Türkiye'de göç yönetişimi: İzmir örneği
Migration governance in Turkey: The case of Izmir
  1. Tez No: 910623
  2. Yazar: GÜLİN GÖKSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK MEMİŞOĞLU GÖKBINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Yönetişim, Göç Yönetişimi, Yerel Yönetimler, İzmir, Migration, Governance, Migration Governance, Local Governments, Izmir
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Göç, içerisinde birçok faktörü barındıran çok boyutlu bir kavramdır. İnsanları göç etmeye iten güç kimi zaman daha iyi bir ekonomik şart arayışı, kimi zaman sosyal imkânların varlığına olan ihtiyaç ve kimi zaman da siyasi koşulların gerekliliğidir. Küreselleşen dünya düzeni ile birlikte devletlerin göç yönetimi konusunda tek aktör olarak süreç içinde konumlanması gün gittikçe zor hale gelmektedir. Bu durum göç yönetimi sürecinin göç yönetişimine doğru evrilmesine neden olmaktadır. Türkiye, jeopolitik konumu gereği tarih boyunca göç rotalarının üzerinde yer almış ve tarihsel süreçte Türkiye'ye pek çok göç hareketi düzenlenmiştir. Bununla birlikte Suriye'de yaşanan iç savaş sonrasında daha önce yaşanan göçlerden farklı olarak kitlesel bir nitelikte olarak ifade edilebilecek yoğun göç hareketleri yaşanmıştır. Göç eden nüfus önce sınıra yakın belli bölgelere yerleştirilmiş ama zamanla ülke geneline yayılmıştır. Bu kapsamda Suriye'den göç eden sığınmacıların yaşadığı kentlerden biri de İzmir'dir. Bu çalışmada göç konuşu yönetişim yaklaşımı açısından ele alınmış ve İzmir'de göç yönetişiminin uygulanabilirliği incelenmiştir. Bu kapsamda yönetişim sürecinde yer alan çeşitli aktörlerle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş ve konuyla ilgili yazılı kaynaklardan yararlanarak göç yönetişiminin uygulamadaki yansımaları araştırılmıştır. İzmir'de göç yönetişimi sürecinde yer alan aktörler arasındaki ilişkiler, faaliyetler incelenmiş; yapılan yüz yüze görüşmeler neticesinde aktörlerin çalışmaları ve amaçları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi alınarak süreç içerisinde meydana gelen sorunlarla ilgili bulgular elde edilmiştir. Yapılan görüşmeler, yararlanılan kaynaklar sonucunda elde edilen bilgiler; saptanmış olan iyi göç yönetişimi ilkeleri bağlamında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda aktörler arasında çeşitli iş birlikleri, projeler ve faaliyetler saptanmakla birlikte süreç içerisinde bir takım sorunlar da tespit edilmiştir. Bu kapsamda hukuki, yönetsel, mali sorunlarla birlikte veri paylaşımı, koordinasyon ve iletişim gibi bir takım engeller mevcut olduğu gözlemlenmektedir. İyi yönetişim süreci yalnızca iş birliklerinin mevcudiyeti ile varlık kazanmamaktadır. İş birlikleri ve faaliyetlerin planlanması sürecinde meydana gelen iletişim, koordinasyon, şeffaflık, mali, hukuki ve yönetsel sorunlar iyi yönetişimin oluşturulması noktasında engeller oluşturabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Migration is a multidimensional concept that includes many factors. The force that drives people to migrate is sometimes the search for better economic conditions, sometimes the need for the existence of social opportunities and sometimes the necessity of political conditions. With the globalizing world order, it is becoming increasingly difficult for states to position themselves as the sole actor in migration management. This situation causes the migration management process to evolve towards migration governance. Turkey has been located on migration routes throughout history due to its geopolitical location and many migration movements have been organized to Turkey in the historical process. However, in the aftermath of the civil war in Syria, unlike previous migrations, there have been mass migration movements. The migrated population was first settled in certain regions close to the border, but over time it spread throughout the country. In this context, Izmir is one of the cities where asylum-seekers migrating from Syria live. In this study, the issue of migration is discussed in terms of governance approach and the applicability of migration governance in Izmir is examined. In this context, face-to-face interviews were conducted with various actors involved in the governance process and the reflections of migration governance in practice were investigated by making use of written sources on the subject. The relations and activities of the actors involved in the migration governance process in Izmir were examined, and as a result of the face-to-face interviews, the actors' work was analyzed. The information obtained as a result of the interviews and the sources utilized was evaluated in the context of the principles of good migration governance identified in the previous sections. Although there are various collaborations, projects and activities among actors, a number of problems have been identified in the process. In this context, it is observed that there are legal, administrative and financial problems as well as some obstacles such as data sharing, coordination and communication. The good governance process does not only exist with the existence of cooperation. Communication, coordination, transparency, financial, legal and administrative problems that occur in the process of cooperation and planning of activities can create obstacles to good governance.