Uyuşturucu sorununun Türkiye'deki boyutları
The Dimensions of drugs problem in Turkey
  1. Tez No: 91112
  2. Yazar: İDRİS SEYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Uyuşturucu, Türk, Bağımlılık
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Uyuşturucu Sorununun Türkiye'deki Boyutları Dünya Sağlık Teşkilatının tanımına göre,“önüne geçilmez gereksinme, yahut arzu, kullanıldığı miktarı artırma eğilimi, ruhsal, fiziksel bağımlılık hali oluşturan maddelere uyuşturucu madde denilmektedir”. Çalışmamızda uyuşturucu madde sorununun Türkiye'deki boyutunu ortaya koymak ve Türkiye için uluslararası, sağlık ve ülke güvenliği yönünden önemli bir konuma geldiğini belirlemeye çalışmaktır. Bu amaçla sorunun sosyal boyutunu ortaya koyabilmek için son 5-10 yıllık zaman dilimleri için Adalet İstatistikleri, Sağlık İstatistikleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve AMATEM verileri toplanarak istatistiki yönden değerlendirilmiştir. Uyuşturucu maddeleri kullanmak, imal etmek, satmak, temin etmek, uygulamadaki farklılıklara rağmen her ülkede suç teşkil etmektedir. Bunun temel nedenlerinden biri, insan sağlığına zarar vermesi, diğer ise uyuşturucu kullanmaya başlamanın diğer bazı adi suçların işlenmesinde ilk basamağı oluşturması olasılığıdır. Uyuşturucu madde kullanımı insanlık tarihi kadar eskiye dayanmaktadır. Tarih içinde uyuşturucu madde suistimali, tedavi amaçlı kullammmdan daha fazla görülmüştür. Uyuşturucu konusunda ilk savaş 1839-1842 yılları arasında İngiltere ile Çin arasında yapılan Afyon Savaşıdır. Uyuşturucu madde olaylarına tarihte sık sık rastlanmakta ise de maddelerin bağımlılığının geniş alanlara yayılması ve zararlarının tam olarak bilinmemesi nedeniyle, başlangıçta uluslararası düzeyde yasaklanmasını gerektirecek herhangi bir tehlike görülmemiştir. Zaman içinde uyuşturucu maddelerin kullamrmmn insanlık için ne denli büyük bir tehlike olduğunun kavranmaya başlanması ile uluslararası düzeyde tedbirler alınması gerekliliği bilincine varılmıştır. Uluslararası çalışmalar sonucunda ülkemizin de imzalamış olduğu en önemli sözleşmeler 1961 tarihli Birleşmiş Milletler TEK Sözleşmesi, 1971 tarihli Psikotrop Maddeler Hakkındaki Sözleşme ve 1988 tarihli Birleşmeş Milletler Uyuşturucu Psikotrop Maddeler Sözleşmesidir. Bunun yanında Birleşmiş Milletler Bünyesinde ve Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) Bünyesinde uluslararası kuruluşlar kurulmuştur. Adalet Bakanlığı İstatistikleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sağlık İstatistiklerinde de görüldüğü gibi Türkiye uyuşturucu kullanımı konusunda yükselen bir trende sahiptir. İstatistiklerde uyuşturucu kullananların eğitim düzeyi düşük, belirli bir iş sahibi olmayan gençlerden oluştuğu görülmektedir. Ayrıca AMATEM' e uyuşturucu sorunuyla ilgili başvuranların ortalama %65'i 20 yaşm altındaki gençler oluşturmaktadır. 68AMATEM'in yıllar içinde okullarda yapmış olduğu anketlerde yaşam boyu esrar kullanımı 1991'de %7, 1995'de %4 ve 1997 yılında %4,2'ye kadar yükselmiştir. Bu ciddi bir artışın göstergesidir. Ülkemizde son yıllarda madde bağımlısı kişilerin artması uyuşturucu sorununun toplumsal yönden daha fazla önem kazanmasına sebep olmuştur. Uyuşturucu alışkanlığı sağlıklı bir toplum yapışım engellediği gibi, ülkelerin ekonomik ve sosyal yapışım da bozmaktadır. Uyuşturucu kullanan kişi üretici durumundan tüketici duruma geçmektedir. Öte yandan bu tip insanların bakım ve tedavileri, uyuşturucu madde alışkanlığının önlenmesine yönelik eğitim ve polisiye tedbirler, araç ve gereçler ülke ekonomisinde yer edinmekte en Önemlisi bu maddeleri kullanan ülkenin geleceği olan gençlere zarar vermektedir. Her konuda olduğu gibi uyuşturucu sorunun giderilmesi için eğitime önem verilmesi, eğitim kurumlarında uyuşturucu maddeler konusunda derslerin konulması ve seminerler düzenlenmesi gerekmektedir. Ülkemizin uyuşturucu konusunda görevli kuruluşların değerlendirmeleri incelenerek uyuşturucu konusunda politikalar geliştirmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Dimensions of Drugs Problem in Turkey According to the definition by World Health Organisation,“drug substances are habit-forming medical or illicit substance”. We tried to put forward the dimensions of drugs problem in Turkey and that it reached to an important level in terms of international relations, health and security. With this aim, to expose the social dimensions of the problem, the statistical data prepared by the Ministry of Justice, Health, General Directorate of Turkish National Police and AMATEM covering the past 5-10 years were evaluated. Despite the differences in practice, to abuse, produce, sell, provide drug substances are accepted as a crime in all countries. One of the basic reasons of this is that it harms human health and that starting drug use may become the first step of criminal activities. Drug abuse goes back to early times of human history. Historically, drug has been abused more than it has been used for medical treatment. The first war on drugs is the one between Chine and England during 1939-1942. Despite the fact that drug abuse has been seen in history very often, because its damage was not known, and that it was spread to large area, no threat was seen to prohibit internationally. Only when had its damage to humanity been understood, then it was realised that some international measures against it be taken. As a result of international efforts, some agreements were sign, on the issue. These agreements to which our country is also a party, are 1961 United National TEK Agreement, 1971 Psikotrop Matters Agreement, 1988 United Nation Drugs Psikotrop Substances Agreement. Beside this, in UN, ECOSOC structure, same international organisations were founded. As indicated by the statistical data prepared by the Ministry of Justice, Health and General Directorate of Turkish National Police, abuse of drugs in Turkey has an increasing trend. According to these data, drug abusers are uneducated and have no jobs. In additions to this, %65 of the applicants to AMATEM in regard to drug problem are the young bellow 20. A survey conducted by AMATEM at school revealed that abuse of drug has increased to %4,2 in 1997 while it was %4 in 1995 and %0,7 in 1991. This indicates a serious increase. 70Depending on the increase in the number of the drug addictors, the problem gained more importance. Drug addiction prevents having a healthy social structure and ruins economic and social structure of countries. A drug abuser changer into consumer from producer. Besides, the money spent on treatment of these types of people and training and police activities to prevent drug abuse and other equipment takes a large space in countrys' economy and harms the youth which are thought to be the future of a country. To beat problem, education should be given importance and lessons on drugs should be added to training counter policy should be improved based on the evaluations made by the organisations tasked on this issue. Key Words; 1. Drug Abuse 2. Turkish 3. Addiction 4. Crime 71