında femoral kanülasyon yapıldıktan sonra, ratlara saat 14.45'de icv yolla u,- ve k- opioid reseptör agonistleri; agonist+antagonist birlikte ya da sadece steril serum fizyolojik infüzyonu yapıldı seri şekilde saat 15.00, 16.00 ve 17.00'da kanlan alınarak plazmalarında RIA ile LH ve Folikül Stümülan Hormon (FSH) düzeylerine bakıldı. u,-agonist olarak morfin, K-agonist olarak U- 50488H, antagonist olarak da sırasıyla naloksan ve MR1452 kullanıldı. lev infîizyon uygulanan tüm gruplarda LH surge sekresyonunun gerçekleşmediği ancak LH düzeylerinin saat 15.00'dan 17.00'ye doğru arttığı görüldü. Aynı saatlerde FSH seviyelerinde ise hafif bir azalma oldu Ancak bu azalma anlamlı değildi.Tüm bunların ışığında LH surge sekresyonunun düzenlenmesinde jı- ve k- opioid reseptörlerinin katkılarının olabileceği düşünüldü. \ı-, k- reseptörlerinin FSH sekresyonuna belirgin katkılarının olmadığı, belki de FSH salımmının LH'dan farklı bir faktör tarafından düzenleniyor olabileceği düşünüldü. Son olarak nöroendokrin çalışmalarda anestezik madde seçiminde ve ilaçların veriliş saatlerinde dikkatli davranılmasınm faydalı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Stress has been reported to increase release and activity of endogenous opioid peptides in the central nervous system which in return negatively influence luteinising hormone (LH) secretion. Similarly, heavy exercise-induced increase in P-endorphin secretion is suggested to reduce gonadotropin releasing hormone (GnRH) release and thus cause amenorrhea. The opioid receptor types involved in the central regulation of gonadotropin secretion has not been well documented. The present study was designed to investigate involvement of u,- and K-opioid receptor types in the central regulation of pre-ovulatory LH and follicle stimulating hormone (FSH) release in the cyclic pro-oestrous rat. Vaginal smearing was performed on adult female rats. On the afternoon of pro- oestrus, rats were anaesthetised with chloral hydrate. After cannulation of the right femoral arter, the animals were placed on the stereotaxic apparatus. They were intracerebroventricularly (icv) injected with p.- and K-opioid agonists, agonist+antagonist combinations or sterile saline (u,-agonist: morphine, K-agonist: U-50488H, m-antagonist: naloxone, k-antagonist: MR1452). Blood samples were obtained at 15.00h, 16.00h and 17.00h on the pro-oestrus afternoon. Plasma LH and FSH levels were measured by RIA. Although an LH surge did not occur in the icv treated rats, LH levels showed a linear increase over the sampling period between 15.00h-17.00h. Changes in plasma FSH levels were not found to be significant between groups. In summary, a reduction in the endogenous opioid tone may be an important stimulus for the initiation of the pre-ovulatory LH surge, n- and K-opioid receptors may be involved in the central control of the LH surge, however, no relationship was found between these opioid receptors and FSH secretion. It is suggested that care should be taken when using general anaesthetic agents in neuroendocrine studies and about timing of drug administration on the afternoon of pro-oestrus.