Öğrenme güçlüğü olan öğrencilerle çalışan öğretmenlere yönelik matematik eğitim paketinin etkililiği
The effectiveness of mathematics education package for teachers working with students with learning disabilities
  1. Tez No: 910706
  2. Yazar: HALİL UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE SEMA BATU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik öğrenme güçlüğü, Somut-yarı somut-soyut, Kapat-kopyala-karşılaştır, Şemaya dayalı öğretim, Performans geri bildirimi, Maths learning disability, CRA, CCC, SBI, Performance feedback
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Araştırmada; genel eğitim sınıflarında özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerle çalışan sınıf öğretmenlerinin matematik dersi öğretim hedeflerinde mesleki gelişim desteğine gereksinim duyduğu alanların belirlenerek, gereksinimler doğrultusunda hazırlanan matematik eğitiminde kanıt temelli uygulamaları (somut-yarı somut-soyut/ şemaya dayalı öğretim/ kapat, kopyala, karşılaştır) barındıran performans geri bildirimine dayalı çevrim içi ve yüz yüze matematik öğrenme güçlüğü eğitim paketi (MÖGEP) geliştirmek ve paketin öğretmen davranışları üzerindeki etkililiğini incelemek amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın deseni deneysel karma yöntem (müdahale deseni) desenidir ve çalışma iki aşamada gerçekleşmiştir. Birinci aşamada açımlayıcı sıralı desen kullanılarak 252 öğretmenden nicel, sekiz öğretmenden nitel veri toplama araçlarıyla toplanan verilerle gereksinim belirlenerek MÖGEP geliştirilmiş; ikinci aşamada geliştirilen eğitim paketininin etkililiği, tek-denekli araştırma modellerinden gecikmeli çoklu başlama modeliyle tasarlanarak incelenmiştir. Deney sürecinde üç öğretmene, üç farklı matematik becerisi için kanıt temelli uygulamaları barındıran eğitim paketi sunulmuştur. Bulgularda öğretmenlerin MÖGEP aracılığıyla hesaplama, problem çözme ve akıcılık becerilerinde sırasıyla CRA, ŞDÖ ve KKK öğretimini sunmayı %100 doğruluk düzeyinde edindikleri, öğrencilerin de uygulama süresince performanslarında artış olduğu ortaya konmuştur. Bulgular kendi içinde ve alanyazın doğrultusunda tartışılmış, uygulama ve ileri araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the support needs of classroom teachers working with students with Specific Learning Disabilities (SLD) in inclusion settings, develop an online and face-to-face Mathematics Learning Disability Education Package (MLDEP) based on performance feedback with evidence-based practices (concreterepresentational-abstract [CRA], schema-based instruction [SBI], cover-copy-compare [CCC]), and examine its effectiveness on teacher behaviors. The study was conducted in two phases. In Phase I, exploratory sequential design was used and needs were determined through data collected from 252 teachers using quantitative tools and from eight teachers using qualitative tools, leading to the development of the MLDEP. In Phase II, the effectiveness of the MLDEP was examined using the delayed multiple baseline design. Three teachers received the training package for different mathematics skills in web and face-to-face formats. The MLDEP sessions continued until teachers achieved stable data with 100% accuracy in delivering CRA, SBI, and CCC instruction in calculation, problem-solving, and fluency skills, respectively. It was also found that students' performances increased during the implementation. The findings were discussed and suggestions for further research and implementation were made.