Biyoseramik iplik nakışlı giysilerin sağlıklı bireylerde sensorimotor sistem üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the potential effects of bioceramic yarn textured clothing on the sensory-motor system in healthy individuals
  1. Tez No: 911289
  2. Yazar: MEHMET NESİM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDRETTİN AKOVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoseramik giysi, sensorimotor sistem, vücut ısısı, spor hekimliği, plasebo, Bio-ceramic clothing, sensorimotor system, body temperature, sports medicine, placebo
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı biyoseramik iplik nakışlı giysilerin sağlıklı bireylerde sensorimotor sistem üzerine potansiyel etkilerinin incelenmesidir. Metod: Prospektif çift-kör randomize kontrollü tipte olan bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar Spor Hekimliği polikliniğine başvuran sağlıklı gönüllülerden oluşmaktadır. 18–40 yaş aralığında 22 erkek katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara ardışık günlerde rasgele sıra ile biyoseramik iplik örgülü nakışla desteklenmiş giysiler ve plasebo giysiler giydirilerek tek bacak üzerinde denge, tandem duruş, yıldız denge, fonksiyonel uzanma, tek bacak sıçrama ve 6 metre sıçrama testleri uygulandı. Testlerden önce ve sonra termal kamerayla vücut ısısı ölçüldü. Bulgular: Plasebo ve biyoseramik grupları arasında gözü açık ve kapalı tek bacak denge testi ve tandem denge testindeki düşme sayıları, salınım hızı ve salınım mesafesi; gözü açık ve kapalı C90 tek bacak denge testi ve C90 tandem denge testi sonuçları; anterior yıldız denge testi, posteromedial yıldız denge testi, posterolateral yıldız denge testi, fonksiyonel uzanma testi, tek bacak sıçrama mesafesi ve tek bacakta 6 metre tamamlama süresi ve vücut ısısı değişimleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Bu çalışmada kullanılan biyoseramik nakış destekli giysi modelinin sensorimotor sistem ve vücut ısı değişimi üzerinde bir etkileri gözlemlenememiştir. Biyoseramik giysilerin sensorimotor sistem üzerindeki olası olumlu etkileri, daha farklı giysi dokusu, giysi kullanım süresi ve denge sorunu olan hastalarda yapılacak klinik çalışmalar ile incelenmelidir kanısındayız .
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the potential effects of clothing embroidered with bio-ceramic yarn on the sensorimotor system in healthy individuals. Method: This double-blind randomized controlled study was conducted at the Department of Sports Medicine, Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Hospital. The study population consisted of healthy volunteers who applied to the outpatient clinic. A total of 22 participants who 18-40 aged were bioceramic clothes and placebo clothes on consecutive days and performed single leg balance test, tandem stance test, star balance test, functional reach test, single leg jump test, 6 meter jump test. Body temperature was measured with a thermal camera before and after the tests. Results: No statistically significant differences were found between the placebo and bio-ceramic groups in terms of the number of falls, sway speed, and sway distance in the single-leg balance test and tandem balance test with eyes open and closed; C90 single-leg balance test and C90 tandem balance test results with eyes open and closed; anterior star balance test, posteromedial star balance test, posterolateral star balance test, functional reach test, single-leg hop distance, and 6-meter completion time on one leg, and changes in body temperature (p>0.05). Conclusion: The bio-ceramic yarn embroidered clothing model used in this study did not show any effects on the sensorimotor system and body temperature changes. We believe that the possible positive effects of bio-ceramic clothing on the sensorimotor system should be investigated through clinical studies involving different clothing textures, durations of clothing use, and patients with balance disorders.