Kuruya çıkartılan subklinik mastitisli ineklerde farklı sağaltım yöntemlerinin, sağaltıcı ve koruyucu etkinliklerinin araştırılması
Research on the efficacy of cure and prevention of different dry cow therapies, in cows with subclinical mastitis
- Tez No: 91074
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI İZGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnek, kuru dönem sağaltımı, koruma sistemik antibiyotikler, subklinik mastitis, Cow, dry cow therapy, prevention, systemic antibiotics, subclinical mastitis
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
64 ÖZET Kuruya Çıkartılan Subklinîk Mastitisli İneklerde Farklı Sağaltım Yöntemlerinin, Sağaltıcı ve Koruyucu Etkinliklerinin Araştırılması Bu çalışmanın amacı kuruya çıkartılan ineklerde, meme içi, sistemik ve kombine kuru dönem sağaltımı uygulamalarının var olan subklinik mastitislerin ortadan kaldırılmasında ve yeni meme içi infeksiyonların önlenmesindeki etkinliklerinin karşılaştırılmasıydı. Çalışmada 80 baş inek (İsviçre Esmeri) 3 faklı kuru dönem sağaltımı grubu ve bir Kontrol grubu olmak üzere her biri 20' şer baş inekten oluşan 4 gruba tesadüfi yöntemle ayrıldı. Bütün ineklerden kuru döneme girişte ve doğumdan sonra aseptik şartlarda süt örnekleri alınarak mikrobiyolojik muayeneleri yapıldı ve bu sonuçlarına bağlı kalınmaksızın aşağıda yer alan uygulamalar yapıldı. Grup I* de (n=20) 800 mg oksasiline eşdeğer benzathine oksasilin ve 200 mg oksasiline eşdeğer oksasilin sodyum monohidrat içeren bir meme içi kuru dönem preparatı meme içi yolla tek uygulama olarak, Grup II' de (n=20) 2,5 mg/kg dozunda % 10' luk enrofloksasinin enjektabl solüsyonu 4 gün süreyle, Grup III' te (n=20) ise her iki sağaltımın kombinasyonu aralıklı sağım yöntemiyle kuruya çıkartılan ineklerde son sağımı takiben uygulandı. Kuru döneme girişte Grup I, II, III ve Kontrol gruplarında meme içi infeksiyon oranları inek bazında sırasıyla % 100, % 75, % 60, % 60 meme lobu bazında ise % 76,25, % 42,5, % 35, % 36,25 olarak saptandı. Çalışmada ilgilenilen sürüde karşılaşılan başlıca mastitis etkenleri, toplam meme içi infeksiyonların % 54,6' sini kapsayan Corynebacterium spp. ve % 32,23' ünü kapsayan S. aureus olarak belirlendi. Çalışmada doğumdan sonra alınan süt örneklerinin mikrobiyolojik muayenelerinde Grup I, II, III ve Kontrol gruplarında meme içi infeksiyon oranları inek bazında sırasıyla % 35, % 60, % 15, % 60 meme lobu bazında ise % 10, % 27,5, % 5, % 25 olarak belirlendi. Bu sonuçlara göre meme içi sağaltım grubunda inek bazında % 65, meme lobu bazında % 86,8, sistemik sağaltım grubunda inek bazında % 20, meme lobu bazında % 47,5, kombine sağaltım grubunda ise sırasıyla % 75 ve % 89,28 oranlarında iyileşme elde edilmiştir. Kontrol grubunda ise spontan iyileşme oranları inek bazında % 8,3, meme lobu bazındaysa % 55,17 olmuştur. Yeni infeksiyonlardan koruma açısından inek bazında65 Grup II, ve III' de sırasıyla % 100, % 100 olurken Kontrol grubunda ineklerin % 75' inde yeni infeksiyonlara rastlanmamıştır. Grup T de kuru döneme girişte ineklerin tümü infekte olduğu için bu oran belirlenememiştir. Meme lobu bazında koruma oranları ise Grup I, II, III de sırasıyla % 100, % 91,3, % 98,7 olmuş kontrol grubundaki meme loblarının % 86,27' sinde yeni infeksiyonlara rastlanmamıştır. Sonuç olarak elde edilen bulgular kullanılan meme içi kuru dönem preparatının kronik subklinik meme içi infeksiyonların eliminasyonunda etkili olduğu yönündedir. Meme içi sağaltımın uygun bir sistemik antibiyotik ile desteklendiği kombine sağaltım grubunda daha iyi bir başarı sağlanmıştır. Sistemik sağaltımın tek başına uygulandığı grupta ise kuru dönemde etkin bir koruma ve iyileşme sağlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
66 SUMMARY Research on the Efficacy of Cure and Prevention of Different Dry Cow Therapies, in Cows With Subclinical Mastitis. The aim of this study was to compare the efficacy of intramammary, systemic, and intramammary plus systemic dry cow therapies in the elimination of existing subclinical intramammary infections (IMI) and prevention of new infections occuring in the dry period. Eighty cows (Swiss Brown) were randomly assigned to 3 different dry cow therapy regimen groups and a control group, each consisting of 20 cows. Individual quarter milk samples were taken from all cows prior to drying off and following parturition for microbiological analysis. Without regarding the results of these analysis', following treatments were administered. All cows were dried off by intermittent milking and an intramammary infusion of a dry cow product containing a combination of oxacillin benzathine equal to 800 mg of oxacillin and oxacillin sodium monohydrate equal to 200 mg of oxacillin was administered per quarter of every cow in Group I (n=20), daily intramuscular injections of 10 % aqueous solution of enrofloxacin at a dose of 2,5 mg/kg for 4 consecutive days following dry off in Group II (n=20) and a combination of both of these therapies in Group III (n=20) were administered following the last milking. Prior to drying off IMI rates were 100 %, 75 %, 60 %, 60 % on the cow level and 76,25 %, 42,5 %, 35 %, 36,25 % on the quarter level for Groups I, II, III and the control group respectively. The main mastitis pathogens were Corynebacterium spp. (54, 6 %) and S. aureus (32,23 %) in the herd involved. Following parturition rates of IMI were, 35 %, 60 %,15 %, 60 % on the cow level and 10 %, 27,5 %, 5 %, 25 % on the quarter level for Groups I, II, III and the control group respectively. Rates of elimination of IMI for intramammary treatment group were 65 % and 86,8 %; for systemic treatment group 20 % and 47,5 %; for combination therapy group 75 %, 89,28 % on the cow and quarter levels respectively. The spontaneous recovery rates in the control group were 8,3 % for cow level and 55,17 % for quarter level. Rates of prevention of new IMI on the cow level for Groups II and III were were 100 %, 100 % respectively and 75 % of control cows remained uninfected. The prevention rate of Group I for cow level was unavailable as there wasn' t any uninfeceted cow in this group.67 Finally rates of prevention of new IMI on the quarter level for Groups I, II, III were 100 %, 91,3 % and 98,7 % respectively while 86,27 % of control quarters remained uninfected. As a result it was concluded that the intramammary dry cow product used in this study is effective in preventing new IMI and eliminating existing IMI. Better results were obtained in the combination therapy group where intramammary therapy were supported with systemic antibiotic therapy. Systemic dry cow therapy alone did not provide effective results in the prevention and elimination of IMI in the dry period.