Sığır ve koyun mastitislerinden izole edilen Escherichia coli'lerin çeşitli özelliklerinin araştırılması
Investigation of various characteristics of E. coli isolated from cattle and sheep mastitis
  1. Tez No: 91098
  2. Yazar: HÜRRİYET BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. K. SERDAR DİKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: E.coli, mastitis, pathogenicity
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
-41 ÖZET Sığır ve Koyun Mastitislerinden İzole Edilen Escherichia coli'lerin Çeşitli Özelliklerinin Araştırılması Bu çalışmada, mastitisli inek ve koyunlara ait süt, rektal svap ve altlık örneklerinden izole edilen E. coli suşlarının biyokimyasal özellikleri ve bazı virülens faktörleri yönünden karşılaştırılması amaçlandı. Bu amaçla, süt inekçiliği yapılan 25 işletmeden 845 süt, 215 rektal svap ve 25 altlık örneği alındı. Süt örneklerinin SHS belirlenerek SHS 150x1 03 /mi ve üzerinde bulunan 243 süt örneği ile bu hayvanlara ait 55 rektal svap ve 25 altlık örneği ve 10 koyun ünitesinden 1300 süt örneğine CMT uygulanarak CMT pozitif olan 170 süt ve bu hayvalara ait 85 rektal svap ve 10 altlık örneği izolasyon çalışmalarında kullanıldı. İzole edilen tüm suşlar biyokimyasal testlerle identifiye edildi. İneklerin ve koyunların süt, rektal svap ve altlık örneklerinden izole ve identifiye edilen sırasıyla 68 ve 36 E. coli susu hemaglutinasyon özelliği, serum dirençliliği, kolisin aktivitesi, enteropatojenite ve enterotoksijenite yönünden test edildi. Bu çalışmada, ineklere ve koyunlara ait süt örneklerinden sırasıyla %16,4 ve %14,8 oranlarında koliform bakteri izole edildi. İnek ve koyun sütlerinden izole edilen koliform bakterilerin ise sırasıyla %91,9'unun ve %87'sinin E. coli olduğu saptandı. İnek rektal svap örneklerinin %87,3'ünden ve altlık örneklerinin %80'inden, koyun rektal svap örneklerinin %82,4'ünden, atlık örneklerinin %80'inden E. coli izole ve identifiye edildi. Altmışsekizi ineklere, 36'sı koyunlara ait olmak üzere izole edilen toplam 104 E. coli susu kobay, tavşan ve sığır eritrostleriyle sırasıyla %16,4, %1 1,5 ve %4,8 oranlarında MSHA verdi, diğer hayvanlara ait eritrositlerle MSHA oranlan düşüktü. Suşların yaklaşık %1 M sığır, tavşan ve %5,8'i kobay eritrositleri ile MRHA verirken koyun eritrositleri ile MRHA vermedi ve E. coli suşları 1 1 hemaglutinasyon formülü oluşturdu. E. coli suşlarının %98,1'inin sığır serumuna dirençli, %1,9'unun kolisin aktif ve %4,8'inin kolisin aktif suşlara karşı duyarlı, %45,8'inin enteropatojenik ve %16,2'sinin enterotoksijenik olduğu belirlendi. Sonuç olarak, mastitisli hayvanlara ait materyallerden izole edilen E. coli suşları virülens faktörleri yönünden farklılıklar gösterdiklerinden, serum dirençliliği dışında incelenen faktörlerin mastitisin patogeneziyle doğrudan ilişkili olmadığı kanaatine varıldı. Anahtar sözcükler : E.coli, mastitis, patojenite
Özet (Çeviri)
-42- SUMMARY Investigation of Various Characteristics of 2f. coli Isolated From Cattle and Sheep Mastitis. The aim of this study was to compare the biochemical characteristics and some virulence factors ofE. coli strains isolated from milk, rectal swap and litter samples of mastitic cows and sheep, For this purpose, 845 milk, 215 rectal swap and 25 litter samples were collected from 25 dairy establishments. After determining SCC, 243 milk, with 150 103/ ml and 55 rectal swaps and 25 litter samples of the cows, and after performing CMT in 1300 milk samples collected from 10 dairy sheep establishments, 170 CMT positive milk, 85 rectal swap and 10 litter samples were used for isolation. All of the isolated strains were identified with biochemical tests. 68 and 36 E. coli strain isolated and sheep milk, rectal swap and litter respectively were tested for the haemagglutinating activity, resistance to serum, colicine activity, enterpathogenicity and enterotoxigenicity. In this study, 16,4% and 14,4% of coliform bacteria were isolated from he milk of cows and sheep respectively. The ratio of E. coli in coliform bacteria were 91,9% and 87% of the isolates from cow and sheep respectively. E. coli was isolated at a ratio of 87,3% of rectal swap and 80% of litter of cows, and 82,4% of rectal swap and 80% of litter of sheep. A total of 104 E. coli strains consisting of 68 from cows and 36 from sheep were MSHA positive for guineapig, rabbit and cattle erythrocytes at a ratio of 16,4%, 11,5% and 4,8% respectively, the MSHA rations were lower with the erythrocytes of other animal species. While approximately 1% of strains were MRHA positive with cattle, rabbit and %5,8 guineapig erythrocytes. All of the strains were MRHA negative with sheep erythrocytes and E. coli strains gave 11 haemagglutination formulas. It was found that 98,1% of E. coli strains were resistant to cattle serum, 1,9% were colicinogenic and 4,8% were sensitive to colicinogenic strains, 45,8% were enteropathogenic and 16,2% were enterotoxigenic. In conclusion, because isolated E. coli strains showed different patterns for the investigated virulence factors except resistance to serum, these factors have no direct relationship with the pathogenesis of masitis.