Burdur ili süt sığırcılık işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri
The Analysis of Profitability and Productivity in Dairy Cattle Farms in the Burdur
  1. Tez No: 91075
  2. Yazar: SABRİ UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADİ SARAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı, İşletme, Karlılık, Verimlilik, Cobb- Douglas, Dairy Cattle Enterprises, Profitability, Productivity, Cobb-Douglas
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
100 ÖZET Burdur İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Karlılık ve Verimlilik Analizi. Bu araştırmada; Burdur ili ANAFİ (İtalya Friesian Sığır Yetiştiricileri Milli Birliği) Projesi kapsamındaki süt sığırcılık işletmeleri ile ANAFİ Projesi kapsamında olmayan işletmelerin karlılık ve verimlilikleri analiz edilerek karşılaştırmalar yapılmış ve işletmelerin kaynak kullanımındaki etkinlik derecesi ile Anafi projesinin il süt sığırcılığına olan katkısı araştırılmıştır. Araştırmanın materyalini Burdur ilindeki ANAFİ Projesi kapsamında bulunan 31, proje kapsamında olmayan 29 olmak üzere, toplam 60 işletmeden anket yoluyla sağlanan 1996, 1997 ve 1998 yıllarına ait verileri oluşturmuştur. İşletmelerden; 1-4 baş ineğe sahip işletmeler küçük, 5-8 baş ineğe sahip işletmeler orta, 9 ve üzeri baş ineğe sahip olan işletmeler ise büyük ölçekli işletmeler olarak sınıflandırılmıştır. İşletmelerde kaynak kullanımının etkinlik derecesini araştırmak üzere, Cobb- Douglas tipi üretim fonksiyon modeli uygulanmış, ayrıca işletmelerin karlılık durumu, mali rantabilite, ekonomik rantabilite ve rantabilite faktörü rasyoları yardımıyla değerlendirilmiştir. İşletmeler, Anafi ve Özel kesim işletmeler ile işletme ölçeklerine göre karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Üç yıllık araştırma döneminde işletmelerde maliyeti oluşturan masraf unsurlarından yem giderleri ortalama % 56,60 ile ilk sırayı alırken, bunu % 21,14 ile işçilik, % 6,68 ile elektrik, su ve yakıt gibi giderleri oluşturan diğer giderler, % 3,27 ile sağlık, % 3,02 ile canlı demirbaş amortismanı, % 2,91 ile genel idari giderler, % 2,58 ile ekipman, % 2,38 ile faiz, % 0,73 ile envanter kıymet azalışı, % 0,35 ile sigorta ve % 0,34 ile bina giderleri izlemiştir. İl genelinde işletme gelirlerinde en yüksek payı % 63,29 ile süt geliri teşkil etmektedir. Bunu % 27,39 ile envanter kıymet artışı, % 6,49 ile buzağı geliri ve % 2,83 ile gübre geliri izlemiştir. İşletme başına sağılan inek sayısı il genelinde 1997 yılında ortalama 9,6 iken, 1998 yılında 8,8 olarak tespit edilmiştir. Anafi işletmelerindeki ortalama süt verimi bir laktasyon döneminde hayvan başına 6028 Kg, özel işletmelerde 4415 Kg olarak tespit edilmiştir İşletmelerin ortalama mali rantabilitesi % -10,57, ekonomik rantabilitesi % - 8,42 ve rantabilite faktörü % -32,29 olarak gerçekleşmiştir. Regrasyon analiz sonuçlarına göre girdi unsurlarının marjinal değer prodüktivite değerleri yemde 0,48, işçilikte 0,71, sağlıkta 2,44, bakım onarım ve amortismanda -0,50, diğerlerinde 0,79 olarak bulunmuştur. Ayrıca ilde süt sığırcılık işletmelerinde ölçeğin verimi 1,208 olarak saptanmıştır. Araştırma kapsamına alınan işletmelerin fiili ve tahmini üretim değerlerinden yararlanarak ortalama verimlilik endeksleri hesaplanmıştır. İl ortalamasının baz alındığı endeks değerleri, Anafi işletmelerinde 101,43, özel işletmelerde 105,85, büyük işletmelerde 96,66, orta ölçekli işletmelerde 105,46, küçük işletmelerde 103,37 olarak bulunmuştur. İlde süt sığırcılık işletmelerinde süt üretiminde kullanılan girdilerin optimum seviyeden uzak olarak kullanılması, işletmelerin kaliteli kaba yem üretimindeki yetersizlikleri, süt pazarlanmasındaki oligopson piyasa yapısı, örgütlenmedeki yetersizlikler ve kooperatiflerin süt pazarlaması ve son yıllarda finansman ve entegrasyon yetersizlikleri işletmelerin karlı ve verimli çalışmalarını engelleyen faktörler olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
101 SUMMARY The Analysis of Profitability and Productivity in Dairy Cattle Farms in the Burdur Region In this study, dairy cattle enterprises included in The National Assambly of Italian Fresian Cattle Growers (ANAFİ) were compared with the ones not included in ANAFİ in Burdur provinces by analysing their profitability. The efficiency in their use of resources and the impact of ANAFİ on animal husbandry in the region was also investigated. Study materials consist of data from the interview survey implemented in 1996, 1997, and 1998 in total 60 farms. 39 of these farms are involved in ANAFİ, the rest is not included in ANAFİ. The enterprises were classified according to their sizes as small farms with 1-4 dairy cows, medium-sized farms with 5-8 dairy cows and large farms with greater than 8 dairy cows. In order to assess the efficiency of the resoverce use of these enterprises a Cobb-Douglas type production functions were estimated. Furthemore, the profitability of the enterprises were assessed by calculating the financial and economic rantabilities and the ratios of rantabiliy factor. In the investigates the proportions of the cost items in the total cost as the average of the there years were follows; Feed 56,60 %, labor 21,14 %, other expenses such as electricity, water, and fuel 6,68 % veterinary expenses 3,27 %, live material depreciation 3,02 %, general management expenses 2,91%, equipment 2,58 %, interest 2,38 %, inventary value decrease 0,73 %, insurance 0,35 % and building expenses 0,34 %. In Burdur the revenue from milk sales accounded for the highest proportion (63,29 %) in the total revenue. İn order of the magnitule it was followed by the increase in the inventory value (27,39 %9, calf revenue (6,49 %9 and the revenues from manure (2,83 %). In the region, the average farm size was 9,6 in 1997,it was decreased to 8,8 in 1998. Average milk yield as determined to be 6028 kg/cow and 4415 kg/cow in ANAFİ and private enterprises (excluding ANAFİ farms) respectively. The Rantabilty ratios as a 3 years average were calculated as follows; financial profitability -10,57 %, economic profitability - 8,42 %, and profitability factor -32,29 %. The Marginal Value Productivity (MDP) determined on the basis of regression were as fallows; 0,48 for feed, 0,71 for labor, 2,44 for veterinary, -0,50 for maintance and depreciation, 0,79 for the others. In addition,“Return to Scale”was calculated to be 1,208 in Burdur. Average productivity indexes were calculated by using the actual and estimated revenues of farms involved in the research. Index values were based on provincial average values in Burdur, and the values for the other enterprice types were indexed as follows; 101,43 in ANAFİ farms, 105,85 in private enterprises, 96,66 in large farms, 105,46 in medium-sized ones, and 103,37 in small ones. The unoptimal use of input in these dairy cattle farms, insufficient production of quality forage produced by these farms, unavailability of specialised farmer cooperatives were considered to be the main reasons constraining the thefitabilty of the enterprices.