Adölesan sıçanlarda pantoprazol'ün kardiyak etkilerinin araştırılması
Investigation of cardiac effects of pantoprazole in adolescent rats
  1. Tez No: 911183
  2. Yazar: SÜMEYYE TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Gastroenterology, Cardiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pantoprazol, adölesan sıçanlar, elektrokardiyogram, miyokardiyal, çocuk Sümeyye TÜRK. Ankara, 2024, Pantoprazole, adolescent rats, electrocardiogram, myocardial, child Sumeyye TURK. Ankara, 2024
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Proton pompa inhibitörleri, klinik kullanımda özellikle asit ilişkili gastrointestinal yakınmalarda sıklıkla tercih edilen ajanlardır. Çocuklarda özellikle adölesan yaş grubunda kullanım sıklığı artmaktadır. Pantoprazol, ülkemizde ve dünyada sıkça tercih edilen proton pompa inhibitörlerindendir. Pantoprazolün diğer sistemler üzerine yapabileceği olası etki ve yan etkileri son yıllarda oldukça gündemdedir. Bu çalışma, adölesan sıçanlarda Pantoprazol'ün olası kardiyak etki ve yan etkilerini elektrokardiyografik, biyokimyasal, immunohistokimyasal ve histopatolojik olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 40 adet Wistar albino türü erkek sıçan 5 gruba ayrılarak yapıldı. Gruplar kontrol grubu, 10 mg/kg/gün, 20 mg/kg/gün, 30 mg/kg/gün, 40 mg/kg/gün pantoprazol alan gruplar olmak üzere oluşturuldu. İlaç uygulaması 21 gün boyunca aynı saatte gavaj yoluyla yapıldı. Hayvanlar bu süreçte ad libitum (rutin serbest) beslendi. 22. gün Ketamin ve Ksilazin ile anestezi verilerek EKG'leri (elektrokardiyogram) çekildi. Kalpten kan alındı ve ötenazi yapılıp çıkarılan kalp dokuları immunohistokimya ve histopatolojik incelemeye alındı. Elde edilen veriler SPSS 20.00 programında analiz edildi. Bulgular: EKG'de kalp atım sayısı, RR aralığı, PR aralığı, R dalgasının amplitüdü, QT aralığı, QTc aralığı, QRS süresi ve T dalgasının amplitüdü değerlendirildi. Biyokimyasal olarak ALT, AST, CK, CK-MB, LDH, NT-proBNP, Troponin düzeylerine ELISA testi ile bakıldı. Oksidatif belirteçlerden MDA ve antioksidan enzimlerden SOD, CAT, GSH değerlendirildi. Bu incelemelerde gruplar arasında doz bağımlı istatistiksel olarak anlamlı bir etki saptanmadı. Histopatolojik incelemede hemoraji ve mononükleer hücre infiltrasyonları açısından ve immunohistokimyasal boyamalarda 8-OhDG, COX2 ve iNOS yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde doz arttıkça artan etki tespit edildi. Sonuç: Pantoprazol artan dozlarda dozla orantılı olarak hücresel düzeyde hasara neden olur. Ancak bu etkilenim kliniğe yansımamıştır. İncelenen EKG ve kan parametrelerinde doz ile orantılı bir etkilenim saptanmamıştır. Elde edilen verilerden yola çıkılarak ilaca maruziyet süresinin klinik yansımaların görülmesi için kısa olabileceği düşünülmektedir. Farklı doz ve sürelerde farklı yaş gruplarında yapılacak daha fazla deneysel ve prospektif çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Proton pump inhibitors (PPIs) are commonly preferred agents in clinical use, especially for acid-related gastrointestinal disorders. The frequency of use in children, particularly in the adolescent age group, is increasing. Pantoprazole is one of the proton pump inhibitors frequently preferred in our country and worldwide. The potential effects and side effects of pantoprazole on other systems have gained attention in recent years. This study aims to investigate the possible cardiac effects of Pantoprazole in adolescent rats through electrocardiographic, biochemical, immunohistochemical, and histopathological assessments. Materials and Methods: The study was conducted at the Animal Research and Application Center of Sivas Cumhuriyet University, involving 40 male Wistar albino rats divided into 5 groups. The groups included a control group and groups receiving pantoprazole at doses of 10 mg/kg/day, 20 mg/kg/day, 30 mg/kg/day, and 40 mg/kg/day. The drug was administered via gavage at the same time for 21 days. The animals were fed ad libitum during this period. On the 22nd day, the rats were anesthetized with Ketamine and Xylazine, and their ECGs (electrocardiograms) were recorded. Blood samples were collected, and euthanasia was performed to retrieve cardiac tissues for immunohistochemical and histopathological examination. Data were analyzed using SPSS 20.00 software. Results: Parameters evaluated in the ECG included heart rate, RR interval, PR interval, R wave amplitude, QT interval, QTc interval, QRS duration, and T wave amplitude. Biochemically, ALT, AST, CK, CK-MB, LDH, NT-proBNP, and Troponin levels were measured using ELISA tests. MDA, one of the oxidative markers, and SOD, CAT, GSH, one of the antioxidant enzymes, were evaluated. No statistically significant dose-dependent effects were detected among the groups in these evaluations. Histopathological examinations revealed statistically significant dose-dependent increases in hemorrhage and mononuclear cell infiltration, as well as in immunohistochemical staining for 8-OhDG, COX2, and iNOS. Conclusion: Pantoprazole causes dose-dependent cellular damage. However, this effect has not reflected clinically. No dose-dependent effects were observed in the ECG and blood parameters. It is suggested that the exposure duration to the drug may be short for clinical manifestations to appear. More experimental and prospective studies at different doses and durations in various age groups are needed.