Evre 2 ve üzeri hepatosteatoz ile sirkadiyen kan basıncı arasındaki ilişki
Relationship between stage 2 and above hepatosteatosis and circadian blood pressure
- Tez No: 911070
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatosteatoz, Hipertansiyon, Endotel disfonksiyonu, Dipper, Non-Dipper, Hepatic Steatosis, Hypertension, Endothelial Dysfunction, Dipper, Non-Dipper
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hepatosteatoz karaciğerde lipid oranının %5 ten fazla olması durumu olup, basit yağlanmadan başlayıp non alkolik steatohepatite kadar uzanan geniş bir hastalık spektrumuna sahiptir. Hepatosteatozda endotelde yağ birikmi artışıyla endotel disfonksiyonu gelişebilir. Literatürde hipertansiyonun endotel disfonksiyonu ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada endotel disfonksiyonuna yol açabilen hepatosteatoz ile sirkadiyen kan basıncı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Ağustos 2023-Ağustos 2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları polikliniklerine başvurup, yapılan ultrasonografide evre 2 ve üzeri hepatosteatoz tespit edilen hastalara sirkadiyen kan basıncı takibi için 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı cihazı takıldı. Rutin alınan kan tetkikleri incelendi. İstatistiksel bulgular SPSS programı ile değerlendirildi. Evre 2 hepatosteatozu olan bireylerde total kolesterol daha yüksek saptanmış olup anlamlıdır. Dipper grubundaki hastaların GGT ortalaması daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlıdır. Non-dipper grubundaki hastaların genel SKB, uykuda SKB, uykuda DKB dipper grubuna göre daha yüksek ve anlamlıdır. Non-dipper olan USG evre 2 hepatosteatoz olan grupta LDL ve total kolesterol ortalaması daha yüksek; evre 3 hepatosteatozu olan grupta LDL ortalama değeri daha yüksek bulunmuş olup anlamlı fark saptanmıştır. USG evre 2 hepatosteatozu olan dipper grupta olan bireylerde ALT, GGT, total bilirubin, direkt bilirubin ortalaması daha yüksek olup anlamlı fark saptanmıştır. Çok değişkenli lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre genel SKB artıkça non-dipper olma riskini %55.8 azalttığı tespit edilmiş olup uykuda SKB arttıkça non-dipper olma riskini 2.3 kat arttırdığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada Evre 2 hepatosteatozu olan hastalarda HT komorbiditesi olan ve olmayan grupta non- dipper patern görülme sıklığının arttığı; evre 3 hepatosteatozda ise anlamlı bir artış izlenmediği görülmüştür. Non-dipper grupa literatürle benzer olarak LDL kolesterol ve total kolesterol daha yüksek saptanmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda evre 2 hepatosteatoz ile non dipper hipertansiyon paterni arasında ilişki saptandı. Endotel disfonksiyonuna yol açan hipertansiyon ve viii hepatosteatoz arasındaki ilişkiyi daha net ortaya koymak için, fazla sayıda olgunun dahil edildiği ek çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Hepatosteatosis is a condition in which the proportion of lipids in the liver exceeds 5%, and it encompasses a wide spectrum of diseases ranging from simple steatosis to nonalcoholic steatohepatitis (NASH). In hepatosteatosis, endothelial dysfunction may develop due to increased lipid accumulation in the endothelium. In the literature, hypertension has been shown to be associated with endothelial dysfunction. In this study, we aimed to investigate the relationship between hepatosteatosis, which can lead to endothelial dysfunction, and circadian blood pressure patterns. Between August 2023 and August 2024, patients who were admitted to the Internal Medicine outpatient clinics of Ankara Bilkent City Hospital and were found to have stage 2 or higher hepatosteatosis on ultrasonography were fitted with a 24-hour ambulatory blood pressure monitor for circadian blood pressure assessment. Routine blood tests were conducted. Statistical findings were analyzed using the SPSS program. Total cholesterol was found to be significantly higher in individuals with stage 2 hepatosteatosis. The mean GGT levels in the dipper group were higher and statistically significant. In the non-dipper group, general SDB, sleep SDB, and sleep DBP were significantly higher compared to the dipper group. In the non-dipper group with stage 2 hepatosteatosis (USG), the mean LDL and total cholesterol levels were higher; in the group with stage 3 hepatosteatosis, the mean LDL level was higher, and a significant difference was found. The mean levels of ALT, GGT, total bilirubin, and direct bilirubin were higher in the dipper group with stage 2 hepatosteatosis (USG), and a significant difference was observed. According to the results of the multivariate logistic regression analysis, it was determined that the risk of being a non-dipper decreased by 55.8% as general SDB increased, and the risk of being a non-dipper increased 2.3 times as sleep SDB increased. In this study, it was observed that in patients with stage 2 hepatosteatosis, the frequency of the non-dipper pattern increased in both groups, with and without hypertension comorbidity. However, no significant increase was observed in stage 3 hepatosteatosis. Similar to the literature, LDL cholesterol and total cholesterol were found to be higher in the non-dipper group. x In conclusion, this study found a relationship between stage 2 hepatosteatosis and the non-dipper hypertension pattern. Additional studies with a larger number of patients are needed to clarify the relationship between hypertension, leading to endothelial dysfunction, and hepatosteatosis.