Mekanik stresle hasar oluşturulmuş sıçan flexor digitorum superficialis kasında rejenerasyon düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of regeneration level of crush injured rat flexor digitorum superficialis muscle
- Tez No: 91148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİM ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: İskelet kası, rejenerasyon, m.flexor digitorum superficialis, sıçan, Striata muscle, regeneration, m.flexor digitorum superficialis, rat
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET MEKANİK STRESLE HASAR OLUŞTURULMUŞ SIÇAN FLEXOR DİGİTORUM SUPERFİCİALİS KASINDA REJENERASYON DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışmada sıçanların iskelet kaslarının rejenerasyonu sırasında görülen olaylar ve rejenerasyon zamanı değerlendirilmiştir. Bu amaçla, deney gruplarındaki bütün sıçanların sağ bacaklarının flexor digitorum superficialis kaslarında ezme hasarı oluşturuldu. Kontrol ve deney gruplarının flexor digitorum superficialis kasları, ezilme hasarı oluşturulduktan sonraki 1. saat, 1, 2, 5, 10, 20 ve 30. günlerde alındığı ve ışık mikroskobu düzeyinde değerlendirildi. ikinci ve 5. günlerde kas dokularında çok miktarda iltihabi hücre inflitrasyonu görülürken, hasar oluşturulduktan sonraki 10. günde hasarlı hücreler kas dokusundan uzaklaştırılmıştır. Kas rejenerasyonunun 5. günde başladığı görülürken 10. günde tamamlanmıştır. 20. ve 30. günlerde, kas dokusunun normal özelliklerine sahip oldukları görülmektedir.m Bu çalışmanın sonuçları, iskelet kası rejenerasyonunun ezme hasarı oluşturulduktan sonra 5. günde başladığını ve 10. günde tamamlandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EVALUATION OF REGENERATION LEVEL OF CRUSH INJURED RAT FLEXOR DIGITORUM SUPERFICIALIS MUSCLE In this study, it was investigated regeneration process and regeneration time of skeletal muscle in tihe rats. For purpose, all rats of experimental groups received a single crush injury to tihe flexor digitorum superficialis muscle of right legs. At 1 hour, 1,2,5,10, 20, and 30 days after crush injury, flexor digitorum superficialis muscles of control and experimental groups were taken and evaluated light microscopic level. Numerous inflammatory cells were seen in 2nd and 5th days and injured muscle cells were removed completely from muscular tissue in 10th day. At the 20th and 30th days, muscle tissues were seen to tave normal histological features. The results of present study indicate that regeneration of skeletal muscle begins at 5th day and completed 10th day after crush injury.