Tip 2 diyabetik hastalarda fibroblastbüyüme faktörü 21'in pankreatiksteatozla ilişkisi
Association of fibroblast growth factor 21 with pancreatic steatosis in type 2 diabetic patients
  1. Tez No: 911069
  2. Yazar: BESTE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pankreatosteatoz, hepatosteatoz, Fibroblast Growth Faktör- 21, metabolik sendrom, adipoz doku, Pancreatosteatosis, hepatosteatosis, Fibroblast Growth Factor- 21, metabolic syndrome, adipose tissue
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Tip 2 diyabetes mellitus tüm dünyada sıklığı artan ve ciddi komplikasyonlara sebep olan bir metabolik hastalıktır.Son dönemde yapılan çalışmalarda pankreatosteatozun tip 2 diyabetes mellitus ile ilişkili bir komplikasyon olabileceği düşünülmektedir.Pankreatosteatozun ekzokrin ve endokrin yetmezlik ile birlikte pankreas maligniteleri ile ilişkili olduğu da bilinmektedir.Bu nedenle pankreatosteatozun tanısının konulup koruyucu önlemlerin alınmasının prognoz açısından önemli olabileceğini söyleyebiliriz.Fibroblast growth faktör-21 ise ateroskleroz ve metabolik durumlarda koruyucu mekanizmadan dolayı artan peptit bir hormondur.Metabolik bir durum olan pankreatosteatoz durumunda da FGF-21 in artabileceğini düşünüyoruz.Bu nedenle bu çalışmada FGF-21 in tip 2 diyabeti olan ve olmayan olgularda pankreatosteatoz ile ilişkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ankara Bilkent Şehir hastanesi iç hastalıkları biriminde kesitsel bir çalışma olarak planlandı.Çalışmaya Ankara Şehir Hastanesi iç hastalıkları polikliniğine başvuran ve/veya serviste takip edilen 18 yaş ve üzeri tip 2 diyabetes mellitus ve pankreas steatozu tanısı konulmuş olan 31 gönüllü, tip 2 diyabetes mellitusu olan ancak pankreas steatozu tanısı konulmamış 40 gönüllü ve tip 2 diyabetes mellitusu olmayan ve pankreas steatozu tanısı konulmamış 30 gönüllü dahil edildi. Çalışmamızın popülasyonuna ait klinik,demografik ve laboratuar bulguları hasta dosyasından kaydedildi. Ayrıca serum FGF21 düzeyleri Elisa yöntemi ile çalışıldı. Pankreatosteatoz ve FGF-21 düzeyleri arasındaki ilişki multivariable regresyon analizi ile de değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızın sonucunda FGF-21 düzeyinin pankreatosteatozla ilişkili olduğunu saptadık.Ek olarak gönüllülerin serum FGF-21 düzeyleri incelendiğinde FGF- 21 düzeyi sırası ile diyabeti ve pankreatosteatozu olan grup(p=82,32),sadece pankreatosteatozu olan grup(p=82,32) ve sadece diyabeti olan grup(p=66,67) şeklindeydi.Ayrıca çalışmamızda, pankreatosteatoz ile istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkisi bulunan değişkenler dahil edilerek oluşturulan modelleme sonucunda yapılan çok değişkenli regresyon analizi sonucunda FGF-21 düzeyinin artmasının pankreatosteatoz xi varlığı ile diğer değişkenlerden bağımsız şekilde istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkili olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda serum FGF-21 düzeyi ile pankreatosteatoz arasında anlamlı bir ilişki saptadık. Ayrıca pankreatosteatoz durumu ve FGF-21 düzeyi arasında yaptığımız regresyon analizinde de serum FGF-21 düzeyinin artmasının pankreatosteatoz varlığı ile ilişkili olduğunu bulduk. FGF-21 düzeyinin artması pankreatosteatoz durumunda artmakta idi bu duruma diyabet eklenmesinin ise bu düzeyi daha da arttırdığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: Type 2 diabetes mellitus is a metabolic disease that is increasing in frequency worldwide and causes serious complications.Recent studies suggest that pancreatosteatosis may be a complication associated with type 2 diabetes mellitus.Pancreatosteatosis is known to be associated with exocrine and endocrine insufficiency and pancreatic malignancies. Therefore, we can say that the diagnosis of pancreatosteatosis and taking preventive measures may be important in terms of prognosis.Fibroblast growth factor-21 is a peptide hormone that increases in atherosclerosis and metabolic conditions due to a protective mechanism.We think that FGF-21 may increase in pancreatosteatosis, which is a metabolic condition.Therefore, in this study, we aimed to examine the relationship of FGF-21 with pancreatosteatosis in patients with and without type 2 diabetes mellitus. Materials and Methods: This study was planned as a cross-sectional study in the internal medicine unit of Ankara Bilkent City Hospital. The study included 31 volunteers aged 18 years and over who were diagnosed with type 2 diabetes mellitus and pancreatic steatosis, 40 volunteers with type 2 diabetes mellitus but not diagnosed with pancreatic steatosis, and 30 volunteers without type 2 diabetes mellitus and not diagnosed with pancreatic steatosis who were admitted to the internal medicine outpatient clinic of Ankara City Hospital and/or followed up in the ward. Clinical, demographic and laboratory findings of our study population were recorded from the patient file and serum FGF21 levels were analyzed by Elisa method. The relationship between pancreatosteatosis and FGF-21 levels was evaluated by multivariable regression analysis too. Results: As a result of our study, we found that FGF-21 level was associated with pancreatosteatosis. In addition, when the serum FGF-21 levels of the volunteers were analyzed, the FGF-21 level was in the group with diabetes and pancreatosteatosis (p=82.32), the group with only pancreatosteatosis (p=82.32) and the group with only diabetes (p=66.67), respectively. In addition, as a result of the multivariate regression analysis performed as a result of the modeling created by including the variables that were statistically significantly associated with pancreatosteatosis in our study, it was found that increased FGF-21 level was statistically significantly associated with the presence of pancreatosteatosis independently of other variables. xiii Conclusion:According to the results of our study, we found a significant correlation between serum FGF-21 level and pancreatosteatosis.In addition, in the regression analysis we performed between pancreatosteatosis status and FGF-21 level, we found that the increase in serum FGF-21 level was associated with the presence of pancreatosteatosis.The increase in FGF-21 level was increased in the case of pancreatosteatosis, and we found that the addition of diabetes increased this level even more.