Ratlarda akut retinal iskemi-reperfüzyon modelinde dekspantenolün etkilerinin araştırılması
Investi̇gati̇on of the effects of dexpanthenol in acute reti̇nal ischemi̇a-reperfusi̇on model in rats
- Tez No: 911035
- Danışmanlar: PROF. DR. PENPE GÜL FIRAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Glokom, İskemi-Reperfüzyon, Dekspantenol, Nöroproteksiyon, Glaucoma, Ischemia-Reperfusion, Dexpanthenol, Neuroprotection
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ratlarda Akut Retinal İskemi-Reperfüzyon Modelinde Dekspantenolün Etkilerinin Araştırılması Amaç: Dünya genelinde geri döndürülemez körlüğün en sık nedeni olan glokom, retina ganglion hücrelerinin (RGH) ilerleyici dejenerasyonu ile karakterize bir optik nöropatidir. Bu çalışmada, dekspantenolun iskemi- reperfüzyon sonucu oluşturulan retinal hasarda retina üzerindeki olası, koruyucu etkilerini biyokimyasal ve histokimyasal yöntemlerle araştırılması amaçlanmıştır. Metaryal Metod: Çalışmada İnönü Üniversitesi Deney Hayvanları Üretme ve Araştırma Merkezinde yetiştirilen 32 adet ağırlıkları 200 ile 300 gr arasında değişen 12 haftalık Wistar albino rat kullanıldı. Ratlar her biri 8 adet olacak şekilde randomize yöntemle 4 farklı gruba ayrıldı.1) Kontrol Grubu: Kontrol grubu olup hayvanlara herhangi bir işlem ve tedavi uygulanmadı. 2) İskemi-Reperfüzyon (I/R) Grubu: Oküler iskemi için 60 dk boyunca yüksek göz içi basıncına (GİB) maruz bırakıldı ve tedavi uygulanmadı. 3) Dekspantenol (DKP) Grubu: Oküler iskemi uygulanmadan 4 gün boyunca intraperitoneal 500 mg/kg dekspantenol uygulanan grup 4) İskemi-Reperfüzyon + Dekspantenol (I/R+DKP) Grubu: Oküler iskemi için 60 dk boyunca yüksek GİB'e maruz bırakıldıktan sonra 4 gün boyunca intraperitoneal 500 mg/kg dekspantenol uygulanan grup. Geçici iskemi-reperfüzyon modeli için anestezi sonrası rat gözlerinde dilatasyon sağlandı. Önce sağ sonra sol göz olmak üzere 500 ml salin çözeltisine bağlanan insülin enjektör ucu ile üst temporal limbustan ön kamaraya girildi. İğne ucunun iris, lens ve kornea ile teması engellenerek şişe seviyesi 150 cm yükseltilerek 60 dakika boyunca iskemi sağlandı. İskemi kontrolü direk oftalmoskop ile retinal refle kaybının ve iriste beyazlaşma görülmesiyle teyit edildi. Reperfüzyon retinal reflenin geri gelmesi ve iristeki beyazlaşmanın kaybolması ile doğrulandı. 5. günün sonunda deneklere analjezi ve anestezi verilerek kantotomi sonrası posteriorda optik sinir kesilerek enüklasyon sağlandı. Sağ gözler histopatolojik inceleme ve sol gözler de biyokimyasal değerlendirme için ayrıldı. Ratlardan alınan gözlerden malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi, total glutatyon (GSH), toplam antioksidan seviye (TAS) ölçümü, toplam oksidan seviye (TOS) ölçümü ve histopatolojik analizler yapıldı. İstatistiksel analizler için SPSS istatistiksel yazılım programı kullanıldı. Sonuçlar: Retinal hasar yönünden kontrol grubu ile I/R grubu arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi (p0,05). Sonuç: Ön kamaraya salin çözeltisi bağlanarak oluşturulan retinal iskemi-reperfüzyon modeli biyokimyasal ve histopatolojik açıdan daha önceki çalışmalara benzer şekilde başarılı olarak gerçekleştirildi. Dekspantenolün antioksidan mekanizmasının glokom üzerinde onarıcı etkisi biyokimyasal ve histokimyasal parametreler üzerinde kısıtlı bir etkiye sahiptir. Dekspantenolün glokomda nöroprotektif etkilerini değerlendirmek için daha geniş örneklemlerle çalışmaya ihtiyac vardır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Dexpanthenol in Acute Retinal Ischemia-Reperfusion Model in Rats Objectıve: Glaucoma, the most common cause of irreversible blindness worldwide, is an optic neuropathy characterized by progressive degeneration of retinal ganglion cells (RGH). In this study, it was aimed to investigate the possible protective effects of dexpanthenol on the retina in retinal damage caused by ischemia-reperfusion by biochemical and histochemical methods. Materıal Methods: In the study, 32 Wistar albino rats, 12 weeks old, weighing between 200 and 300 g, which were raised in İnönü University Experimental Animal Breeding and Research Center, were used. Rats were randomly divided into 4 different groups, 8 each. 1) Control Group: The animals were in the control group and no procedure or treatment was applied to them. 2) Ischemia-Reperfusion (I/R) Group: They were exposed to high intraocular pressure (IOP) for 60 minutes for ocular ischemia and no treatment was applied. 3) Dexpanthenol (DXP) Group: Group administered 500 mg/kg dexpanthenol intraperitoneally for 4 days without ocular ischemia 4) Ischemia-Reperfusion + Dexpanthenol (I/R+DXP) Group: After exposure to high IOP for 60 minutes for ocular ischemia then the group in which 500 mg/kg dexpanthenol was administered intraperitoneally for 4 days. For the temporary ischemia-reperfusion model, dilatation was achieved in rat eyes after anesthesia. The anterior chamber was entered from the superior temporal limbus with the insulin injector tip connected to 500 ml of saline solution, first in the right and then the left eye.The contact of the needle tip with the iris, lens and cornea was prevented, and ischemia was achieved for 60 minutes by raising the bottle level by 150 cm.Ischemia control was confirmed by direct ophthalmoscope with loss of retinal reflex and whitening of the iris. Reperfusion was confirmed by restoration of retinal reflex and disappearance of iris whitening.At the end of the 5th day, the subjects were given analgesia and anesthesia, and enucleation was achieved by cutting the optic nerve posteriorly after canthotomy. Right eyes were separated for histopathological examination and left eyes for biochemical evaluation. Malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD) activity, total glutathione (GSH), total antioxidant status (TAS) measurement, total oxidant status (TOS) measurement and histopathological analyzes were performed from eyes taken from rats. SPSS statistical software program was used for statistical analysis. Results: The difference between the control group and the I/R group in terms of retinal damage was found to be statistically significant (p0.05). Conclusion: The retinal ischemia-reperfusion model, which was created by connecting saline solution to the anterior chamber, was successfully performed biochemically and histopathologically, similar to previous studies. The reparative effect of the antioxidant mechanism of dexpanthenol on glaucoma has a limited effect on biochemical and histochemical parameters. Studies with larger samples are needed to evaluate the neuroprotective effects of dexpanthenol in glaucoma.