Siirt bölgesinde yetiştirilen keçilerde pnömonilerin insidansı ve patolojik olarak sınıflandırılması
Incidence and pathological classification of pneumonia in goats raised in the Siirt region
- Tez No: 911278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Akciğeri, histopatolojik sınıflandırma, keçi, pnömoni, Goat, histopathological classification, lung, pneumonia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Bu çalışmada Siirt yöresindeki keçilerde önemli ekonomik kayıpların yaşanmasına neden olan pnömoni hastalığının yaygınlığı ve histopatolojik olarak sınıflandırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmanın materyalini Siirt Belediye mezbahasında kesimi yapılan 800 keçide makroskobik olarak lezyon gözlemlenen 100 adet akciğer doku örneği oluşturmaktadır. Kesim sonrası yapılan incelemeler sonucunda pnömonik lezyonlar tespit edilen akciğer örneklerinin rutin histopatolojik boyamaları Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim dalı laboratuvarlarında gerçekleştirmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında incelenen akciğer örneklerinin histopatolojik muayeneleri sonucunda interstisyel pnömoni, kataral-irinli bronkopnömoni, fibrinli bronkopnömoni ve verminöz pnömoni tanısı konuldu. Yapılan incelemeler sonucunda; akciğer örneklerinin %68'inde interstisyel pnömoni, %17'sinde kataral-irinli bronkopnömoni, %8'inde fibrinli bronkopnömoni ve %7'sinde de verminöz pnömoniye rastlandı. Sonuç: Araştırma sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde; Siirt bölgesindeki keçilerde interstisyel pnömoni vakalarının daha yaygın olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the prevalence and histopathological classification of pneumonia disease, which causes significant economic losses in goats in the Siirt region. Material and method: The material of the study consists of 100 lung tissue samples with macroscopic lesions observed in 800 goats slaughtered in Siirt Municipality slaughterhouse. Routine histopathological staining of lung samples with pneumonic lesions detected as a result of post-slaughter examinations was performed in the laboratories of Atatürk University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Pathology. Results: As a result of histopathological examinations of lung samples examined within the scope of the study, interstitial pneumonia, catarrhal-purulent bronchopneumonia, fibrinous bronchopneumonia, and verminous pneumonia were diagnosed. As a result of the examinations; interstitial pneumonia was found in 68% of lung samples, catarrhal-purulent bronchopneumonia in 17%, fibrinous bronchopneumonia in 8%, and verminous pneumonia in 7%. Conclusion: When the data obtained from the research were evaluated; It was determined that interstitial pneumonia cases were more common in goats in the Siirt region.