Merinoslarda yılda iki kuzulatmanın kuzularda yaşama gücü ve büyümeye etkisi
The Effects of twice lambing in a year on fertility of sheep and the survival ability and growth of Merinos lambs
  1. Tez No: 91076
  2. Yazar: HİLMİ ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AKÇAPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koyun, Merinos, Yılda İki Kuzulatma, Büyüme, Yaşama Gücü, Dölverimi, Sheep, Merino, Twice Lambing a Year, Growth, Survival Ability, Fertility
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
54 ÖZET Merinoslarda Yılda İki Kuzulatmanın Kuzuların Yaşama Gücü ve Büyümesine Etkisi Bu araştırma Dalaman Tarım Açık Cezaevi Çifliğinde yetiştirilen Karacabey Merinoslarında yılda iki kuzulatmanın kuzularda yaşama gücüne ve büyümeye etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini Dalaman Tarım Açık Cezaevi Çiftliğinde yetiştirilen Merinoslardan 2 yaşlı 180 baş anaç koyun ile bunlardan doğan 69 baş tek doğan dişi kuzular oluşturmuştur. Koyunlar 90'ar baş olarak iki gruba ayrılmıştır, ilk gruba kontrol grubu olarak yılda bir kez kuzulatma, ikinci gruba deneme grubu olarak yılda iki kez kuzulatma yaptırılmıştır. Araştırmada kontrol grubunu oluşturan 90 baş Merinos koyunun 83'ü doğurmuştur. Bunların 49'u tek, 34'ü ikiz kuzu doğurmuş ve toplam 117 kuzu elde edilmiştir. Deneme grubunun birinci döneminde 90 baş Merinos koyunun 81 'i doğurmuştur. Bunların 49'u tek 32'si ikiz kuzu doğurmuş ve toplam 113 kuzu elde edilmiştir. Deneme grubunun ikinci döneminde 90 baş Merinos koyunun 79'u doğurmuştur. Bunların 48'i tek, 31 'i ikiz doğurmuş ve toplam 110 kuzu elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen kuzuların yaşama gücü 30., 60. ve 90. günlerde kontrol grubunda sırasıyla; % 94.02, 90.60 ve 88.03, deneme- Ldönem'de ; % 94,69; 92,02 ve 88,50; deneme-2. dönem'de; % 96,36; 93,64 ve 89,10 olmuştur. Aynı sıra ile anası 2 yaşlı kuzularının yaşama gücü % 94,35; 91,30 ve 88,26; anası 2,5 yaşlı kuzularının yaşama gücü % 96,36; 93,64 ve 89,10; tek doğan kuzuların yaşama gücü % 96,58; 95,20 ve 93,84; ikiz doğan kuzuların yaşama gücü % 93,81; 89,69 ve 84,54; erkek kuzuların yaşama gücü % 95,39; 92,27 ve 90,13; dişi kuzuların yaşama gücü % 94,68;55 91,49 ve 87,23 olmuştur. Genel olarak kuzuların yaşama gücü ise sırasıyla % 95,00; 92,06 ve 88,53 olmuştur. Kuzularda doğum ve 30., 60., 90., 120., 180., 360. günlerdeki düzeltilmiş canlı ağırlıklar kontrol grubunda sırasıyla 4,52 ve 16,95; 23,90 28,40; 33,14; 36,14; 48,53 kg; deneme 1. dönem'de 4,40 ve 15,89; 22,62 27,12; 31,68; 35,19; 48,80 kg; deneme 2. dönem'de 5,71 ve 17,08; 24,22 28,67; 33,51; 36,44; 49,05 kg olarak tesbit edilmiştir. Kuzuların doğum ve büyüme dönemlerindeki canlı ağırlıklar bakımından gruplar arası farklar istatistik olarak önemsiz (P>0.05) bulunmuştur. Kuzularda 90., 180., 270. ve 360. günlerdeki düzeltilmiş cidago yüksekliği, vücut uzunluğu, göğüs derinliği ve incik çevresi ölçüleri bakımından gruplar arası farklar istatistik açıdan önemsiz (P>0.05) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
56 SUMMARY The Effects of Twice Lambing in a Year on fertility of sheep and the Survival Ability and Growth of Merino Lambs. The purpose of this research was to determine the effects of twice lambing in a year on growth and survival ability of Karacabey Merino lambs kept in Dalaman Open Prison's Farm. The material of the study consisted of 180 merino ewes (2 years old) and their 69 single-female born lambs. Sheep were divided into two groups. First group, as control group, lambed once in a year; second group, as trial group, lambed twice in a year. In the control group 83 ewes lambed, 34 twin lambs were born from these, and total 117 lambs were produced. In the first phase of the trial group, 81 of the 90 merino ewes lambed. 32 twins were born from these, and total 113 lambs were produced. In the second phase of the trial group 79 of the 90 merino ewes lambed. 31 twins were bom, and total 110 lambs were produced. Survival rate of the lambs on 30 th, 60 th and 90 th days, 94,02; 90,60 and 88,03 % for the control group 94,69; 92,02 and 88,50 % for the trial group in the first phase and 96,36; 93,64 and 89,10 % in the second phase respectively. Survival rate of lambs born from 2 years and 2.5 years old dams were 94,35; 91,30 and 88,26 %, 96,36; 93,64 and 89,10% respectively. Single born lambs had 96,58; 95,20 and 93,84%, twins had 93,81; 89,69 and 84,54%, male lambs had 95,39; 92,27 and 90,13%, female lambs had 94,68; 91,49 and 87,23% survival rate in the same period respectively. In general, the survival rate of lambs were 95,00; 92,06 and 88,53% respectively.57 Least squares means of weight at birth, 30 th, 60 th, 90 th, 120 th, 180th and 360 th days were found as 4,52; 16,95; 23,90; 28,40; 33,14; 36,14 and 48,53 kg for control group 4,40; 15,89; 22,62; 27,12; 31,68; 35,19 and 48,80 kg for first phase of the trial; 5,71; 17,08; 24,22; 28,67; 33,51; 36,44 and 49,05 kg for second phase of the trial. The Differences between groups for body weight and body measureements were not statistical significant (P>0.05).