Pes ekinovaruslu bebeği olan annelerin depresyon düzeyleri ile bakım yükleri arasındaki ilişki
The relationship between depression levels and care burden of mothers with pes equinovarus babies
- Tez No: 911270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: anne, depresyon, bakım yükü, pes ekinovarus, hemşirelik, mother, depression, care burden, pes equinovarus, nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma pes ekinovaruslu bebeği olan annelerin depresyon düzeyleri ile bakım yükleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırma Ocak-Nisan 2024 tarihleri arasında, İstanbul'da bulunan özel bir çocuk ortopedi ve travmatoloji polikliniğinde gerekli izinler alınarak yapıldı. Bu polikliniğe kayıtlı 82 pes ekinovaruslu bebeklerin anneleri araştırmanın evrenini oluşturdu. Örneklem seçimine gidilmemiş olup araştırmaya alınma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 60 bebek annesi örneklemi oluşturdu. Verilerin toplanmasında, Tanıtıcı Bilgi Formu, Beck Depresyon Ölçeği ve Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği kullanıldı. Bu formlara ek olarak Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu Google form formatına dönüştürülüp çevrimiçi bağlantı olarak annelere gönderildi. Annelerden form ve ölçekleri eksiksiz yanıtlamaları istendi. Çevrimiçi formun ilk sayfası bilgilendirilmiş onam formu olup, onay veren katılımcılar veri toplama aracına yönlendirildi. Verilerin değerlendirilmesi ve analizi için IBM SPSS 29.0 (IBM Corp, ABD) programı, Kolmogorov-Smirnov testi, iki bağımsız grubun karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla bağımsız grubun karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi kullanıldı. Analiz ve bulgularda; annelerin ve bebeklerin sosyodemografik verileri, araştırmaya katılan annelerin Beck Depresyon Ölçeği ve Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği puanlarının dağılımı ve puan ortalamaları karşılaştırıldı. Bu araştırmada, Pes Ekinovaruslu bebek annelerinde; orta düzeyde depresyon olduğu, bakım verme yüklerinin orta düzeyde olduğu belirlendi. Bebeğini banyo yaptırırken zorlanan annelerin zorlanmayan annelere göre, kız bebeğe sahip olan annelerin erkek bebek sahibi olan annelere göre bakım verme yüklerinin daha yüksek olduğu bulundu. Beck Depresyon Ölçeği puanı ile Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği puanı arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi. Pes Ekinovarus tanısı konmuş çocuğun kaliteli bakımı almasını sağlamak ve annelerin bakım yükünü azaltmak amacıyla annelere yönelik kapsamlı eğitim programlarının yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive, cross-sectional and relation-seeking study to evaluate the relationship between depression levels and care burdens of mothers with babies with pes equinovarus. The research was conducted between January-April 2024, with the necessary permissions, at a private pediatric orthopedics and traumatology outpatient clinic in Istanbul. The mothers of 82 pes equinovarus babies registered to this polyclinic constituted the population of the study. No sample selection was made, and 60 mothers of babies who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study were included in the sample. Introductory Information Form, Beck Depression Scale and Zarit Scale of Caregiver Burden were used to collect data. In addition to these forms, the Informed Voluntary Consent Form was converted to Google form format and sent to mothers as an online link. Mothers were asked to answer the forms and scales completely. The first page of the online form was the informed consent form, and participants who gave consent were directed to the data collection tool. IBM SPSS 29.0 (IBM Corp, USA) program, Kolmogorov-Smirnov test, independent sample t test for comparison of two independent groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) test for comparison of more than two independent groups were used to evaluate and analyze the data. When the sociodemographic data of mothers and babies, the distribution and mean scores of the mothers on the Beck Depression Scale and Zarit Scale of Caregiver Burden are compared; in mothers of babies with pes equinovarus, depression and caregiving burdens were determined to be moderate level. It was found that mothers who had difficulty bathing their babies had higher caregiver burdens than mothers who did not have difficulty bathing their babies, and mothers who had female babies had higher caregiver burdens than mothers who had male babies. It was determined that there was a positive, moderate and statistically significant relationship between the Beck Depression Scale score and the Zarit Scale of Caregiver Scale score. It is suggected to conduct comprehensive training programs for mothers in order to ensure that the child diagnosed with pes equinovarus receives quality care and to reduce the care burden of mothers.