Enjekte edilebilir kemik greftlerinin farklı kombinasyonlarının kemik rejenerasyonuna etkisinin histolojik ve histomorfometrik incelenmesi
Histologic and histomorphometric analysis of the effect of different combinations of injectable bone substitutes on bone regeneration
  1. Tez No: 911464
  2. Yazar: ASLIŞAH AKTUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERSANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: yönlendirilmiş doku rejenerasyonu, hyalüronik asit, histoloji, greftler, biyoistatistik, Guided Tissue Regeneration, Hyaluronic Acid, histology, Grafts, Biostatistics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Kimyasal birleşimi farklı olan; enjekte edilebilir formda iki greft materyalinin, yeni kemik oluşumuna etkisi, sıçan hayvan modelinde oluşturulan kalvarya defeklerinde, histolojik ve histomorfometrik olarak değerlendirilmiştir. Materyal ve metod: 36 adet Sprague Dawley cinsi sıçan kalvaryasında oluşturulan defektlere; çalışmada planlanan 4 deney grubuna uygun şekilde, boş bırakıldı veya materyal uygulandı. 2, 4, ve 8. haftalarda, doku yanıtı histolojik ve histomorfometrik olarak değerlendirildi. Bulgular: 2. haftada gruplar arası yeni oluşan kemik değeri en yüksek 4. Grup (ß-TCP +HA)'ta (Ort: 6,8 ± SS:2,39) bulunurken, 1. Grup (Boş)'ta Ort: 4,17 ± SS: 0,98 değerleri, 2. Grup (Membran)'ta Ort: 3,67 ± SS: 1,37 değerleri ve 3. Grup (ß-TCP) Ort: 3 ± SS: 1,79 değerleri bulunmuş olup istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. 4. Haftada gruplar arasında kemik oluşum değerleri arasında, anlamlı bir fark bulunmamıştır. 8. haftada gruplar arasında, en yüksek yeni oluşan kemik dokusu değerleri 1. Grup (Boş)'ta kaydedilmiş olup, diğer gruplarla arasında anlamlı fark bulunmuştur.(p=0.003) (1. Grupta(Boş) Ort: 85 ± SS: 4,47, 2. Grupta (Membran) Ort: 65 ± SS: 17,89, 3. Grupta (ß-TCP) Ort: 47,5 ± SS:15,08, 4. Grupta (ß-TCP + HA) Ort: 48,33 ± SS:13,66) Sonuç: İki enjekte edilebilir kemik materyalinin, 2, 4, ve 8 haftalık iyileşme dönemlerinde; yeni kemik oluşumuna etkisi arasında, istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The effect of two injectable graft materials with different chemical compositions on new bone formation was evaluated histologically and histomorphometrically in calvarial defects created in a rat animal model. Materials and methods: Defects created in the calvaria of 36 Sprague Dawley rats were left blank or material was applied according to the 4 experimental groups planned in the study. At 2, 4, and 8 weeks, the tissue response was evaluated histologically and histomorphometrically. Results: At week 2, the highest value of newly formed bone between the groups was found in Group 4 (ß-TCP +HA) (mean: 6.8 ± standart SD: 2.39), while Group 1 (Blank) had a mean value of 4.17 ± SD: 0.98, Group 2 (Membrane) had a mean value of 3.67 ± SD: 1.37, and Group 3 (ß-TCP) had a mean value of 3 ± SD: 1.79, with no statistically significant difference. At week 4, no significant difference was found between the bone formation values between the groups. At week 8, the highest newly formed bone tissue values were recorded in Group 1 (Blank) and a significant difference was found between the other groups (p=0.003) (Group 1 (Blank) Mean: 85 ± SD: 4.47, Group 2 (Membrane) Mean: 65 ± SD: 17.89, Group 3 (ß-TCP) Mean: 47.5 ± SD: 15.08, Group 4 (ß-TCP + HA) Mean: 48.33 ± SD: 13.66) Conclusion: There was no statistically significant difference between the effect of the two injectable bone materials to new bone formation at 2, 4, and 8 weeks of healing.