Hakkari ili şartlarında fotovoltaik sistemlerin matlab/simulink ortamında tasarımı ve benzetimi
Design and simulation of photovoltaic systems in matlab/simulink environment in Hakkari conditions
  1. Tez No: 910899
  2. Yazar: EMRULLAH DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ ŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, Matlab/Simulink, PVsyst, AutoCAD, Photovoltaic, Matlab/Simulink, PVsyst, AutoCAD
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Dünya nüfusunun hızla yükselmesi ve teknolojinin gün geçtikçe gelişmesi sonucu enerji ihtiyacı sürekli artmaktadır. Bu enerji ihtiyacını çevreye zarar vermemesi ve küresel ısınmaya neden olmaması gibi çeşitli sebeplerle yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi sistemlerini tercih ettik. Güneş enerji sistemlerinde üretilecek güç esasen, FV panel yüzeyine ulaşan ışınım miktarına bağlı olarak değişmektedir. Güneş ışınımının tahmin edilmesi güneş enerji sisteminin güvenilir planlanması ve verimli bir şekilde tasarım oluşturmak için önemlidir. Güneş ışınımının yoğunluğu ne kadar yüksekse, güneş panelleri tarafından üretilecek olan elektrik enerjisi o kadar yüksek olacaktır. Bu çalışmamızda, bir eğitim kurumunda güneş enerjisinin kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi yapılarak potansiyel avantajları belirlenmiştir. Çalışmada AutoCAD programı kullanılarak iç tesisat elektrik proje hesaplaması yapılarak talep gücü 281 kW'lık elektrik ihtiyacının olduğu hesaplanmıştır. Daha sonra uygulama için PVsyst ve hesaplama için Matlab/Simulink programları kullanılarak 281 kW'lık Hakkari Üniversitesi Kütüphane Binası enerji ihtiyacı FV sistem kullanılarak tasarım çalışması yapılmıştır. Çalışmada kullandığımız çatı eğimimiz 21,5° olduğu için 97821 kWh/yıl elektrik üretimi gerçekleştirmiş olduk. Maksimum enerji üretimi 10°'lik çatı eğimi için elde ettik. Hakkari ili kar yükü bakımından 4. bölgede olduğu için minimum çatı eğimi 15° olması gerekiyor. Farklı çatı eğimlerine göre üretilen enerji miktarları karşılaştırması yapıldı. Ayrıca programlardan elde edilen veriler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the world population increases rapidly and technology develops day by day, the need for energy is constantly increasing. We preferred solar energy systems, which are renewable energy sources, for various reasons such as not harming the environment and not causing global warming. The power to be produced in solar energy systems varies mainly depending on the amount of radiation reaching the PV panel surface. Estimating solar radiation is important for reliable planning of the solar energy system and creating an efficient design. The higher the intensity of solar radiation, the higher the electrical energy to be produced by solar panels. In this study, the usability of solar energy in an educational institution was evaluated and its potential advantages were determined. In the study, the interior installation electrical project calculation was made using the AutoCAD program and the demand power was calculated as 281 kW electricity need. Then, a design study was carried out using the PVsyst program for the application and the Matlab/Simulink program for the calculation, using the 281 kW Hakkari University Library Building energy requirement PV system. Since the roof slope we used in the study was 21.5°, we produced 97821 kWh/year of electricity. We obtained the maximum energy production for a roof slope of 10°. Since Hakkari province is in the 4th region in terms of snow load, the minimum roof slope should be 15°. A comparison of the amount of energy produced according to different roof slopes was made. In addition, the data obtained from the programs were compared.